Ποιές τροφές βοηθούν στον θηλασμό;
Κάποιες τροφές φαίνεται να βοηθούν στο θηλασμό. Οι νέες μαμάδες πολλές φορές μετά τον ερχομό του μωρού τους ανησυχούν μην τυχόν η παραγωγή γάλακτος τους είναι μειωμένη και οι ανάγκες του βρέφους είναι μεγαλύτερες. Ωστόσο, η παραγωγή γάλακτος προσαρμόζεται ανάλογα και με τις διατροφικές ανάγκες του μωρού. Ας δούμε ωστόσο μερικές τροφές θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αύξηση της παραγωγής γάλακτος. Τέτοιες τροφές είναι:
- Όσπρια: όσπρια, όπως οι φακές, τα ρεβίθια και τα φασόλια λόγω της πρωτεΐνης που περιέχουν προάγουν την παραγωγή γάλακτος.
- Βρώμη: Εκτός από το ότι βοηθάει στην καλή λειτουργία του εντέρου, περιέχει κάποιες ουσίες που ονομάζονται σαπωνίνες, οι οποίες επιδρούν τις ορμόνες που παράγουν γάλα.
- Ξηροί καρποί (κυρίως ωμά και ανάλατα αμύγδαλα, φιστίκι macadamia και κάσιους)
- Σπαράγγια: πλούσια σε βιταμίνες A, C και K, φολικό οξύ. θεωρούνται πολύ καλή τροφή για την αύξηση του γάλακτος λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτοοιστρογόνα και την τρυπτοφάνη (αμινοξέα).
- Κριθάρι: Βοηθάει στην καλή ενυδάτωση άλλα και στην αύξηση της παραγωγής γάλακτος.
- Πικραλίδα ή ταραξάκο: Σε παλιότερες εποχές το χρησιμοποιούσαν για αύξηση της παραγωγής γάλακτος. Μπορείτε να το καταναλώσετε σε σαλάτες και ως αφεψήμα.
- Μάραθος: Πλούσιος σε φυτοοιστρογόνα, βοηθούν στην ενδυνάμωση των ιστών του μαστού, αλλά και στη γαλουχία.
- Βερίκοκο: Τα αποξηραμένα βερίκοκα είναι πλούσια σε φυτοοιστρογόνα που βοηθούν στην ισορρόπηση των ορμονών που αφορούν τη γαλουχία. Τα βερίκοκα χαρακτηρίζονται από τις ίνες τους, τη βιταμίνη Α και C, το κάλιο και το ασβέστιο, αλλά και τρυπτοφάνη.
- Ψάρια: Είναι πλούσια σε ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου και του εγκεφάλου του νεογνού. Καλό θα ήταν να καταναλώνονται τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα.
- Όσον αφορά τα υγρά, είναι ωφέλιμο να πίνετε νερό, φυσικούς χυμούς φρούτων και λαχανικών, γάλα και σούπες.
Tέλος θα ήταν χρήσιμο η θηλάζουσα να περιλαμβάνει στο διαιτολόγιο της τροφές που περιέχουν φώσφορο (δηλαδή, γάλα, τυρί, κόκκινο κρέας, ψάρι, ψωμί, ρύζι, αυγά και βρώμη), καθώς έχει φανεί να είναι ωφέλιμες στην παραγωγή γάλακτος.