Το ακατέργαστο κακάο τα τελευταία χρόνια έχει καταλάβει ιδιαίτερη θέση στην ζωή και τη διατροφή μας, καθώς συγκαταλέγεται ανάμεσα στα προϊόντα που αποκαλούμε «υπερτροφές».
Είναι ένα μη επεξεργασμένο προϊόν το οποίο προέρχεται από το κακαόδεντρο, δηλαδή το φυτό από το οποίο παρασκευάζεται και η αγαπημένη μας σοκολάτα και είναι ιδιαίτερα θρεπτικό και υγιεινό.
Το κακάο υπάρχει είτε σε μορφή σκόνης είτε σε μορφή σπασμένων σπόρων και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Και στις δυο του μορφές, μπορεί να χρησιμοποιηθει ως φυσικό γλυκαντικό ή να προστεθεί σε συνταγές, στη βρόμη σας ή στα smoothies σας.
Δείτε παρακάτω επομένως 5 οφέλη από την τακτική κατανάλωση ακατέργαστου κακάου:
Σίδηρος: Το ακατέργαστο κακάο αποτελεί την καλύτερη φυτική πηγή σιδήρου, ο οποίος όπως όλοι γνωρίζουμε είναι απαραίτητος για το αίμα μας αλλά και τη μεταφορά οξυγόνου σε όλο μας το σώμα.
Βελτιώνει τη διάθεση: Όλοι έχουμε ακούσει αλλά και διαπιστώσει ότι καταναλώνοντας σοκολάτα η διάθεσή μας φτιάχνει! Την ίδια ακριβώς επίδραση έχει για τον εγκέφαλό μας και το κακάο, απλά δεν περιέχει ζάχαρη, λακτόζη και πρόσθετα συντηρητικά. Περιέχει όμως μια ένωση που ονομάζεται φαινυλαιθυλαμίνη, η οποία βελτιώνει τη διάθεση και παράλληλα αυξάνει την ενέργεια μας. Άλλωστε θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το φυτό του κακάο περιέχει ανανταμίδη, σεροτονίνη και ντοπαμίνη, δηλαδή συστατικά που βελτιώνουν τη διάθεση μας.
Καρδιά: Οι Αζτέκοι αποκαλούσαν το κακάο «αίμα της καρδιάς» εκατοντάδες χρόνια πριν, άρα απ’ότι φαίνεται γνώριζαν πολύ καλά τα οφέλη του. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη του 2009, διαπιστώθηκε ότι η τακτική κατανάλωση κακό συνδέεται άμεσα με μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου αλλά και ανάπτυξης της στεφανιαίας νόσου. Ένας κύριος λόγος είναι ότι το κακάο είναι άριστη πηγή μαγνησίου, το οποίο συμβάλλει στη μετατροπή της γλυκόζης σε ενέργεια και αυτό είναι ένα γεγονός που ευεργετεί την υγεία της καρδιάς μας.
Ασβέστιο: Το ξέρατε ότι το κακάο περιέχει περισσότερο ασβέστιο και από το αγελαδινό γάλα; Αν όχι μόλις το μάθατε! Καταναλώστε λοιπόν κακάο για περισσότερη πρόσληψη ασβεστίου και ενισχύστε μ αυτό τον τρόπο την υγεία των οστών σας.
Κατά της χοληστερίνης: Το ακατέργαστο κακάο περιέχει πάνω από 40 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από τα βακκίνια! Κι αυτά προέρχονται από τα φλαβονοειδή του φυτού, τα οποία με τη σειρά τους αυξάνουν την καλή (HDL) χοληστερόλη στο αίμα μας .