Το γάλα είναι βασική επιλογή στη διατροφή μας από την παιδική κιόλας ηλικία και συνήθως, το έχουμε στη ζωή μας καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Είναι γνωστό για το ασβέστιο και την πληθώρα των βιταμινών, των θρεπτικών στοιχείων , βοηθώντας στην καλή υγεία των οστών και των δοντιών, στην ενυδάτωση του οργανισμού και στη βελτίωση της θαμπής επιδερμίδας. . Γάλα -μια γενική έννοια- γιατί τα τελευταία χρόνια υπάρχουν τόσα είδη, που πραγματικά δεν ξέρεις πιο απ’όλα να επιλέξεις. Θα αναφερθώ στα πιο γνωστά: αγελαδινό, κατσικίσιο και τα τελευταία χρόνια έχει κάνει θεαματική είσοδο και το φυτικό. Ποιο απ’όλα όμως είναι υγιεινότερο; Θα σας ενημερώσω πιο κάτω για όλα και η επιλογή δική σας!
Γάλα αγελαδινό: αποτελεί καλή πηγή ζωικής πρωτεΐνης, περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη Α, φυσικά σάκχαρα, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο και μαγνήσιο. Είναι από τις πιο δημοφιλείς τροφές του πλανήτη το αγελαδινό γάλα, αποτελώντας βασικό στοιχείο της διατροφής μας. Όμως,το 1960 όταν ξεκίνησαν να χρησιμοποιούνται τεχνητές διαδικασίες στην αναπαραγωγή των βοοειδών, έχει αποδειχτεί ότι το αγελαδινό γάλα προκαλεί μια σειρά από ασθένειες στην υγεία μας ( όπως ο διαβήτης, η πολλαπλή σκλήρυνση, τα καρδιακά νοσήματα, η νόσος του Crohn, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ο καταρράκτης, διάφορες αλλεργίες, καρκίνος του προστάτη στους άνδρες κτλ).
Φυτικό γάλα: δεν περιέχει λακτόζη όπως το αγελαδινό και το κατσικίσιο οπότε είναι ιδανικό για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Ως φυτικά γάλατα θεωρούνται: το γάλα αμυγδάλου, το γάλα σόγιας και το γάλα καρύδας. Θα πρέπει να ξέρεις όμως ότι υστερεί ιώδιο έναντι του ζωϊκού γάλατος, το οποίο ιώδιο βοηθά τη σύνθεση των ορμονών του θυρεοειδούς και ο ρόλος του είναι ιδιαιτέρως σημαντικός κατά την εγκυμοσύνη, καθώς συμβάλλει στην υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου.
Κατσικίσιο γάλα: Το κατσικίσιο γάλα λέγεται ότι είναι πιο εύπεπτο από το αγελαδινό λόγω της μικρότερης περιεκτικότητας σε λακτόζη απ’ότι το αγελαδινό. Έτσι, μπορούν να το καταναλώνουν άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη. Επιπρόσθετα, δεν προκαλεί και δεν επιφορτώνει τις ήδη υπάρχουσες αλλεργίες ή όσους υποφέρουν από άσθμα. Η σύστασή του είναι παρόμοια με αυτή των υγρών του στομάχου, με αποτέλεσμα να μην προκαλεί φούσκωμα συμβάλλοντας στην θεραπεία του γαστρικού έλκους. Είναι η πιο καλή επιλογή γάλατος για την ανάπτυξη των παιδιών μετά το μητρικό, γιατί είναι πλουσιότερο σε σχέση με το αγελαδινό σε ασβέστιο, είναι το μοναδικό που περιέχει βιοργανικό νάτριο και σελήνιο και έχει μεγαλύτερη ποσότητα απαραίτητων λιπαρών οξέων τα οποία και δίνουν στον οργανισμό ενέργεια και μειώνουν την ποσότητα χοληστερόλης.
Γάλατα λοιπόν πολλά, η επιλογή δική σου! Ενημερώσου!