Otan I Diathesi Mas Kathorizei Ti Tha Epilexoume Na Fame

Όταν η διάθεση μας καθορίζει τι θα επιλέξουμε να φάμε…

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τρώτε περισσότερο όταν δεν νιώθετε καλά, όταν νιώθετε αγχωμένοι ή ακόμα και όταν δεν έχετε κάτι να κάνετε; Η απάντηση βρίσκεται στο ότι η τροφή αποτελεί βασικό ρυθμιστή του συναισθήματος μας. Η σχέση μάλιστα αυτή είναι αμφίδρομη καθώς και η διάθεση μας θα επηρεάσει τι θα επιλέξουμε ως γεύμα αλλά και η διατροφή μας μπορεί να επηρεάσει και να αλλάξει το πώς νιώθουμε.

 

Όταν μια βαθύτερη συναισθηματική μας ανάγκη δεν καλύπτεται, συνήθως επιζητάμε περισσότερο φαγητό. Μάλιστα εκείνες τις στιγμές θα καταναλώσουμε κυρίως λιπαρές τροφές ή τροφές πλούσιες σε ζάχαρη όπως για παράδειγμα η πίτσα, τα πατατάκια, τα παγωτά, κ.α. Κάπως έτσι λοιπόν οδηγούμαστε μακροπρόθεσμα στην αύξηση του βάρους μας. Τέτοιου είδους τρόφιμα βοηθούν στην έκκριση ορμονών , οι οποίες ευθύνονται στο να βιώνουμε θετικά συναισθήματα. Η λύση όμως αυτή είναι προσωρινή, χωρίς να λύνει κάποιο πρόβλημα και μπορεί εύκολα να γίνει μια συνήθεια όχι και τόσο καλή για εμάς.

Υπάρχουν ωστόσο και τα άτομα που όταν είναι στεναχωρημένα ή αγχωμένα δεν έχουν καμία απολύτως όρεξη για φαγητό υποστηρίζοντας πως τίποτα δεν κατεβαίνει κάτω καθώς έχει κλείσει το στομάχι τους. Σταδιακά όμως, αν τα προβλήματα δεν αντιμετωπιστούν, αυτά τα άτομα υποσιτίζονται καταναλώνοντας μέρα με τη μέρα όλο και μικρότερες ποσότητες φαγητού. Από τη διατροφή τους λείπουν τόσο τα ανώφελα όσο και τα ωφέλιμα-θρεπτικά συστατικά που όλοι οι οργανισμοί έχουν ανάγκη.

Συνεπώς, αυτές οι δυο καταστάσεις είναι εξίσου επιβλαβείς για εμάς. Σε ακραίες περιπτώσεις από τη μία έχουμε επεισόδια βουλιμίας (έντονο αίσθημα πείνας και υπερκατανάλωση τροφής) και από την άλλη επεισόδια ανορεξίας (χαμηλή επιθυμία για τροφή). Αν παρατηρήσετε τον εαυτό σας ή κάποιον άλλον να βρίσκεται σε μια από τις παραπάνω καταστάσεις (βουλιμία/ανορεξία) ή να τις εναλλάσσει μεταξύ τους για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα (διάστημα μεγαλύτερο από 3 εβδομάδες), τότε θα πρέπει ν’ απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό με τον οποίο θα έχετε την ευκαιρία να συζητήσετε για ότι σας απασχολεί.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, υπάρχουν συμπεριφορές/τεχνικές που μπορούν να μας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση τους, όπως:

