
10 τροφές που αυξάνουν την παραγωγή κολλαγόνου
Αρχικά, να πούμε ότι το κολλαγόνο, για το οποίο γίνεται συχνά λόγος, είναι μια ομάδα από ινώδεις πρωτεΐνες οι οποίες βοηθούν το δέρμα μας να διατηρεί τη νεανικότητα και ελαστικότητά του και παράλληλα δρα ενισχύοντας τους ιστούς του σώματος μας. Επιπρόσθετα, το κολλαγόνο λειαίνει την επιδερμίδα μας, μειώνει την κυτταρίτιδα, ενισχύει την αύξηση της οστικής πυκνότητας και τέλος βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματός μας.
Όμως, καθώς περνούν τα χρόνια, το κολλαγόνο που συνθέτει ο οργανισμός μας μειώνεται για διάφορους λόγους. Οι βασικότεροι είναι: η τακτική κατανάλωση ζάχαρης, το κάπνισμα, το άγχος, η ηλικία αλλά και η έκθεσή μας στον ήλιο.
Πιο κάτω, σας έχουμε 10 τροφές, τις οποίες θα πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας, καθώς ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνο του οργανισμού σας.
Ακτινίδιο: Το ακτινίδιο είναι ένα φρούτο, το οποίο είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και όταν καταναλώνεται τακτικά, βοηθά τον οργανισμό μας να παράγει περισσότερο κολλαγόνο.
Αμύγδαλα: Τα αμύγδαλα αποτελούν εξαιρετική πηγή χαλκού αλλά και βιταμίνης Ε. Όταν μάλιστα συνδυάζονται με βιταμίνη C, μας προσφέρουν τα ιχνοστοιχεία που είναι αναγκαία για να συνθέσει ο οργανισμός μας περισσότερο κολλαγόνο στην τελική του ευθεία.
Σπιρουλίνα: Η σπιρουλίνα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε γλυκίνη, η οποία είναι ένα αμινοξύ, το οποίο ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου από τον οργανισμό μας.
Αυγά: Το ασπράδι του αυγού, πέρα του γεγονότος ότι είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε προλίνη. Η προλίνη είναι ένα πρωτεϊνογενετικό αμινοξύ, το οποίο είναι απαραίτητο για τη διαδικασία σύνθεσης κολλαγόνου.
Ζελατίνη: Η ζελατίνη προέρχεται από τη μερική υδρόλυση του κολλαγόνου και αποτελεί πρωτεϊνικό παράγωγο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ζωμούς, σούπες ή και στο μαγείρεμά σας.
Μύδια: Τα μύδια, είναι εξαιρετική πηγή ψευδάργυρου, ένα μέταλλο το οποίο είναι απαραίτητο για την παραγωγή κολλαγόνου από τον οργανισμό μας. Μια πιθανή έλλειψη ψευδαργύρου μπορεί να προκαλέσει διάφορα δερματικά προβλήματα όπως είναι για παράδειγμα οι δερματικές αλλοιώσεις και παράλληλα να εμποδίζει τη γρήγορη επούλωση των πληγών και των φλεγμονών, αλλά και την ανάπλαση των κυττάρων.
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Τα πράσινα λαχανικά (όπως το σέσκουλο, η λαχανίδα, το μαρού, το σπανάκι κτλ )κλπ) είναι εξαιρετικές πηγές των βιταμινών, Α, C και Ε, οι οποίες είναι απαραίτητες για την σύνθεση κολλαγόνου της επιδερμίδας.
Μούρα : Τα μούρα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C αλλά και βιταμίνη Ε. Η βιταμίνη C, ενισχύει τη σύνθεση κολλαγόνου και η βιταμίνη Ε με τη σειρά της, έχει ιδιαίτερα ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, η οποία προστατεύει τα κύτταρα του οργανισμού μας που συνθέτουν το κολλαγόνο από πιθανές τοξίνες. Ακόμη, η συχνή κατανάλωση μούρων προλαμβάνει τυχόν φθορές και βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες.
Ζωμός: Το κολλαγόνο βρίσκεται στους τένοντες, στους συνδετικούς ιστούς, στα οστά και το δέρμα μας. Ο ζωμός λοιπόν από αυτά τα μέρη του σώματος, βελτιώνει σε μεγάλο βαθμό την πρόσληψη του κολλαγόνου από τον ανθρώπινο οργανισμό.
Καρότα: Τα καρότα είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α. Η βιταμίνη Α είναι ιδιαίτερα γνωστή για την ευεργετική της δράση, όσον αφορά την αναδόμηση των δερματικών κυττάρων, αλλά και για την αποκαταστατική της δράση όσον αφορά τα επίπεδα κολλαγόνου του οργανισμού μας.