Vegan και διατροφικές ελλείψεις

Μία τάση που φαίνεται να έχει πάρει ιδιαίτερα μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια είναι ο βιγκανισμός (veganism), δηλαδή η αυστηρά χορτοφαγική διατροφή από την οποία αποκλείονται όλα τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης ακόμα και το μέλι. Όσοι αποφασίζουν να στραφούν σε αυτόν τον τρόπο διατροφής είναι ενάντια σε οποιουδήποτε είδους κακοποίηση των ζώων και αποφεύγουν τη χρήση αντικειμένων που έχουν πειραματιστεί πάνω σε αυτά.

 

Όμως μία τέτοια διατροφή από την οποία αποκλείονται ολόκληρες ομάδων τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές ελλείψεις σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Ο αιμικός σίδηρος που βρίσκεται σε προϊόντα ζωικής προέλευσης απορροφάται από τον οργανισμό σε ποσοστό που φτάνει έως και το 30% σε σχέση με τον σίδηρο που προέρχεται από φυτικές πηγές που δε ξεπερνά το 10%. Αυτός είναι και ο λόγος που η πλειοψηφία των βίγκαν εμφανίζουν και χαμηλότερες τιμές φερριτίνης σε σχέση με όσους ακολουθούν το μεσογειακό μοντέλο διατροφής.

  • Ω3 ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ

Δίαιτες στις οποίες δεν περιλαμβάνονται αυγά, ψάρια κλπ έχουν σαν αποτέλεσμα ανεπαρκή πρόσληψη του ατόμου σε ω3 λιπαρά οξέα τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την πρόληψη της υγείας της καρδιάς, την προστασία από αυτοάνοσα νοσήματα, την  προστασία των ματιών αλλά και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Αυτό συμβαίνει καθώς οι αυστηρά χορτοφάγοι προσλαμβάνουν τα ω3 στη μορφή ALA που βρίσκεται σε φυτικά τρόφιμα και δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον οργανισμό καθώς πρέπει να μετατραπεί σε EPA και DHA. Στον οργανισμό του ανθρώπου αυτό όμως είναι αναποτελεσματικό καθώς μόνο ένα μικρό ποσοστό από το καθένα μπορεί να μετατραπεί και να απορροφηθεί τελικά.

  • ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β12

Δεδομένου ότι η Β12 είναι καθαρά ζωικής προέλευσης οι vegan εμφανίζουν έλλειψη στη βιταμίνη αυτή καθώς και αυξημένα επίπεδα ομοκυστείνης που σχετίζεται άμεσα με αθηροσκλήρωση και καρδιαγγειακά νοσήματα καθώς επίσης και με τραυματισμούς λόγω οστεοπόρωσης. Επιπλέον, έλλειψη Β12 μπορεί να προκαλέσει νευρολογικές και ψυχολογικές διαταραχές όπως αταξία, ψυχώσεις, παραισθήσεις, αποπροσανατολισμό, άνοια, ακόμα και αδυναμία συγκέντρωσης.

  • ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι vegan έχουν πολύ χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης D και συγκεκριμένα προσλαμβάνουν το ¼ βιταμίνης D σε σχέση με τα παμφάγα άτομα. Για τους vegan λοιπόν η επάρκεια στη βιταμίνη αυτή εξαρτάται τόσο από την έκθεση στον ήλιο αλλά και από την κατανάλωση τροφίμων ενισχυμένων με βιταμίνη D. Κάτι ακόμα σε σχέση με τους vegan είναι ότι η D2 που είναι η μορφή της βιταμίνης D που είναι διαθέσιμη σε εκείνους καθώς είναι φυτικής προέλευσης είναι λιγότερο βιοδιαθέσιμη σε σχέση με τη D3 που προέρχεται από ζωικά προϊόντα τα οποία οι vegan δε καταναλώνουν.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4