Ο ψευδάργυρος παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές διεργασίες του σώματος βοηθώντας στη δράση τουλάχιστον 100 ενζύμων. Αυτό το μέταλλο είναι απαραίτητο, μεταξύ άλλων, για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και του νευρικού συστήματος. Βοηθάει επίσης στην επούλωση των πληγών, μια διαδικασία στην οποία συμμετέχει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης κατέχει τη δεύτερη υψηλότερη συγκέντρωση στον ανθρώπινο οργανισμό μετά τον σίδηρο, και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές βασικές λειτουργίες του οργανισμού. Επιπλέον έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, συμμετέχει στο μεταβολισμό μακροθρεπτικών συστατικών (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη).
Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα ψευδαργύρου είναι 8 mg για τις γυναίκες και 11 mg για τους άνδρες. Ωστόσο αυτές οι δοσολογίες αφορούν υγιή άτομα. Σε περίπτωση που αρρωστήσετε μπορεί να χρειάζεστε μεγαλύτερες ποσότητες. Ορισμένες κλινικές μελέτες που έχουν τεστάρει το ρόλο του ψευδαργύρου στο κοινό κρυολόγημα έχουν χρησιμοποιήσει δοσολογίες που φτάνουν ή ξεπερνούν τα 75 mg.
Ποιες οι καλύτερες πηγές πρόσληψης του ψευδαργύρου;
Συνήθεις πηγές ψευδαργύρου είναι το κοτόπουλο, το κόκκινο κρέας, τα θαλασσινά (ιδιαίτερα τα οστρακοειδή), το γιαούρτι, το τυρί, τα φασόλια, τα μπιζέλια, οι κολοκυθόσποροι, τα κάσιους και τα αμύγδαλα. Μερικές φορές εμπλουτίζονται με ψευδάργυρο τα δημητριακά και το αλεύρι. Σημασία όμως δεν έχει μόνο η περιεκτικότητα του ψευδαργύρου σε ένα τρόφιμο αλλά και το ποσοστό απορρόφησης από το συγκεκριμένο τρόφιμο.
Έλλειψη ψευδαργύρου
Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητο να λαμβάνεται καθημερινά μέσω της διατροφής, καθώς ο οργανισμός δεν έχει κάποιο εξειδικευμένο σύστημα αποθήκευσή του. Η έλλειψη του ψευδαργύρου εμφανίζεται με τα παρακάτω συμπτώματα:
- Χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης
- Απώλεια μαλλιών
- Διάρροια
- Δερματικά προβλήματα
- Αδυναμία όρασης στο σκοτάδι
- Απώλεια όρεξης, απώλεια βάρους
- Καθυστέρηση στην επούλωση τραυμάτων
- Διαταραχές της όσφρησης και γεύσης
- Συχνές λοιμώξεις