Τα 5 πιο αγαπημένα καλοκαιρινά φρούτα
Το καλοκαίρι είναι συνδυασμένο στο μυαλό μας με χαλάρωση και πολλή διασκέδαση με ατελείωτα πάρτυ, με φίλους και όμορφες στιγμές, άφθονο ποτό, θάλασσα και όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο με τα καλοκαιρινά φρούτα, τα οποία μάλιστα είναι άφθονα. Για σκεφτείτε τον εαυτό σας στη θάλασσα, στην ξαπλώστρα σας, τι καλύτερο από ένα δροσιστικό φρούτο που θα σας ενυδατώσει και θα καλύψει την ανάγκη σας για σνακ; Έχει παρατηρηθεί ότι ακόμη και τα άτομα που δεν είναι λάτρεις των φρούτων το καλοκαίρι καταναλώνουν αρκετά. Ποια είναι όμως τα πιο διάσημα καλοκαιρινά φρούτα; Ας δούμε παρακάτω:
Σύκο
Το σύκο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, οι φυτικές ίνες και το κάλιο. Η πιο κόκκινη ποικιλία μάλιστα έχει έξτρα αντιοξειδωτική δράση λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε πολυφαινόλες. Λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, ευεργετούν την καλή λειτουργία του εντέρου μας και μας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα. Τέλος, τα αποξηραμένα σύκα, ενδείκνυνται για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, καθώς είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ασβέστιο.
Πεπόνι
Το πεπόνι όπως και το καρπούζι, μπορεί να θεωρηθεί ακόμη και ως ένα ελαφρύ βραδινό γεύμα. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως η βιταμίνη Β6, το κάλιο, η βιταμίνη C,και το β-καροτένιο. Εξαιτίας των πλούσιων θρεπτικών του συστατικών προασπίζει τον οργανισμό μας έναντι των καρδιακών νοσημάτων, του καρκίνου αλλά και ρυθμίζει την αρτηριακή μας πίεση.
Κεράσι
Είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, καλίου, σιδήρου, φλαβονοειδών, καροτενοειδών , αλλά και βιταμίνης C και Ε. Επιπρόσθετα, περιέχει φολικό οξύ, φυτικές ίνες, ασβέστιο και φώσφορο. Λόγω όλων αυτών των ευεργετικών τους ιδιοτήτων, ρυθμίζει και βελτιώνει ον πόνο και τη φλεγμονή που προκύπτουν από τις εκφυλιστικές παθήσεις, μειώνει την κακή χοληστερόλη και ευεργετεί την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Σταφύλι
Το σταφύλι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες ( κάτι που του χαρίζει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση), αλλά και σε φλαβονοειδή, ουσίες ιδιαίτερα αντιοξειδωτικές. Τα κόκκινα σταφύλια είναι πλούσια και σε ανθοκυανίνες, οι οποίες μας χορηγού με την αντιοξειδωτική ουσία ρεσβερατρόλη, η οποία ευεργετεί την καλή υγεία της καρδιάς μας. Επιπρόσθετα, η ουσία αυτή μας προστατεύει από τον καρκίνο και μειώνει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, καθώς μειώνει τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων του οργανισμού μας. Όμως, πέραν της θρεπτικότατης ρεσβεταρόλης, είναι ιδιαίτερα πλούσια πηγή καλίου, βιταμίνης Α και C αλλά και βιταμινών του συμπλέγματος Β
Καρπούζι
Το καρπούζι είναι ο βασιλιάς των καλοκαιρινών φρούτων, καθώς δεν νοείται καλοκαίρι δίχως καρπούζι! Άλλωστε είναι το πιο ελαφρύ αλλά και πιο δροσερό φρούτο που μπορεί να φαγωθεί όλες τις ώρες της μέρας αλλά και ως ελαφρύ βραδινό γεύμα για όσους προσέχουν. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (περίπου 92%), σε κιτρουλίνη, η οποία είναι ένα βασικό αμινοξύ, σε λυκοπένιο, σε β-καροτίνη, σε βιοτίνη (βιταμίνη Β7), σε κάλιο και τέλος σε βιταμίνη C. Είναι ένα φρούτο όμως ιδιαίτερα παρεξηγημένο λόγω της γλυκιάς του γεύσης, όμως θα σας πούμε ότι η γλυκύτητα του προέρχεται από φυσικά σάκχαρα, επομένως αν το καταναλώσετε με μέτρο κανένα βάρος δε θα αυξηθεί!
Συνοψίζοντας, καλοκαιράκι είναι, καταναλώστε άφοβα φρούτα και ευεργετηθείτε από τα πολλαπλά τους θρεπτικά συστατικά. Μην ξεχνάτε να καταναλώνετε πάντοτε φρούτα εποχής! Από εμάς καλό και θρεπτικό καλοκαίρι!