Super foods, μικρές αλλά θαυματουργές τροφές
Οι λεγόμενες «υπερτροφές» ή καλύτερα,πιο γνωστές ως «super foods» είναι τροφές με πολλά θρεπτικά συστατικά και οφέλη που βελτιώνουν την υγεία του οργανισμού μας και παράλληλα του χαρίζουν ευεξία. Περιέχουν μαγνήσιο, σίδηρο, ασβέστιο καθώς και πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Όλα αυτά ενισχύουν κατά πολύ την καλή λειτουργία του οργανισμού μας και επιπρόσθετα είναι κατάλληλα για δίαιτες vegan , καθώς επίσης και χορτοφαγικές δίαιτες.
Ακόμη τα γνωστά μας super foods περιέχουν πληθώρα βιταμινών και φυτικών ινών. Ιδιαίτερη θρεπτική αξία έχουν οι σπόροι οι οποίοι συγκαταλέγονται στα super foods, οι οποίοι βελτιώνουν την υγεία των οστών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό, το πεπτικό και το καρδιαγγειακό σύστημα. Μάλιστα έχει αποδειχθεί από έρευνες ότι ακόμη και μια μέτρια κατανάλωση σπόρων, μειώνει την εμφάνιση της παχυσαρκίας και ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως επίσης βοηθά στην απώλεια βάρους ,γιατί περιορίζει την όρεξη και τέλος ισορροπεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας.
Όλες οι υπερτροφές είναι ευεργετικές για τον οργανισμό, κάθε μία όμως περιέχει τα δικά της οφέλη και θρεπτικά συστατικά που την κάνουν απαραίτητη στον οργανισμό μας. Μπορείτε να τις εντάξετε στη διατροφή σας είτε ως προσθήκη στα δημητριακά σας το πρωί, είτε στο γιαούρτι σας, είτε σε χυμούς smoothies ου φτιάχνετε, είτε στις σούπες και τις σαλάτες σας φυσικά. Για την καλύτερη και πιο μακροπρόθεσμη διατήρησή τους , τα super foods , καλό είναι να τα αποθηκεύεται στο ψυγείο για να διατηρούν ανέγγιχτες τις θρεπτικές και ευεργετικές τους ιδιότητες.
- Κινόα
Η κινόα καταναλώνεται με ολόκληρο στο σπόρο, χωρίς να κόβονται κομμάτια για να γίνεται πιο γευστική(έτσι διατηρούνται τα θρεπτικά συστατικά και οι φυτικές ίνες που υπάρχουν στο φλοιό της), δηλαδή θεωρείται πιο απλά, τρόφιμο ολικής άλεσης. Ως τρόφιμο ολικής άλεσης λοιπόν, περιέχει ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και φυτικές ίνες που κρατούν τον οργανισμό μας χορτάτο για περισσότερη ώρα και βοηθούν στην εύρυθμη λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος. Η κινόα έχει μεγάλη ποσότητα πρωτεϊνης με όλα τα βαρυσήμαντα αμινοξέα για την υγεία μας. Επίσης, περιέχει φυτικές ίνες όπως προαναφέραμε, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη Ε .Τέλος, είναι γεμάτη με υγιεινά λιπαρά όπως το του άλφα-λινολενικό οξύ, δηλαδή το Ωμέγα-3 που βρίσκουμε στα φυτά, καθώς επίσης και το ελαϊκό οξύ, ένα «καλό» μονοακόρεστο λιπαρό.
- Λιναρόσπορος
Ο λιναρόσπορος θεωρείται βέλτιστη πηγή αντιοξειδωτικών , Ω3 λιπαρών και Α- λινολεϊκού οξέως και φυτικών ινών. Πολύ βασική είναι η λιγνίνη που περιέχει, μια ουσία με ισχυρές αντιμικροβιακές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Έχει ακόμα, δράση κατά της δυσκοιλιότητας και τέλος υπάρχουν δύο ποικιλίες: τη χρυσή και την καφέ, με ελάχιστες μεταξύ τους διαφορές σε θρεπτική αξία.
- Σπόροι Chia
Είναι χαρακτηριστική πηγή ασβεστίου και ακόμη πιο εξαιρετική πηγή μαγνησίου. Γι’αυτό το λόγο, προλαμβάνουν και βοηθούν την αποφυγή της δυσκοιλιότητας και τέλος ενισχύουν σημαντικά τη διαδικασία της πέψης. Σε σύγκριση με τον πλούσιο σε Ω3 λιπαρά σολομό, σε ίδιες ποσότητες (30γρ) προσφέρουν παραπάνω λιπαρά οι σπόροι chia καθώς επίσης και 5γρ πρωτεϊνης και 10γρ φυτικών ινών. Ιδανική επιλογή στη διατροφή σας!
- Κολοκυθόσπορος
Εξαιρετική πηγή σίδηρου σε σχέση με τους υπόλοιπους σπόρους, περιέχει επίσης μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, μαγγάνιο, φώσφορο, ασβέστιο, χαλκό και ψευδάργυρο.
- Σουσάμι
Από τις πιο καλές πηγές ασβεστίου και σιδήρου, το σουσάμι χρησιμοποιείται κατά βάση στα καρυκεύματα προσδίδοντας ακόμη καλύτερη γεύση. Ειδικότερα, η ποικιλία μαύρου σουσαμιού είναι ακόμα πιο θρεπτική επιλογή.