πέτρα νεφρά

Πέτρα στα νεφρά και διατροφή

Η πέτρα στα νεφρά σχηματίζεται στο ουροποιητικό σύστημα και συνήθως είναι ενώσεις ασβεστίου. Το μέγεθος μπορεί να διαφέρει  αλλά αν μεγαλώσει  μπορεί να εμποδίσει τη ροή των ούρων και να προκαλέσει πόνο. Οι λίθοι πρέπει να απομακρυνθούν σε κάθε περίπτωση .

Ο κύριος λόγος των λίθων είναι η έλλειψη νερού ( λιγότερα από 8 ποτήρια νερό/ημέρα  ).Αλλά ποιες τροφές  πρέπει να αποφεύγουμε  σε περίπτωση που έχουμε πέτρα στα νεφρά?

  1. Τροφές πλούσιες σε οξαλικά οξέα :φιστίκια ,σοκολάτα , τσάι, παντζάρια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά ,πατάτα ,φασολάκια ,αρακά ,ντομάτα κλπ.
  2. Υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης ζωικής προέλευσης και ειδικότερα κόκκινο επεξεργασμένο κρέας καλό θα ήταν να περιοριστεί .
  3. Αυξημένη πρόσληψη νατρίου .Συστήνεται η κατανάλωση λιγότερο από 2.300mg νατρίου ημερησίως. Πολύ βοηθητικές μπορεί να φανούν οι διατροφικές ετικέτες των προϊόντων όπου αναγράφεται η ποσότητα νατρίου που περιέχεται σε κάθε τρόφιμο.
  4. Αποφύγετε επιπλέον συμπληρώματα ασβεστίου εκτός αν σας τα έχει συστήσει ο γιατρός σας .

Σε κάθε περίπτωση πρέπει  :

  1. Να καταναλώνετε πολλά υγρά και εμφιαλωμένο νερό
  2. Αυξήσετε πρόσληψη τροφών με κιτρικό πχ λεμονάδα, πορτοκαλάδα , μπανάνα, βερίκοκα ,καρπούζι ,ψάρι
  3. Να κάνετε ασκήσεις με βάρη για να βοηθήσετε ν να ανασταλεί η υπερκαλιναιμία που προκαλείται από την ελευθέρωση του ασβεστίου από τα οστά.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.