Pexels Pixabay 236010

Οι 4 πιο επικίνδυνες διατροφικές αλλεργίες και πώς θα τις αποφύγετε

Οι διατροφικές αλλεργίες καραδοκούν παντού, οπότε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από μέρους μας, ώστε να τις προλαμβάνουμε και φυσικά να μην τις προκαλούμε! Που οφείλονται όμως οι αλλεργίες αυτές; Οφείλονται στην αντίδραση του ανοσοποιητικού μας συστήματος έναντι κάποιων τροφών και αυτό μπορεί να συμβεί μάλιστα, σε οποιαδήποτε ηλικία. Επιπρόσθετα, δεν έχει να κάνει με την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουμε, καθώς ακόμη και πολύ μικρές ποσότητες μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα!

Ποια είναι όμως τα συμπτώματα των διατροφικών αλλεργιών; Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι: η διάρροια, η  αναφυλαξία (η οποία μπορεί να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνη) τα εξανθήματα και η ναυτία.

Πως μπορούμε να προλάβουμε τυχόν διατροφικές αλλεργίες; Δίνοντας πάντα, μα πάντα βάση στις ετικέτες τροφίμων. Αυτό όμως τι προϋποθέτει; Να έχουμε επισκεφθεί προηγουμένως τον αλλεργιολόγο μας, για να γνωρίζουμε από τι να προστατευτούμε φυσικά!

Εάν λοιπόν αποφασίσουμε να φάμε κάπου έξω, καλό και πολύ προνοητικό είναι να ρωτήσουμε αν το γεύμα μας περιλαμβάνει κάποιο από τα συστατικά στα οποία είμαστε αλλεργικοί. Επίσης, αν είμαστε πολύ ευαίσθητοι σε έλαια και κρέμες, πρέπει να προσέχουμε ακόμα και τα συστατικά των προϊόντων περιποίησής μας( κρέμες, σαμπουάν, λάδια, σαπούνια κτλ).

Δείτε ποιες είναι οι 4 πιο επικίνδυνες διατροφικές αλλεργίες.

1.Γάλα
Το γάλα αποτελεί πολύ συνηθισμένη αλλεργία η οποία εμφανίζεται στα  μικρά παιδιά και είναι πολύ πιθανό  να κάνει την εμφάνισή της, ήδη  από τους έξι πρώτους μήνες της ζωής τους. Σύμφωνα με στοιχεία του Αμερικανικού Ιδρύματος όσον αφορά την εμφάνιση αλλεργιών και άσθματος, το 2-5% των παιδιών εμφανίζουν αλλεργία στο γάλα κατά  τη διάρκεια του πρώτου έτους τη ζωής τους. Το ευτυχές σενάριο όμως είναι ότι αυτή η ευαισθησία έναντι στο γάλα, υποχωρεί  μέχρι την ηλικία των 3 ετών.

2.Θαλασσινά

Αυτή η αλλεργία, σε αντίθεση με το γάλα, δεν εμφανίζεται στην παιδική ηλικία αλλά ούτε και υποχωρεί με τα χρόνια, καθώς αν εμφανιστεί, την έχουμε εφ’ όρου ζωής. Τι εννοούμε όμως λέγοντας θαλασσινά; Μερικά από τα πιο γνωστά θαλασσινά που είναι πιθανό να προκαλέσουν αλλεργίες είναι τα καβούρια, ο αστακός και οι γαρίδες, οπότε μεγάλη προσοχή, αν αγαπάτε αυτά τα συγκεκριμένα θαλασσινά. Το καλό όμως είναι τα θαλασσινά δεν είναι κρυφά συστατικά σε τρόφιμα, όπως είναι το γάλα και οι ξηροί καρποί για παράδειγμα!

3.Φιστίκια
Τα φιστίκια αποτελούν την ίσως πιο συχνή αλλεργία και μάλιστα είναι και αρκετά επικίνδυνη. Περίπου  το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού αντιμετωπίζει αυτή την αλλεργία, και μάλιστα από αυτή προέρχεται το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Αλλεργιών, Άσθματος και Ανοσολογίας.

 4.Σόγια
Η αλλεργική κρίση μετά από  κατανάλωση σόγιας είναι φανερή με συμπτώματα όπως: πόνος στην κοιλιά, μούδιασμα στο στόμα, πρήξιμο στα χείλια κτλ. Η σόγια θέλει ιδιαίτερη προσοχή, καθώς βρίσκεται σε πολλά ροφήματα και τρόφιμα.  Επομένως, οι νέες  μητέρες, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές, καθώς οι περισσότερες βρεφικές τροφές περιέχουν σόγια.

Δεν έχει σημασία σε τι είστε αλλεργικοί, το βασικό είναι να το γνωρίζετε πριν συμβεί και να το προλαβετε!

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.