Pexels Karolina Grabowska 4498155

Τι βοηθά στην απώλεια βάρους; Λίγα λιπαρά ή λίγοι υδατάνθρακες;

Η απώλεια βάρους σχετίζεται τόσο με τη μείωση υδατανθράκων, όσο και με τα λίγα λιπαρά στη διατροφή μας. Στο ερώτημα, ποιο από τα δυο βοηθά στην καλύτερη απώλεια βάρους, τόλμησαν να δώσουν απάντηση σειρά ερευνών, οι οποίες όμως έπεσαν στο κενό, καθώς καμία δεν απέδειξε ποια είναι η καλύτερη δίαιτα για τον καθένα, καθώς ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός. Επομένως, δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε με ακρίβεια ποια δίαιτα λειτουργεί μακροπρόθεσμα για κάθε άτομο.

Κεφάλαιο:  λιπαρά

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν  μάθει ότι πρέπει να αποφεύγουν τα λιπαρά που περιέχονται  σε τροφές όπως: το ελαιόλαδο, το βούτυρο, το κρέας και τα αυγά. Όμως, οι διατροφολόγοι έχουν διαφορετική άποψη,  καθώς τα λίπη, μας δημιουργούν το αίσθημα του κορεσμού και ακόμη,  θεωρούνται άκρως απαραίτητα για την  απορρόφηση θρεπτικών ουσιών από τον οργανισμό μας . Προσοχή όμως!    Αυτό δε σημαίνει ότι  σημαίνει ότι  θα πρέπει να τρώμε διαρκώς μπριζόλες ή βούτυρο, πάντα πρέπει να έχουμε κατά νου την αίσθηση του μέτρου!

Κεφάλαιο: υδατάνθρακες

Πιο πρόσφατες έρευνες εστίασαν στο είδος των υδατανθράκων της διατροφής  μας και στον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν το σώμα μας (με την ενέργεια που μας παρέχουν). Διαπιστώθηκε λοιπόν,  ότι όσοι δεν κατανάλωναν πολλούς υδατάνθρακες , έκαιγαν περισσότερες θερμίδες ακόμη και χωρίς άσκηση, σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν πολλούς υδατάνθρακες. Το συμπέρασμα όμως αφορούσε τη διατήρηση των κιλών και όχι την απώλεια βάρους. Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Λούντβιχ, που ήταν ο επικεφαλής της μελέτης (αλλά  και ερευνητής του Παιδικού Νοσοκομείου της Βοστόνης): « Ο περιορισμός υδατανθράκων ΕΝΙΣΧΎΕΙ στη διατήρηση του βάρους σε όσους έχουν ήδη χάσει κιλά.» Πιθανόν,  αυτή η τοποθέτηση  να ανταποκρίνεται  καλύτερα σε ασθενείς του προδιαβητικού σταδίου αλλά και σε πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη.

Άλλη επίσης μεγάλη έρευνα, έδειξε ότι οι δίαιτες με λίγα λιπαρά ή  λίγους υδατάνθρακες, ήταν εξίσου αποτελεσματικές, όσον αφορά την απώλεια βάρους. Και στις δυο περιπτώσεις οι συμμετέχοντες, ελάττωσαν τις τροφές με επεξεργασμένο αλεύρι, με ζάχαρη και γενικότερα τις επεξεργασμένες τροφές. Αυτό ήταν ίσως το δυνατό σημείο της διαδικασίας και το κλειδί της επιτυχίας, καθώς με την αποφυγή των επεξεργασμένων τροφών, μειώνεται σημαντικά ο αριθμός των προσλαμβανόμενων θερμίδων!

Τι να επιλέξουμε τελικά;

Κλείνοντας, θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι εντελώς σχετικό, το τι λειτουργεί στον κάθε οργανισμό ξεχωριστά. Δεν υπάρχουν λοιπόν ειδικές οδηγίες εν κατακλείδι, γι’ αυτό οι περισσότερες δίαιτες, οδηγούνται με μαθηματικό τρόπο σε αποτυχία. Το πιο βασικό κομμάτι για να θεωρηθεί μια δίαιτα επιτυχημένη, είναι οι ατομικές διατροφικές συνήθειες του καθενός, αλλά και η σωματική δραστηριότητα, μόνο έτσι θα βρεθούν τρόποι βελτίωσης της ήδη υπάρχουσας κατάστασης του καθενός ξεχωριστά .

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.