Τι πρέπει να προσέξετε κατά τη διάρκεια της νηστείας
Η περίοδος της νηστείας είναι ένα θέμα που απασχολεί τους περισσότερους από εσάς. Κατά βάση η Σαρακοστή, είναι μια περίοδος ψυχικής, πνευματικής, και σωματικής προετοιμασίας των πιστών για την Ανάσταση του κυρίου. Κατά τη διάρκειάς της, πραγματοποιείται η νηστεία, η οποία περιλαμβάνει την εγκράτεια, την πειθαρχία και την πνευματική άσκηση. Υπάρχουν όμως και αρκετοί άνθρωποι που εκμεταλλεύονται την περίοδο αυτή για τον έλεγχο του βάρους τους, λόγω αυτής της αποχής από το κρέας και τα ζωτικά λίπη.
Καλό είναι όμως να προσέξουμε ιδιαίτερα τη περίοδο της νηστείας και να ευεργετηθούμε από αυτή και όσον αφορά την υγεία αλλά και όσον αφορά τη διάθεσή μας, χωρίς να υπάρξουν ελλείψεις από απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, αλλά και από την άλλη χωρίς απότομη αύξηση βάρους.
Θέλεις να νηστέψεις; Τι να προσέξουμε την περίοδο της νηστείας;
Σύμφωνα με τα ήθη και έθιμα, κατά τη διάρκεια της νηστείας απαγορεύεται η κατανάλωση ολόκληρων ομάδων τροφίμων όπως είναι για παράδειγμα: το κρέας, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά. Αυτό άμεσα, οδηγεί στο γεγονός ότι προσλαμβάνουμε λιγότερα θρεπτικά συστατικά από τις τροφές μας όπως το ασβέστιο, η βιταμίνη Β12, ο σίδηρος και οι πρωτεϊνες. Ως αποτέλεσμα, επηρεάζεται αρνητικά και η υγεία μας και το σωματικό μας βάρος, καθώς η πρωτεϊνη που δημιουργεί πιο γρήγορα το αίσθημα κορεσμού εκλείπει, ενώ οι υδατάνθρακες που καταναλώνουμε διαρκώς αυξομοιώνουν τις τιμές της γλυκόζης του αίματός μας, προκαλώντας ακόμη περισσότερο την αύξηση της όρεξής μας για φαγητό. Για όσο λοιπόν χρονικό διάστημα και αν αποφασίσουμε να νηστέψουμε, καλό είναι να φροντίσουμε να ελέγχουμε το αίσθημα της πείνας για να μην αυξηθούν τα κιλά μας, αλλά και να προσλαμβάνουμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να αποφευχθούν επικείμενες ελλείψεις.
Μυστικά και κόλπα
- Προτιμούμε το ελαφρύ μαγείρεμα: Τι εννοούμε; Ότι αποφεύγουμε την τακτική κατανάλωση επεξεργασμένων και κονσερβοποιημένων τροφίμων και προτιμάμε ελαφριά γεύματα μαγειρεμένα για παράδειγμα στον ατμό.
- Επισκεπτόμαστε ένα διαιτολόγο και τον θεράποντα γιατρό μας σε περίπτωση που πάσχουμε από κάποιο θέμα υγείας ή έχουμε ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες (π.χ. παιδική ηλικία, εγκυμοσύνη, θηλασμό, τρίτη ηλικία κ.λπ.)
- Σχεδιάζουμε έγκαιρα τα σνακ και τα γεύματα μας, οργανώνοντας τα ψώνια μας στο σούπερ μάρκετ ,ώστε το ντουλάπι μας να έχει πάντα κάτι διαθέσιμο να φάμε.
- Προσθέτουμε τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνης C(π.χ. πορτοκάλι, ξύδι, λεμόνι, πιπεριές, ντομάτα) στα τρόφιμα με μη αιμικό σίδηρο όπως είναι οι πράσινες σαλάτες, οι φακές και το σπανάκι, για να απορροφάται καλύτερα ο σίδηρος που περιέχουν.
- Καταναλώνουμε συχνά θαλασσινά, ειδικά εάν νηστεύουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, επειδή η βιταμίνη Β12 περιέχεται μόνο σε ζωικές τροφές, επομένως είναι καλή πηγή πρόσληψης κατά την περίοδο της νηστείας τα θαλασσινά. Ανάλογα, πάντα φυσικά, με τον τύπο νηστείας που ακολουθούμε.
- Ελέγχουμε τις ποσότητες τροφών που καταναλώνουμε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας, καθώς ακόμη και τα υγιεινά τρόφιμα μας προσδίδουν θερμίδες όταν κάνουμε υπερκατανάλωση, ειδικά εάν είναι ενεργειακά πυκνά τρόφιμα όπως για παράδειγμα είναι οι ξηροί καρποί.
- Επιλέγουμε τρόφιμα από μία ποικιλία φυτικής προέλευσης όπως για παράδειγμα φρούτα, λαχανικά όσπρια, δημητριακά, ξηροί καρποί και σπόρους, πέραν των καθιερωμένων επιλογών μας, ώστε να προσλαμβάνουμε πληθώρα διαφορετικών και αλληλο-συμπληρούμενων θρεπτικών συστατικών.τ
- Συνδυάζουμε με έξυπνο τρόπο τρόφιμα από διαφορετικές ομάδες, σε κάθε μας γεύμα ή σνακ, ώστε να λαμβάνουμε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Για παράδειγμα, είναι καλό να συνδυάζουμε τα όσπρια με δημητριακά, αλλά και να προσθέτουμε ξηρούς καρπούς και σπόρους στα γεύματα μας.
- Αναλογιζόμαστε τους πραγματικούς λόγους για τους αποφασίσαμε να νηστέψουμε. Τελευταίο αλλά πολύ βασικό. Πριν ξεκινήσουμε νηστεία καλό είναι να εξετάσουμε τα κίνητρά της νηστείας που πρόκειται να ακολουθήσουμε αλλά και τι έχουμε να κερδίσουμε είτε σε πνευματικό είτε σε σωματικό επίπεδο.