  • Η καταγραφή ενός καθημερινού ημερολογίου διατροφής & συναισθημάτων προκειμένου να υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα του τι έχουμε καταναλώσει καθημερινά και τι συναισθήματα έχουμε νιώσει. Έτσι, θα μπορούμε να αναγνωρίσουμε τι είναι αυτό που μας ωθεί σε αυτήν την συμπεριφορά. Ακόμα ξέροντας το τι έχουμε καταναλώσει μπορούμε να επιλέξουμε πιο σοφά το επόμενο μας γεύμα.
  • Η εύρεση εναλλακτικών λύσεων. Όταν αναγνωρίζουμε ότι η πείνα μας δεν είναι πραγματική μπορούμε να βρούμε διαφορετικούς τρόπους ευχαρίστησης. Για παράδειγμα να διαβάσουμε ένα βιβλίο, να κάνουμε ένα χαλαρωτικό  μπάνιο, να ακούσουμε μουσική που μας αρέσει, να μιλήσουμε με έναν φίλο ή ότι άλλο θα μας βοηθούσε να ξεχαστούμε πέρα από το φαγητό. Θα βοηθούσε να σκεφτούμε τι όφελος θα έχετε μακροπρόθεσμα από μία τέτοια συμπεριφορά. Είναι πολύ σημαντικό παράλληλα να περιοριστεί η διαθεσιμότητα γλυκών, λιπαρών και αλμυρών τροφίμων στο χώρο μας έτσι ώστε ακόμα και όταν μας πιάσει έντονη επιθυμία να μην είναι εύκολο για να ξεφύγουμε και να προτιμήσουμε πιο υγιεινές επιλογές όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρέσκα φρούτα ή λαχανικά, τα γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά κα.
  • Η έκφραση των συναισθημάτων (θετικών και αρνητικών) και η εκμάθηση τρόπων διαχείρισης τους. Είναι σημαντικό να μάθουμε να εκφράζουμε τα συναισθήματα μας είτε είναι θετικά είτε αρνητικά, και να αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις που μας προκαλούν ένταση. Όσο αποφεύγουμε τα δυσάρεστα συναισθήματα, τόσο αυτά γιγαντώνονται. Αντίθετα όταν εστιάζουμε στην διαχείριση τους και την εύρεση λύσης, τόσο  πιο καλά θα νιώθουμε με τον εαυτό μας, θα εμπιστευόμαστε τις δυνάμεις μας και θα σεβόμαστε τον εαυτό μας τόσο ώστε να τον τροφοδοτούμε με υγιεινές τροφές. Έτσι σιγά-σιγά θα  αντιμετωπίζουμε το φαγητό όχι σαν μηχανισμό λύσης προβλημάτων αλλά ως κάτι που χρειαζόμαστε για να πάρουμε την απαραίτητη για εμάς ενέργεια.
  • Η γενική ένταξη ευχάριστων δραστηριοτήτων στο πρόγραμμα μας. Όπως προγραμματίζουμε όλες τις δουλειές και τις υποχρεώσεις μας έτσι θα ήταν καλό να προγραμματίζουμε και τις στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης για εμάς. Ένα ευχάριστο διάλειμμα βοηθά να ξεχαστούμε από στρεσογόνα γεγονότα και να τα δούμε με άλλη ματιά αργότερα. Η απασχόληση με κάτι που μας ευχαριστεί, θα κάνει την ζωή μας και πιο γεμάτη.
  • Η τακτική άσκηση και ο ποιοτικός ύπνος επίσης βοηθά το σώμα μας να βρίσκεται σε καλύτερη φυσική και ψυχολογική κατάσταση, μειώνοντας την πιθανότητα συναισθηματικού «ξεσπάσματος» στο φαγητό.
  • Η ενυδάτωση μας. Όταν «κλείνει» το στομάχι μας,  μπορούμε να πίνουμε πολλά υγρά (νερό, γάλα, χυμό, smoothie) και να τρώμε πιο συχνά καταναλώνοντας μικρές ποσότητες φαγητού. Αν παίρνουμε από την διατροφή μας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά τότε και ο οργανισμός μας θα λειτουργεί καλά και η διάθεση μας θα ανεβαίνει αυτόματα.

Ας μην ξεχνάμε να φροντίζουμε τον εαυτό μας κάθε μέρα που περνάει. Η ευχάριστη γεύση του φαγητού θα διαρκέσει μέχρις ότου το καταναλώσουμε, από εκεί και πέρα, χρειάζεται να τροφοδοτούμε και την ψυχή με θετικές σκέψεις και συναισθήματα.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.