Pos I Pachysarkia Epireazei Ti Leitourgia Tou Egkefalou Mas

Πως η παχυσαρκία επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Έχει αποδειχτεί βάσει ερευνών, ότι όταν αυξάνεται το σωματικό μας βάρος, επηρεάζεται άμεσα και η εγκεφαλική μας λειτουργία. Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Ότι πυροδοτείται μια υπεκατανάλωση τροφίμων, η οποία δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο αύξησης αλλά και μείωσης του σωματικού μας βάρους, το οποίο μακροπρόθεσμα καθιστά πιο δύσκολη την προσπάθειά μας να χάσουμε κιλά. Όσο επίμονα κι αν προσπαθούμε .

Πιο κάτω θα σας παρουσιάσουμε 5 τρόπους, με τους οποίους θα καταλάβετε πως η παχυσαρκία επηρεάζει την εγκεφαλική μας λειτουργία. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή:

 

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Σύμφωνα με σειρά ερευνών, το αυξημένο κοιλιακό λίπος, συνδέεται άμεσα με τη συρρίκνωση του όγκου του εγκεφάλου μας. Πως είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο; Το λίπος που αποθηκεύεται στην κοιλιά προκαλεί έκκριση διάφορων ορμονών, οι οποίες με τη σειρά τους δυσχεραίνουν την φλεγμονή και ενισχύουν τη συρρίκνωση του εγκεφάλου, κάτι που σύμφωνα με μελέτες αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Η παχυσαρκία επηρεάζει τη μνήμη

Η παχυσαρκία  επιπρόσθετα, έχει αποδειχθεί ότι έχει αρνητική επίδραση στη μνήμη μας και αυτό είναι ακόμη πιο έντονο κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, σύμφωνα με μελέτη που συμμετείχαν 8.700 γυναίκες 65-79 ετών.  Από τη μελέτη αποφάνθηκε ότι η αύξηση του δείκτη μάζας σώματος κατά 1 μονάδα, τα σκορ στο τεστ μνήμης στο οποίο υποβλήθηκαν οι γυναίκες μειωνόταν κατά μια μονάδα.  Άρα, έγινε αντιληπτό ότι η παχυσαρκία προκαλεί τη φλεγμονή και έπειτα η φλεγμονή αυτή επηρεάζει αρνητικά τις γνωστικές μας λειτουργίες.

Η παχυσαρκία προκαλεί “εθισμό” στο φαγητό

Όταν αυξάνεται το σωματικό μας βάρος, μειώνεται η ευαισθησία που έχει ο εγκέφαλός μας να αισθάνεται την απόλαυση από λιπαρά τρόφιμα ή γλυκά και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες από παλιότερα που ήμασταν πιο αδύνατοι.  Το ίδιο περίπου φαινόμενο αντιμετωπίζουν και οι ναρκομανείς, που θέλουν παραπάνω δόση κάθε φορά για να νιώσουν ικανοποίηση.

Οι αλλεπάλληλες  αυξομειώσεις του σωματικού βάρους προκαλούν  υπερφαγικά  επεισόδια σε περιόδους  έντονου στρες

Καλό είναι να γνωρίζετε ότι το φαινόμενο γιο-γιο επηρεάζει κατά πολύ την εγκεφαλική μας λειτουργία, σύμφωνα με μελέτη που διεξάχθηκε σε ποντίκια. Ενώ αρχικά τα ποντίκια, τέθηκαν σε διαδικασία απώλειας βάρους σε ποσοστό 10-15 % περίπου, έπειτα οι ερευνητές τα άφησαν αν πάρουν ξανά το βάρος πίσω.  Όταν λοιπόν τα ποντίκια εκτίθεντο σε στρεσογόνες και πιεστικές καταστάσεις, φάνηκε ξεκάθαρα ότι κατανάλωναν παραπάνω φαγητό σε σύγκριση με αυτά που δεν είχαν μπει ποτέ στη διαδικασία να κάνουν δίαιτα. Το πιο βασικό μάλιστα ήταν ότι παρατηρήθηκαν γονιδιακές αλλαγές όσον αφορά τη ρύθμιση του στρες και αυτό είχε ως αποτέλεσμα της εμφάνιση νέας διατροφική συμπεριφοράς.

Η παχυσαρκία αυξάνει τον παρορμητισμό

Σε μια περιοχή του εγκεφάλου μας, στον  προμετωπιαίο λοβό, καθορίζεται  ό έλεγχος του παρορμητισμού μας, σύμφωνα με έρευνα σε παχύσαρκα παιδιά, όπου φάνηκε ότι  ο προμετωπιαίος λοβός τους ήταν πιο συρρικνωμένος από αυτόν που είχαν τα πιο αδύνατα παιδιά.  Το πιο πιθανό σενάριο, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι η φλεγμονή που δημιουργεί η παχυσαρκία στον εγκέφαλό μας να καταστρέφει ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου μας, οι οποίες έχουν άμεση σχέση με την πρόσληψη τροφής, καθιστώντας την απώλεια βάρους ακόμη δυσκολότερη υπόθεση.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.