Η καλή ποιότητα της ζωής σας φυσικά επηρεάζεται από τις τροφές που καταναλώνετε, αλλά και η διάρκειά της, έχουν να κάνουν με πολλούς παράγοντες, όπως είναι για παράδειγμα τα γονίδια της οικογένειάς σας (ή αλλιώς η κληρονομικότητα), η ηλικία αλλά και το περιβάλλον στο οποίο ζείτε. Σημαντικό όμως και βασικό ρόλο παίζει και η διατροφή σας, αυτό μην το ξεχνάτε.
Υπάρχουν δηλαδή τροφές (όπως είναι κάποια συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά), οι οποίες μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων παθήσεων όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης και οι οποίες καλό είναι να έχουν εξέχουσα θέση στη διατροφή σας για να βελτιώσετε την ευρύτερη υγεία σας.
Θέλετε να ζήσετε περισσότερο; Σας παραθέτουμε 10 τροφές που συμβάλλουν στη μακροζωΐα :
Αυγά: Τα αυγά παρόλο που είναι παρεξηγημένες τροφές (καθώς προκαλούν χοληστερίνη αν καταναλώνονται χωρίς μέτρο), έχει αποδειχθεί μέσω μελετών ότι μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού και μάλιστα σε ποσοστό 12%. Πάντοτε όμως καλό είναι να συμβουλεύεστε το διαιτολόγο και τον προσωπικό σας γιατρό.
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο: Η κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιόλαδου ευεργετεί την καρδιά μας, μειώνοντας των κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και παράλληλα ρυθμίζει την πίεση του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα.
Γλυκοπατάτες: Αποτελούν τροφή πλούσια σε βιταμίνη Α, κάλιο και φυτικές ίνες, συνδυασμός που ξεκάθαρα οδηγεί σε μακροζωΐα.
Καφές: Ο καφές πέρα από την απόλαυση που μας προσφέρει, συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, διαβήτη, καρδιαγγειακών ασθενειών και άνοιας. Δύο φλιτζάνια καφέ είναι αρκετά σε καθημερινή βάση, μην κάνετε υπερβολές.
Λαχανικά και όσπρια: Τα λαχανικά όπως και τα όσπρια (όπως είναι για παράδειγμα τα φασόλια, ο αρακάς και οι φακές), αποτελούν εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης αλλά και φυτικών ινών, πράγμα που σημαίνει ότι συμβάλλουν στη μείωση των φλεγμονών και στη ρύθμιση του σακχάρου αλλά και στη γρηγορότερη επίτευξη του κορεσμού.
Σπόροι chia: Οι συγκεκριμένοι σπόροι συγκαταλέγονται στα ευρέως διαδεμομένα super foods (τα οποία ευεργετούν ποικιλοτρόπως τον οργανισμό μας), συμβάλλουν στη μείωση του σωματικού λίπους και παράλληλα ευεργετούν το δέρμα και τον εγκέφαλό μας.
Ζυμωμένα τρόφιμα: Τα προϊόντα που έχουν υποστεί κάποια ζύμωση, όπως3 το κεφίρ, το γιαούρτι ή και το ξινολάχανο, χαρίζουν στον οργανισμό μας τα λεγόμενα καλά βακτήρια, με αποτέλεσμα να δημιουργούν στο έντερό μας ένα υγιές και αρμονικό περιβάλλον.
Ψάρια με καλά λιπαρά οξέα: Τα ψάρια με περιεκτικότητα σε Ω-3 λιπαρά οξέα ( όπως είναι για παράδειγμα ο γαύρος, ο σολομός, οι σαρδέλες, ο τόνος κτλ), ενισχύουν δραστικά τη λειτουργία της μνήμης μας αλλά και την εγκεφαλική λειτουργία, οι οποίες με την πάροδο των χρόνων αρχίζουν και υποχωρούν.
Σταυροειδή λαχανικά: Στα σταυροειδή λαχανικά ανήκουν το κουνουπίδι, το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών κτλ και είναι τα λαχανικά , τα οποία καταναλώνοντάς τα, πετυχαίνουμε φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού μας. Άλλωστε όλοι γνωρίζουμε ότι οι συγκέντρωση τοξινών μας γερνά πρόωρα, άρα γιατί να μην καθαρίσουμε τον οργανισμό μας και να εντείνουμε τη μακροζωϊα μας;
Μαύρο τσάι: Το γνωρίζατε ότι το μαύρο τσάι ενισχύει την ενδυνάμωση των κοκάλων σας; Αν λοιπόν σας ενδιαφέρει κι εσάς να βελτιώσετε την πυκνότητα των κοκάλων σας, καταναλώστε απαραίτητα μαύρο τσάι.