Pistachio Kernels G538747704 1280

Και τι δεν μας προσφέρουν τα φιστίκια Αιγίνης

Όταν γίνεται αναφορά στα φιστίκια Αιγίνης, εννοούμε τα κελυφωτά φιστίκια (αν και ο όρος είναι άστοχος καθώς τα φιστίκια  Αιγίνης αποτελούν  μια εκ των πολλών ποικιλιών αυτών των φιστικιών, η οποία απλά  παράγεται σε συγκεκριμένο μέρος). Συγκαταλέγονται στους ξηρούς καρπούς και είναι από τα λίγα τρόφιμα που με μικρή ποσότητα κατανάλωσης χαρίζουν απλόχερα πληθώρα ευεργετικών συστατικών για τον οργανισμό μας.

Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, η συστηματική κατανάλωσή τους, έχει άμεση σχέση με διάφορα σημαντικά οφέλη για την υγεία μας, στα πλαίσιά πάντα  ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής και διατροφής.

Κατ’ αρχάς, τα φιστίκια Αιγίνης εμπεριέχουν υψηλά ποσοστά αμινοξέων και πρωτεΐνης (από τα υψηλότερα μάλιστα όσον αφορά το φυτικό βασίλειο). Επιπλέον, περιέχουν τις φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου, αλλά και προάγουν γρηγορότερα το αίσθημα κορεσμού  και τέλος, παρέχουν άμεση ενέργεια λόγω των υδατανθράκων που περιέχουν.

Η περιεκτικότητα τους σε λίπος προέρχεται από τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα , κάτι που βοηθά ευεργετικά το καρδιαγγειακό μας σύστημα. Επιπρόσθετα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε  λινελαϊκό οξύ, το οποίο επίσης περιλαμβάνεται στα απαραίτητα λιπαρά που πρέπει να έχουμε στη διατροφή μας.

Ας δούμε λοιπόν τις ευεργετικές τους δράσεις πιο αναλυτικά:

Θωρακίζουν την καρδιά μας

Είναι πολύ βασικό να τονίσουμε τη σημασία της κατανάλωσης των φιστικιών, καθώς μειώνουν δραστικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων  λόγω της περιεκτικότητας σε :

Βιταμίνη Β6. Περιέχουν υψηλά ποσοστά της συγκεκριμένης βιταμίνης, η οποία με την πρόσληψή της  μειώνει τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης, μιας ουσίας η οποία  συνδέεται  με την εμφάνιση αρτηριοσκλήρυνσης. και αθηρωματικών πλακών. Ενδεικτικά,  100 γραμμάρια κελυφωτών φιστικιών καλύπτουν σχεδόν το 70% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού μας σε βιταμίνη Β6.

Αντιοξειδωτικά. Είναι ο ξηρός καρπός με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά συστατικά, τα οποία  όπως ήδη γνωρίζουμε, δρουν προστατεύοντας μας από διάφορες ασθένειες της καρδιάς αλλά και από τη γήρανση του δέρματος μας.

Φυτικές στερόλες. Τέλος, έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές στερόλες, ουσίες που αποδεδειγμένα συμβάλουν στην ελάττωση  των τιμών της χοληστερόλης στον  οργανισμό μας .

 Προστατεύουν τα μάτια

Τα κελυφωτά φιστίκια, αποτελούν άριστη πηγή ζεαξανθίνης και  λουτεΐνης, συστατικά που συμβάλλουν στην καλή υγεία των ματιών μας , προστατεύοντας τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού μας  από την επιβλαβή δράση της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας. Επιπρόσθετα,  περιέχουν και υψηλά ποσοστά ιχνοστοιχείων και μετάλλων, όπως το μαγγάνιο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος, το κάλιο, ο ψευδάργυρος και ο φώσφορος και τέλος, είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (και ειδικότερα βιταμίνη Β1 και Β6).

Ελέγχουν το βάρος μας

Σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα, η κατανάλωση φιστικιών Αιγίνης, πιθανότατα  συνδέεται με την καλύτερη διαχείριση του σωματικού μας βάρους, συμβάλλοντας στην γρηγορότερη δημιουργία του αισθήματος κορεσμού, συγκρίνοντάς τα με άλλα σνακ με παρόμοιο θερμιδικό ισοζύγιο. Τέλος, πάλι βάσει ερευνών, έχει αποδειχθεί ότι η προσθήκη τους σε γεύματα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, μειώνει δραστικά τη  μεταγευματική απόκριση γλυκόζης.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.