Τα είδη των τροφών που καταπολεμούν την κατάθλιψη
Σύμφωνα με μελέτες, η κατάθλιψη φαίνεται να είναι αποτέλεσμα των διατροφικών επιλογών που κάνουμε, καθώς παίζουν μεγάλο ρόλο στη θεραπεία αλλά και την πρόληψη ασθενειών που έχουν να κάνουν με τον εγκέφαλο. Υποστηρίζεται ότι η καθημερινή διατροφή, μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει τις πιθανότητες(ανάλογα με τις τροφές που προσλαμβάνουμε) εμφάνισης αυτής της ψυχικής ασθένειας.
Η μεσογειακή διατροφή, έχει αποδειχτεί ότι μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης της κατάθλιψης αλλά και ότι βελτιώνει την υγεία μας. Σε έρευνα που οι συμμετέχοντες, που ναι μεν λάμβαναν υποστήριξη, αλλά παράλληλα κατανάλωναν ψάρια, λαχανικά, λίγο κόκκινο κρέας, ελαιόλαδο, όσπρια και ξηρούς καρπούς και ελάχιστα γλυκά, έγινε ιδιαίτερα αισθητή η βελτίωση της υγείας τους σε σχέση με αυτούς που δεν πρόσεχαν τη διατροφή τους.
Τι χρειαζόμαστε λοιπόν στη διατροφή μας;
Αρχικά, λίπη για υγιή εγκέφαλο, όμως τα λίπη που περιέχοντα στους ξηρούς καρπούς και τα ψάρια και όχι σε αυτά που υπάρχουν στα γλυκά και τις επεξεργασμένες τροφές. Όσοι καταναλώνουν ψάρια, μειώνουν κατά 17% τις πιθανότητες κατάθλιψης, καθώς τα Ω-3 λιπαρά που περιέχουν τα ψάρια ενίσχυαν κατά πολύ, τα αποτελέσματα της φαρμακευτικής αγωγής σε πάσχοντες από κατάθλιψη.
Ακόμη, χρειαζόμαστε τα όστρακα, καθώς αποδεδειγμένα βελτιώνουν τη διάθεσή μας και ενισχύουν σημαντικά τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, καθώς αποτελούν πλούσια πηγή ψευδάργυρου!
Επιπρόσθετα, απαραίτητη μας είναι και η μαύρη σοκολάτα. Οι κόκκοι κακάου περιέχουν φλαβονοειδή ( τα οποία είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά με ευεργετική επίδραση στη διάθεση μας), ειδικά στις μεγαλύτερες γυναίκες. Προτιμήστε τη μαύρη σοκολάτα με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κακάο, για να αυξήσετε τα οφέλη που θα λάβετε από την κατανάλωσή της! Άλλες συναφείς επιλογές είναι τα μήλα, το τσάι, τα κρεμμύδια και τα μύρτιλα!
Άλλη σημαντική πηγή αντικαθλιπτική, αποτελούν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, με το μαρούλι και το σπανάκι να είναι εξαίρετα δείγματα, καθώς το φολικό οξύ αλλά και η βιταμίνη Β που περιέχουν έχουν έντονα αντικαταθλιπτική επίδραση στον οργανισμό μας!
Τέλος, τροφές όπως το αβοκάντο, οι μπανάνες και τα αμύγδαλα, αποτελούν ιδανικές τροφές καταπολέμησης της κατάθλιψης, γιατί περιέχουν ντοπαμίνη, η οποία ελέγχει τα κέντρα του εγκεφάλου μας που ευθύνονται για την αίσθηση της απόλαυσης αλλά και την τυροζίνη (αμινοξύ) η οποία παράγει την ορμόνη της χαράς.