Η δυσανεξία ή ευαισθησία στη γλουτένη, η οποία δε σχετίζεται με άλλες παθήσεις του πεπτικού συστήματος που συνδέονται με την πρόσληψη γλουτένης όπως η κοιλιοκάκη, είναι μια κατάσταση η οποία δεν έχει τεκμηριωθεί πλήρως επιστημονικά και τα δεδομένα γύρω από αυτή είναι αμφιλεγόμενα.
Πιο συγκεκριμένα, η γλουτένη, ανήκει στην ομάδα των φυτικών πρωτεϊνών. Οι βασικές κατηγορίες σιτηρών που περιέχουν γλουτένη είναι:
- το σιτάρι
- το κριθάρι
- η σίκαλη
- το τριτικάλε – που αποτελεί διασταύρωση σιταριού και σίκαλης.
Σε ορισμένες περιπτώσεις και η βρώμη μπορεί να περιέχει γλουτένη, αν και είναι φυσικά ελεύθερη, καθώς μπορεί να έχει επιμολυνθεί κατά την παρασκευή της από προσμίξεις σιταριού, κριθαριού ή σίκαλης.
Συμπτώματα δυσανεξίας στη γλουτένη
Η δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί να προκαλέσει ένα ευρύ φάσμα γαστρεντερικών αλλά και άλλων έξω-εντερικών εκδηλώσεων, οι οποίες διαφέρουν μεταξύ των ατόμων. Εμφανίζονται συνήθως μέσα σε μερικές ώρες μετά την κατανάλωση γλουτένης, ενώ σε κάποια άτομα τα συμπτώματα έχουν παρατηρηθεί και μετά από μερικές ημέρες.
Η δυσανεξία στη γλουτένη προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με εκείνα που παρατηρούνται στην κοιλιοκάκη ή στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Μερικά από τα πιο συχνά συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος που παρατηρούνται είναι τα εξής:
- Κοιλιακό άλγος
- Μετεωρισμός
- Διάρροια ή δυσκοιλιότητα
Ποιες τροφές να αποφεύγετε
Οι άνθρωποι που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη προσπαθούν να αποφύγουν τυχόν τρόφιμα με γλουτένη. Αυτά περιλαμβάνουν οποιαδήποτε τροφή που περιέχει:
- σιτάρι και οποιαδήποτε παράγωγα του σίτου
- κριθάρι, συμπεριλαμβανομένης της βύνης
- σίκαλη
- ζύμη ζυθοποιίας που προέρχεται συνήθως από μπύρα
Αυτή η πρακτική εξάλειψης της γλουτένης από την διατροφή αποκλείει πολλά διαφορετικά είδη τροφίμων και ποτών. Τα πιο συνηθισμένα τρόφιμα και ποτά που περιέχουν γλουτένη περιλαμβάνουν:
- Ζυμαρικά
- ψωμί και αρτοσκευάσματα
- πολλά ψημένα προϊόντα
- ζυμαρικά
- κράκερ
- σιτηρά
- τηγανίτες, βάφλες και κρέπες
- μπισκότα
- σάλτσες
- μπύρες
- ποτά βύνης