Healthy,diet,vegan,food,,veggie,protein,sources:,tofu,,vegan,milk,

Ποιες είναι οι πηγές φυτικής πρωτεΐνης για τη νηστεία;

Το Πάσχα πλησιάζει και για κάποιους η νηστεία, δηλαδή η αποχή από τρόφιμα ζωικής προέλευσης, έχει ήδη ξεκινήσει. Ένα μέρος του πληθυσμού επιλέγει τον αποκλεισμό όλων των ζωικών προϊόντων από τη διατροφή του ενώ κάποιοι συνεχίζουν την κατανάλωση γαλακτοκομικών. Επικρατεί η λανθασμένη αντίληψη πως κατά τη διάρκεια της νηστείας δεν μπορούν να καλυφθούν οι ημερήσιες πρωτεϊνικές ανάγκες εξαιτίας αυτού του αποκλεισμού. Ωστόσο, είτε επιλέξουμε την πλήρη αποχή από τα ζωικής προέλευσης προϊόντα είτε την μερική, υπάρχει ένα πλήθος φυτικών πηγών πρωτεΐνης που μπορούμε να καταναλώσουμε αυτή την περίοδο για να μειώσουμε την πείνα και να παραμείνουμε ενεργητικοί.   

Οι πρωτεΐνες είναι ένα από τα μακροθρεπτικά συστατικά μαζί με τους υδατάνθρακες και το λίπος και είναι μόρια που αποτελούνται από μία ή περισσότερες αλυσίδες αμινοξέων, εκ των οποίων πολλά ο οργανισμός αδυνατεί να τα συνθέσει από μόνος του. Η πρόσληψή τους λοιπόν από τη διατροφή αποτελεί αδήριτη ανάγκη. Η παρουσία πηγής πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα κατά τη διάρκεια της μέρας είναι απαραίτητη καθώς συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού και ταυτόχρονα προκαλεί το αίσθημα του κορεσμού. Πιο συγκεκριμένα, οι πρωτεΐνες εκτός από πηγή ενέργειας, συνεισφέρουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού ενώ αποτελούν το κύριο δομικό συστατικό των μυών.

Ας δούμε ποιες είναι οι φυτικές πηγές που θα καλύψουν τις ανάγκες μας σε πρωτεΐνη.

  • Όσπρια : όπως οι φακές που προσδίδουν 17,6 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 200 γραμμάρια ενώ φαίνεται πως συμβάλλουν και στη μείωση του σακχάρου στο αίμα.
  • Μανιτάρια : 1 φλιτζάνι μανιταριών που αντιστοιχεί σε 1 ισοδύναμο κρέατος δηλαδή 90 γραμμάρια, προσδίδει 3 γραμμάρια πρωτεΐνης.
  • Φυστικοβούτυρο : Περιέχει 25-30 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια ενώ είναι πλούσιο σε μέταλλα όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο ο ψευδάργυρος το κάλιο και το νάτριο.
  • Ταχίνι : Περιέχει 17 γραμμάρια πρωτεΐνης περίπου ανά 100 γραμμάρια και αποτελεί εξαιρετική πηγή χαλκού, μαγνησίου, φωσφόρου, σιδήρου και ασβεστίου.
  • Αμύγδαλα : Tα 100 γραμμάρια αμυγδάλου παρέχουν περίπου 18 γραμμάρια πρωτεΐνης ενώ αποτελούν και πηγή ασβεστίου, φωσφόρου και μαγνησίου.
  • Κάσιους : Τα 100 γραμμάρια παρέχουν κάσιους παρέχουν περίπου 15 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια και αποτελούν πηγές μαγνησίου, μαγγανίου, φωσφόρου και ψευδαργύρου.
  • Πλιγούρι : Περιέχει περίπου 12 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια και είναι πλούσιο σε μαγνήσιο,φώσφορο, κάλιο,σίδηρο και ψευδάργυρο.
  • Κινόα : Προσδίδει 14 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια και είναι καλή πηγή σιδήρου, μαγνησίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου , μαγγανίου αλλά και φυλλικού οξέος. .
  • Τόφου : Παρέχει 15 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια και αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου, νατρίου ενώ είναι πλούσιο σε βιταμίνες.
  • Σόγια : Παρέχει 13 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια και είναι πλούσια σε βιταμίνες ενώ αποτελεί και καλή πηγή ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου, φωσφόρου και καλίου.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4