Πώς να αποφύγετε την κατακράτηση
- Μια από τις πιο βασικές αιτίες για κατακράτηση είναι η αυξημένη κατανάλωση αλατιού. Συνεπώς προσπαθήστε να περιορίσετε την χρήση επιτραπέζιου αλατιού καθώς τα περισσότερα τρόφιμα και ιδιαίτερα τα επεξεργασμένα κρύβουν πολύ αλάτι στα συστατικά τους. Επίσης καλό θα ήταν να αποφεύγεται τροφές όπως το κόκκινο κρέας, τα αλλαντικά, τους αλατισμένους ξηρούς καρπούς, τα παστά ψάρια, τις κονσέρβες και τις έτοιμες σάλτσες.
- Πολύ χρήσιμο θα ήταν να αντικαταστήσετε το αλάτι με μπαχάρια, λεμόνι, ξύδι, άνηθο, ρίγανη, μαϊντανό και άλλα.
- Ενισχύστε την διατροφή σας με φρούτα και λαχανικά που βοηθούν στο αίσθημα κορεσμού αλλά και στην καλή λειτουργεί του εντέρου, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες.
- Μην ξεχνάτε την ενυδάτωση σας. Η κατανάλωση νερού πρέπει να είναι 30 ml/kg σωματικού βάρους. Επίσης μπορείτε να καταναλώσετε και βότανα που βοηθάνε εξίσου στην ενυδάτωση σας όπως : Λουΐζα, πράσινο τσάι, λεμονόχορτο, ιβίσκος, τσουκνίδα, φασκόμηλο και άλλα. Ωστόσο καλό θα ήταν να μην τα επιβαρύνεται με ζάχαρη αλλά δεν μπορείτε να τα καταναλώσετε σκέτα να χρησιμοποιήσετε κάποιο γλυκαντικό όπως στέβια.
- Τροφές πλούσιες σε κάλιο έχει φανεί να βοηθούν επίσης στην αποφυγή κατακράτησης υγρών. Καθώς το κάλιο βοηθάει να απομακρυνθεί το νάτριο από τον οργανισμό. Τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι η μπανάνα, η πατάτα, το ρύζι, τα όσπρια, η ντομάτα, το πορτοκάλι, το πεπόνι, το καρπούζι, τα δαμάσκηνα και τα σύκα.
- Πολύ σημαντικό ρόλο στην κατακράτηση παίζει και η κατανάλωση σε αλκοόλ καθώς περιέχει πολλές θερμίδες και αφυδατώνει τον οργανισμό λόγω της έντονης διούρησης που προκαλεί.
- Αποφυγή γλυκών και γενικότερα τροφών με ζάχαρη που αυξάνουν τα επίπεδα ινσουλίνης.
- Καταναλώστε τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα κάποιο ψάρι που είναι πλούσιο σε ω3 λιπαρά οξέα.
- Μην ξεχνάτε την σημασία της φυσικής δραστηριότητας στη βελτίωση της κυκλοφορίας.
- Τέλος η χρήση κάποιου συμπληρώματος μαγνησίου, ή τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο, είναι επίσης ωφέλιμες . Τροφές με αυξημένη περιεκτικότητα σε μαγνήσιο είναι η μαύρη σοκολάτα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι ανάλατοι ξηροί καρποί και τα δημητριακά ολικής άλεσης.