Νηστεία και διατροφή
Η νηστίσιμη διατροφή συμβάλλει:
- Στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων του αίματος.
- Στην αποφυγή δημιουργίας ελεύθερων ριζών, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της διατροφής σε αντιοξειδωτικά.
- Μειώνει την πρόσληψη κορεσμένου λίπους, λόγω της μη κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Αντίθετα είναι αυξημένη η κατανάλωση μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, καθώς η διατροφή βασίζεται στην κατανάλωση κυρίως ελαιολάδου, ξηρών καρπών και σπόρων όπως το ταχίνι
- Στην βελτίωση της αρτηριακής πίεσης.
- Στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
- Βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Λόγω της κατανάλωσης τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες όπως φρούτων, λαχανικών και οσπρίων.
Ωστόσο κατά την περίοδο της νηστείας χρειάζεται προσοχή, καθώς μπορεί να προκύψουν και διατροφικές ελλείψεις:
- Μπορεί να μην καλυφθούν οι ανάγκες σε πρωτεΐνη, καθώς δεν καταναλώνονται τρόφιμα με πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Οι πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας προέρχονται, κυρίως από την κατανάλωση ζωικών προϊόντων όπως: κρέας, κοτόπουλο, γαλακτοκομικά και αυγό.
- Μη κάλυψη των αναγκών σε σίδηρο καθώς ο ζωικής προέλευσης (αιμικός) έχει μεγαλύτερη απορροφησιμότητα σε σχέση με αυτόν φυτικής προέλευσης
- Έλλειψη σε ασβέστιο καθώς δεν καταναλώνονται γαλακτοκομικά προϊόντα.
Συνεπώς καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να προσλαμβάνουμε τις απαραίτητες βιταμίνες από τρόφιμα που μπορούμε να καταναλώσουμε. Προκειμένου να αποφύγουμε απώλεια σε βιταμίνες, μυϊκή και οστική μάζα.
Πως πρέπει να τρεφόμαστε προκείμενου η νηστεία να μην επηρεάσει το σωματικό βάρος:
- Σημαντικό είναι να αποφύγουμε την αυξημένη κατανάλωση φαγητού, καθώς λόγω της έλλειψης πρωτεΐνης δεν νιώθουμε την ίδια πληρότητα.
- Καταναλώνουμε σαλάτα με κάθε κύριο γεύμα, ωστόσο προσοχή πρέπει να δίνεται στην κατανάλωση του ελαιόλαδου.
- Επιλέγουμε φρούτα και λαχανικά σαν ενδιάμεσα μικρογεύματα.
- Καταναλώνουμε όσπρια 2 φορές μέσα στην εβδομάδα.
- Επιλέγουμε πιο υγιεινούς τρόπους μαγειρέματος πχ. ατμό, φούρνο και αποφεύγουμε το τηγάνι.
- Επιλέγουμε προϊόντα ολικής άλεσης αντί των επεξεργασμένων λευκών προϊόντων.
Ωστόσο η νηστεία δεν επιτρέπεται για όλους καλό είναι κάποια άτομα να την αποφεύγουν όπως:
- Παιδιά και έφηβοι
- Εγκυμονούσες η γυναίκες που θηλάζουν
- Άτομα τρίτης ηλικίας
- Άτομα που νοσούν ή βρίσκονται σε φάση ανάρρωσης
- Άτομα με αυξημένες ενεργειακές απαιτήσεις όπως αθλητές