
Ψάρια: βαρέα μέταλλα και ασφαλής τρόπος κατανάλωσης
- Η περιεκτικότητα ενός ψαριού σε βαρέα μέταλλα έχει να κάνει με το μέγεθος του ψαριού. Τα μεγαλύτερα ψάρια καταναλώνουν τα πιο μικρά ψάρια. Τέτοια ψάρια είναι ο ξιφίας, ο σολομός και ο τόνος. Η περιεκτικότητα ενός ψαριού σε βαρέα μέταλλα έχει να κάνει την ποσότητα μικρών ψαριών που καταναλώνει.
- Η ψύξη των ψαριών είναι πολύ σημαντική καθώς έτσι μπορούν να καταστραφούν τα παράσιτα. Επίσης ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην κατανάλωση ωμών ψαριών πχ. σούσι, διότι πέρα από τα βαρέα μέταλλα σημαντικό είναι να αποφύγουμε και τους μικροοργανισμού.
- Καλύτερα να επιλέγεται ψάρια φρέσκα από τοπικά ψαράδικα.
- Επιλέξτε μικρότερα ψαράκια όπως ο γαύρος, οι σαρδέλες και η αθερίνα που καταναλώνονται με τα οστά τους και μας εφοδιάζουν με ασβέστιο και φώσφορο.
- Καλές επιλογές ψαριών είναι επίσης το λαβράκι και η τσιπούρα, που είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά και βιταμίνες.
- Ένα ψάρι το ξεχωρίζεις αν είναι φρέσκο από τα μάτια και τα βράχια του. Όταν το μάτι του ψαριού είναι θολό ίσως να σημαίνει πως το ψάρι δεν είναι φρέσκο. Αλλά αυτό δεν είναι απόλυτα σωστό, μιας και ένα ψάρι που έχει καταψυχθεί κατευθείαν την ημέρα που το έπιασαν, να έχει κι αυτό λίγο θολό μάτι. Ακόμη μια ένδειξη για φρέσκα ψάρια είναι και τα κόκκινα βράγχια.