σπόροι chia

Σπόροι Chia και τα οφέλη τους

Οι σπόροι chia προέρχονται από το φυτό Salvia hispanica, που ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών και αποτελούσαν βασική τροφή των Αζτέκων, των Μάγια και των Ινδιάνων της ΝΔ Αμερικής και του Μεξικό.

Τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι οι σπόροι έχουν έρθει και πάλι στο προσκήνιο, αποτελώντας superfoods, και καταλαμβάνοντας σημαντική θέση στο διαιτολόγιό μας. Είναι μικρά, μαύρα, άγευστα σχεδόν σποράκια, που μπορούμε να τα βρούμε στο σούπερ μάρκετ και όχι μόνο και φαίνεται να αποτελούν έναν εξαιρετικό σύμμαχο για την υγεία του οργανισμού μας.

Οι σπόροι chia είναι εξαιρετικά πλούσιοι σε ω-3 λιπαρά οξέα. Συγκεκριμένα, έρευνες έχουν δείξει ότι 100γρ σπόρων chia μας αποδίδουν την ίδια ποσότητα λιπαρών οξέων όση και 800γρ σολωμού, αλλά χωρίς τα βαρέα μέταλλα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δρουν προστατευτικά για την υγεία της καρδιάς, καθώς  συντελούν στη μείωση της υψηλής πίεσης του αίματος, αλλά και να προάγουν τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Επιπλέον, περιέχουν μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών, τα οποία καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν οξειδωτικό στρες στα κύτταρά μας. Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε να βελτιώσουμε και να διατηρήσουμε την κατάσταση του δέρματος και των μαλλιών μας .

Παράλληλα, οι σπόροι chia είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες .Αυτό σημαίνει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό, καθώς οι φυτικές ίνες είναι ιδιαίτερα ευεργετικές. Συγκεκριμένα, μειώνουν την πιθανότητα καρδιακής πάθησης καθώς αποτρέπουν τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας, αφού συντελούν στην καλή λειτουργία του εντέρου ,ενώ ταυτόχρονα είναι και εύπεπτοι. Επιπλέον, προκαλούν κορεσμό ,ενισχύοντας έτσι οποιαδήποτε προσπάθεια για απώλεια βάρους και παράλληλα προσφέρουν αντοχή και ζωτικότητα. Τέλος, βοηθούν στη διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα ,καθώς επιβραδύνουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και την παραγωγή ινσουλίνης.

Για να εκμεταλλευτούμε λοιπόν, στο έπακρο όλα τα παραπάνω οφέλη των σπόρων chia, προτείνεται πριν την κατανάλωσή τους να τους μουλιάζουμε για περίπου 6 ώρες. Η καθημερινή κατανάλωση 15γρ σπόρων ημερησίως( 2 κουταλιές σούπας) ,φαίνεται να βοηθά στη διατήρηση της υγείας μας αλλά και της φυσικής μας κατάστασης. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς τρόπους , σε όλα σχεδόν τα φαγητά ανεβάζοντας έτσι τη θρεπτική τους αξία και απόδοση.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.