Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β αποτελούν τις πιο σημαντικές βιταμίνες για την βελτίωση του μεταβολισμού. Η έλλειψη αυτών των βιταμινών αλλά και μετάλλων και ιχνοστοιχείων μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματος να χάνει βάρος.
- Η νιασίνη (βιταμίνη Β3) βοηθάει στην απελευθέρωση ενέργειας από τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες και τα λίπη των τροφών.
- Η πυριδοξίνη (βιταμίνη Β6) συμμετέχει στο μεταβολισμό των αμινοξέων και των πρωτεϊνών.
- Το χρώμιο αυξάνει την δράση της ινσουλίνης και επηρεάζει την λειτουργία του μεταβολισμού των υδατανθράκων και των λιπιδίων.
- Ο χαλκός είναι απαραίτητος στον ενεργειακό μεταβολισμό των κυττάρων.
- Το μαγγάνιο είναι συστατικό πολλών ενζύμων και επηρεάζει των μεταβολισμό των υδατανθράκων και των λιπιδίων.
Τροφές που περιέχουν τις έξεις βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία:
- Νιασίνη (Β3): δημητριακά εμπλουτισμένα, συκώτι μοσχαρίσιο, τόνος (κονσέρβα), φιστίκια, καρύδια, κοτόπουλο (ψητό), ρύζι καστανό, σαρδέλες (κονσέρβα σε λάδι), βερίκοκα αποξηραμένα, δαμάσκηνα
- Πυριδοξίνη (Β6): φύτρο σιταριού, ανανάς, βερίκοκα, πλιγούρι βρώμης, μπανάνες, γαλοπούλα, κοτόπουλο, ρέγγα
- Παντοθενικό (Β5): all bran δημητριακά, μοσχαρίσιο κρέας, muesli, χοιρινό, αρνίσιο συκώτι, μαύρο και λευκό ψωμί, αρακάς, γιαούρτι, αυγό, μπανάνα, πορτοκάλι
- Χρώμιο: μύδια, στρείδια, αχλάδι, γαρίδες, αλεύρι ολικής, τομάτες, μανιτάρια, μπρόκολο, βρώμη, φουντουκιά, καλαμπόκι, κρόκος αυγού, ρέγγα, μοσχάρι
- Χαλκός: μανιτάρια, συκώτι, σιτάρι, θυμάρι, μαύρο πιπέρι, μέλι, φουντούκια, σολομός, αμύγδαλα, φακές, μπανάνα, αβοκάντο, ρύζι, καρύδια
- Μαγγάνιο: δημητριακά ολικής άλεσης, βρώμη, ανανά, ηλιόσποροι, αμύγδαλα, σπανάκι