Ο σολομός στη διατροφή μας

Ο σολομός είναι ψάρι που ανήκει στην οικογένεια των σολομονίδων. Κολυμπάει σε παγωμένα νερά του βόρειου Ατλαντικού ,ενώ φαίνεται να έχει εισέλθει και στον Ειρηνικό Ωκεανό. Παράγεται και εκτρέφεται κυρίως στη Νορβηγία, τον Καναδά και τη Χιλή.

Καθώς ο σολομός ανήκει στα ψάρια μας προσφέρει όλες τις ευεργετικές ιδιότητες που έχουν τα ψάρια. Συγκεκριμένα είναι πλούσιος σε ω3 λιπαρά οξέα ,βιταμίνες και μέταλλα και μας προσφέρει υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη.

Στα ω3 λιπαρά οξέα ανήκουν το DHA και το EPA τα οποία είναι και οι σημαντικότεροι εκπρόσωποί τους. Πολύ σημαντικά για την πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση διάφορων ασθενειών που με την πάροδο των χρόνων μαστίζουν την ανθρωπότητα. Επίσης είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος τους για τη σωστή λειτουργία  και ανάπτυξη του εγκεφάλου ενώ αποτελούν και μεγάλους συμμάχους στην εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς. Επιπλέον μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης κάποιων μορφών καρκίνου , ρευματοειδούς αρθρίτιδας αλλά και ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ, η κατάθλιψη κλπ.

Ο σολομός είναι επίσης πλούσιος σε βιταμίνη D η οποία βοηθάει στην ενίσχυση της οστικής πυκνότητας ενώ φαίνεται να έχει και θετική δράση ενάντια σε καρδιαγγειακές παθήσεις. Επιπλέον αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης Β12 αλλά και σιδήρου.

Τέλος, ο σολομός είναι πλούσιος σε πρωτεΐνη η οποία αποτελείται από όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός μας κι έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα από το σώμα μας και φυσικά μας προκαλεί μεγαλύτερο κορεσμό.

Όπως βλέπουμε λοιπόν , τα οφέλη από την κατανάλωση ψαριών ,ειδικά πλούσιων σε ω3 λιπαρά οξέα όπως ο σολομός, αλλά και θαλασσινών είναι πάρα πολλά. Για το λόγο αυτό με βάση τη μεσογειακή διατροφή συστήνεται η κατανάλωση ψαριού έως και 2 φορές την εβδομάδα.

Πόσο ακίνδυνη είναι όμως τελικά η κατανάλωση του σολομού;

Λόγω της αυξημένης μόλυνσης των υδάτων τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι τα ψάρια είναι επιβαρυμένα με καρκινογόνες ουσίες όπως είναι τα βαρέα μέταλλα και οι διοξίνες τα οποία λαμβάνουν μέσω της τροφής τους. Τα βαρέα μέταλλα έχουν την τάση να συσσωρεύονται ,επομένως στην ουσία όσο πιο μεγάλο είναι το ψάρι(ξιφίας, τόνος, σολομός)και όσο μεγαλύτερη διάρκεια ζωής έχει  τόσο πιο επιβαρυμένο με αυτές τις ουσίες φαίνεται να είναι.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο υδράργυρος, ο οποίος σε υψηλές συγκεντρώσεις μπορεί να διαταράξει τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου ενώ μπορεί να επηρεάσει και το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Ο σολομός που καταναλώνουμε φαίνεται κατά κύριο λόγο να είναι εισαγόμενος. Αυτό που σίγουρα ισχύει είναι ότι μεγαλύτερη επιβάρυνση παρουσιάζουν τα ψάρια που προέρχονται από βιομηχανοποιημένες περιοχές. Με βάση τον ΕΦΕΤ η συγκέντρωση βαρέων μετάλλων στις ελληνικές θάλασσες είναι αρκετά χαμηλή , επομένως ιδανική επιλογή είναι ο ελληνικός σολομός που μπορεί να προέρχεται και από εκτροφείο όπου πληρούνται ελεγχόμενες συνθήκες διατροφής από την οποία σίγουρα απουσιάζουν τα ιχθυάλευρα.

Συμπερασματικά λοιπόν, η κατανάλωση σολομού έως 1 φορά την εβδομάδα μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής καθώς τα οφέλη του φαίνεται συνολικά να είναι πολύ περισσότερα συγκριτικά με τους παράγοντες επικινδυνότητας.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.