Pexels Allan Franca Carmo 3133688

Διατροφή και μέγιστη αθλητική απόδοση

Η διατροφή επηρεάζει την αθλητική απόδοση. Οποιαδήποτε μορφή φυσικής δραστηριότητας κι αν επιλέξουμε , κατευθείαν ενεργοποιούμε τους μύες μας να ανταπεξέλθουν στη δραστηριότητά μας, παρέχοντάς μας την ενέργεια που απαιτείται κάθε φορά. Για να παραχθεί αυτή η ενέργεια, θα πρέπει να του την έχουμε δώσει ήδη εμείς και δεν είναι άλλη από την τροφή μας, η οποία  αποτελεί καύσιμο για τη μετέπειτα απόδοση  μας όχι μόνο στην άσκηση αλλά και γενικά κατά τη διάρκεια της ημέρα μας

     Η βασική αρχή που πρέπει να έχουμε κατά νου, είναι  ότι απαραίτητο συστατικό της αθλητικής διατροφής είναι η πρωτεϊνη καθώς αποτελεί βασικό συστατικό  για τους μύες μας και επιπρόσθετα,  βοηθά στην αποκατάσταση των τραυματισμένων  ιστών , έπειτα από την κόπωση της άσκησης. Οι ανάγκες του οργανισμού σε πρωτεϊνη, ουσιαστικά καλύπτονται από τη σωστά δομημένη, υγιεινή και θρεπτική διατροφή, οι αθλητές όμως που έχουν παραπάνω ενεργειακές ανάγκες από το σύνολο του πληθυσμού, πολλές φορές καταφεύγουν σε πρωτεϊνικά σκευάσματα για γρηγορότερη αναπλήρωση και αποκατάσταση των μυών έπειτα από μια κουραστική προπόνηση. Ιδανική συμβουλή για καλύτερη αποκατάσταση είναι η κατανάλωση ενός  πρωτεϊνικού σνακ  αμέσως μετά την προπόνηση .

Βασικό κομμάτι στη διατροφή ενός αθλητή είναι και το λίπος, καθώς ρυθμίζει το μεταβολισμό και παράγει ορμόνες , βοηθάει στη διατήρηση της υγείας του δέρματος  και φυσικά αποτελεί άμεση πηγή ενέργειας. Είναι καλό οι αθλητές να δίνουν μεγάλη βάση στην κατανάλωση μονοακόρεστων λιπαρών οξέων  και Ω3  όπως το αβοκάντο, τα λιπαρά ψάρια, οι ξηροί καρποί και το ελαιόλαδο, για να καλύπτουν τις ανάγκες του οργανισμού τους και να μεγιστοποιούν τις επιδόσεις τους.

Μια διατροφή μη ισορροπημένη έχει πολλά αρνητικά στη ζωή του αθλητή, με πρώτο και κύριο, να μειώσει την απόδοσή του. Κι αυτό θα συμβεί γιατί μειώνεται το γλυκογόνου στους μύες του. Το γλυκογόνο είναι το πρώτο συστατικό που χρησιμοποιείται από τον οργανισμό για παραγωγή ενέργειας. Από πού το προσλαμβάνουμε; Από υδατάνθρακες, οπότε μια μείωση τους στη διατροφή μειώνει αυτόματα και τα επίπεδα γλυκογόνου. Σε ποιες τροφές υπάρχει; Στα δημητριακά, τα μακαρόνια, , τις πατάτες  και το ρύζι. Βέβαια θα πρέπει να προέρχονται από προϊόντα ολικής αλέσεως , να μην ξεχάσουμε να πούμε, και η ιδανικότερη ώρα κατανάλωσης για μέγιστη απόδοση είναι 3-4 ώρες πριν την προπόνηση ή τον αγώνα!

Αν ασκείσαι, φρόντισε πάρα πολύ τη διατροφή σου, δόμησέ την σωστά και οι επιδόσεις θα σε ανταμείψουν!

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.