Η διαλειμματική νηστεία είναι ένα διατροφικό μοτίβο το οποίο βασίζεται στην αποχή ή στον περιορισμό κατανάλωσης τροφίμων και ποτών για κάποιες ώρες ή και μέρες .
Υπάρχουν 3 είδη διαλειμματικής νηστείας :
Πρώτά, συναντάμε τον πιο γνωστό και διαδεδομένο τύπο, γνωστό ως 16:8 ,ο οποίος βασίζεται στην 8ωρη κατανάλωση τροφίμων κανονικά και τις υπόλοιπες ώρες να επιτρέπεται μόνο η κατανάλωση νερού και ποτών (χωρίς θερμίδες!).
Δεύτερος, αλλά όχι τόσο διαδεδομένος τύπος είναι αυτός των εναλλακτικών ημερών . Εδώ, γίνεται εναλλαγή μεταξύ των ημερών χωρίς τον περιορισμό στην κατανάλωση τροφίμων, με ημέρες που αποτελούνται από ένα γεύμα που παρέχει περίπου το 25% των ημερήσιων ενεργειακών αναγκών (ο αριθμός αυτός είναι πιθανό να διαφέρει από πρόγραμμα σε πρόγραμμα ) .
Tρίτος και τελευταίος τύπος είναι ο 5:2. Η νηστεία εδώ, γίνεται 2 μη συνεχόμενες μέρες της εβδομάδας στις οποίες καταναλώνεται το 25% των ημερήσιων ενεργειακών αναγκών ( δηλαδή περίπου 400-600 kcal). Τις υπόλοιπες 5 μέρες, το φαγητό καταναλώνεται χωρίς περιορισμούς.
Ποια είναι τα θετικά της διαλειμματικής νηστείας ?
Μέσα από τη διαλειμματικη νηστεία μπορεί να σημειωθεί απώλεια βάρους, ίση ή μεγαλύτερη από αυτή μιας κανονικής διατροφής, υπάρχει μείωση της αρτηριακής πίεσης, γίνεται κατανάλωση λιγότερων θερμίδων, έχουμε καλύτερο γλυκαιμικό δείκτη και επιτυγχάνεται καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία .
Τι πρέπει όμως να προσέχουμε;
Το γεγονός ότι όσο ωφέλιμη και αν είναι η διαλειμματική νηστεία, δεν απευθύνεται σε όλους. Άτομα που πάσχουν : από διαβήτη , από διατροφικές διαταραχές (πχ βουλιμία ,ανορεξία ), άτομα που κάνουν χρήση φαρμάκων που απαιτούν λήψη τροφής, έφηβοι ή παιδιά λόγω ανάπτυξης, καθώς και γυναίκες έγκυες ή γυναίκες που θηλάζουν δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ακολουθούν διαλειμματική νηστεία.