Αλκοολούχα ποτά και διατροφική αξία

 

Το αλκοόλ είναι μια χημική ένωση και είναι προϊόν ζύμωσης υδατανθράκων. Δεν έχει καμία θρεπτική αξία, ούτε και όφελος για τον οργανισμό μας και μας παρέχει  7 θερμίδες ανά γραμμάριο,  τις διπλάσιες δηλαδή περίπου, από τις θερμίδες που θα προσλάμβανε κάποιος αν έτρωγε κάποιο   γεύμα πρωτεϊνης ή ένα γεύμα με υδατάνθρακες. Αφού γίνει η κατανάλωσή του, δεν ακολουθείται η ίδια διαδικασία πέψης που συμβαίνει με την τροφή μας, δηλαδή τη διάσπασή της σε θρεπτικά συστατικά(ο διαχωρισμός πχ σε πρωτεϊνες, λίπη και υδατάνθρακες).

 

Πέραν της μη χρησιμότητας στον οργανισμό, δε βοηθά την προσπάθεια διατήρησης του σωματικού  μας βάρους , ούτε φυσικά αν προσπαθούμε να χάσουμε κιλά μας βοηθά. Η κατανάλωσή του δημιουργεί αφυδάτωση στον οργανισμό μας και επηρεάζει άμεσα τον εγκέφαλό μας προκαλώντας ζάλη, χαλάρωση αντιστάσεων ή και υπνηλία , καθώς και τη λειτουργία του ήπατος. Θα βοηθήσει πολύ η κατανάλωση τροφής πριν την κατανάλωση αλκοόλ γιατί επιβραδύνει την απορρόφησή του από τον οργανισμό μας, γι’αυτό καλό θα είναι να τρώτε κάτι ελαφρύ πριν από τη χρήση αλκοόλ.

 

Σε κάθε κανόνα υπάρχει και η εξαίρεση, έτσι κι εδώ. Η μπύρα που περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β , καθώς και το κρασί με την περιεκτικότητα του σε πολυφαινόλες( οσίες που λειτουργούν προς όφελος της καρδιάς μας και έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες).  Τα δυο αυτά ποτά περιέχουν πολύ λιγότερη αλκοόλη από άλλα ποτά όπως πχ η βότκα , το ουίσκι κτλ , επομένως έχουν και λιγότερες θερμίδες. Έχουν απ’ότι βλέπουμε καλύτερη διατροφική αξία από τα υπόλοιπα ποτά, παρόλα αυτά η κατανάλωσή τους θα πρέπει να γίνεται πάντα με μέτρο. Προτείνετε μια μερίδα ημερησίως, και από τα πιο δυνατά ποτά μία μερίδα εβδομαδιαίως.

 

 

Σειρά έχουν τώρα τα κοκτέιλ, τα οποία είμαι μίξη διαφορετικών ποτών που η βάση τους είναι τουλάχιστον ένα αλκοολούχο ποτό,  το οποίο συμπληρώνεται με ζάχαρη, σιρόπι, φρούτα ή και χυμούς φρούτων. Όπως είναι αναμενόμενο αυτή η μίξη διαφόρων συστατικών με βάση το αλκοόλ, έχει ως αποτέλεσμα η θερμίδες του να ανεβαίνουν κατακόρυφα, χωρίς να είναι βέβαια ίδιες για όλα τα κοκτέιλ.

 

 

 

 

Στην Ελλάδα τα βασικότερα ποτά που καταναλώνονται είναι τα παρακάτω:

 

Όνομα ποτού Περιεκτικότητα σε αλκοόλη % Θερμίδες/ 100 ml
Ρούμι 38% 260 kcal
Μαυροδάφνη 15-17% 100-120 kcal
Κρασί κόκκινο γλυκό 12-17% 85-120 kcal
Ούζο 35-48% 245-335 kcal
Μπίρα 3-6% 20-45 kcal
Τσίπουρο 35-48% 245-335 kcal
Τζιν 38% Περίπου 260 kcal
Ουίσκι 40% Περίπου 280 kcal
 Βότκα 38% Περίπου 260 kcal
Τεκίλα 40% Περίπου 280 kcal
Κρασί ρετσίνα 12-14% Περίπου 100 kcal

 

 

Να θυμάστε: να είστε υγιείς και να καταναλώνετε τα πάντα με μέτρο!

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.