Κατά την διάρκεια της νηστείας η διατροφή βασίζεται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως λαχανικά, φρούτα, όσπρια, θαλασσινά, ξηροί καρποί και δημητριακά με προτίμηση στα ολικής άλεσης. Με αυτό τον τρόπο η διατροφή εμπλουτίζεται με φυτικές ίνες, καλά λιπαρά (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα). Έτσι περιορίζεται η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης από την διατροφή και παράλληλα κάνουμε μια φυσική αποτοξίνωση στον οργανισμό μας. Αφού αποφεύγεται το κόκκινο κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αβγά, τα ψάρια και το κοτόπουλο.
Πλεονεκτήματα από την νηστεία στην υγεία όπως:
- Βελτίωση της αρτηριακής πίεσης
- Μείωση των επιπέδων χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων
- Βελτίωση του σακχάρου στο αίμα
- Βελτίωση της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος (μείωση της δυσκοιλιότητας)
- Αύξηση των αντιοξειδωτικών ουσιών και βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος
Μειονεκτήματα από την νηστεία στην υγεία:
Κάποιες φορές κατά την διάρκεια της νηστείας πέρα από τις επιλογές των φρούτων, των λαχανικών, των ξηρών καρπών, των οσπρίων και των θαλασσινών, πολλοί επιλέγουν τρόφιμα τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους. Τέτοιες επιλογές είναι : το λευκό ψωμί, οι πατάτες, τα ζυμαρικά, το ρύζι, τα τηγανιτά και τα πολλά λιπαρά. Η κατανάλωση τέτοιων τροφών δεν διατηρεί το αίσθημα κορεσμού για πολύ ώρα και οδηγεί στην κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας τροφών.
Διατροφικές συμβουλές κατά την διάρκεια της νηστείας:
- Επιλέξτε σύνθετους υδατάνθρακες όπως: δημητριακά, ψωμί και ζυμαρικά ολικής άλεσης , καστανό ρύζι, κινόα, βρώμη και πλιγούρι.
- Καταναλώστε με προσοχή στην ποσότητα ανάλατους ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο και ταχίνι για αύξηση των ω-3 λιπαρών, των μετάλλων και των ιχνοστοιχείων.
- Πάρτε την απαραίτητη πρωτεΐνη από θαλασσινά, μανιτάρια, ξηρούς καρπούς και προϊόντα σόγιας.
- Συνδυάστε τις φυτικές πηγές πρωτεΐνης με δημητριακά για να τις μετατρέψετε σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας πχ. φακόρυζο, ρεβιθόρυζο κλπ.
- Αυξήστε την απορρόφηση του σιδήρου, με την κατανάλωση της βιταμίνης C πχ. πιπεριές ή κομμάτια πορτοκαλιού στις σαλάτες, μπόλικο λεμόνι ή ξίδι στα όσπρια και πράσινα φυλλώδη λαχανικά μαζί με όσπρια.
- Τέλος προσοχή σε νηστίσιμα γλυκά όπως χαλβά, παστέλι, κουλούρια και γλυκά του κουταλιού καθώς πέρα από βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που περιέχουν έχουν και αρκετές θερμίδες.
Μπορούν όλοι να νηστέψουν;
Υπάρχουν άτομα που καλό είναι πριν αποφασίσουν να νηστέψουν, να συμβουλευτούν κάποιον ειδικό (γιατρό ή διαιτολόγο) έτσι ώστε να αποφύγουν πιθανές διατροφικές ελλείψεις.
Αυτά τα άτομα είναι:
- Παιδία (λόγω ανάπτυξης)
- Εγκυμονούσες ή γυναίκες που θηλάζουν (λόγω αυξημένων απαιτήσεων σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά)
- Ηλικιωμένοι (λόγω αυξημένων απαιτήσεων σε θρεπτικά συστατικά)
- Άτομα με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας (απαραίτητη η επαρκής θρέψη)
- Αθλητές (λόγω αυξημένων ενεργειακών απαιτήσεων)