Pexels Julie Aagaard 2351275

Οι 8 χειρότερες θεωρίες γύρω από τη διατροφή και το αδυνάτισμα

Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλους, παρόλο που δυστυχώς πολλοί την αμελούν. Στα πλαίσια λοιπόν, του τι πρέπει να τρώμε και τι όχι, αλλά και των διάφορων άλλων  προεκτάσεων  που έχουν να κάνουν με την υγιεινή διατροφή, εμφανίζονται κατά καιρούς διάφοροι διατροφικοί μύθοι που μας αποπροσανατολίζουν. Οι διάφορες θεωρίες που κυκλοφορούν και είναι λανθασμένες, στόχο έχουν τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας , καθώς η εφαρμογή τους αποτελεί δύσκολη υπόθεση. Εμείς, παρακάτω θα  σας παραθέσουμε οκτώ  τέτοιες διαστρεβλωμένες απόψεις για να προλάβετε πιθανά ανεπιθύμητα λάθη στη διατροφή σας:

  1. Διατυμπανίζεται ότι το θαλασσινό αλάτι είναι πολύ πιο υγιεινό από το κοινό αλάτι( της αγοράς). Καταρχάς να πούμε ότι, είτε το ροζ είτε το θαλασσινό,  είναι αλάτια. Επομένως, αυτό που πρέπει να προσέξουμε δεν είναι η προέλευσή του, αλλά η ποσότητά του!
  2. Άλλη ψευδής θεωρία είναι ότι τα άτομα που είναι παχύσαρκα, λόγω του μεγάλου σωματικού τους βάρος, δεν πρέπει να λαμβάνουν πολυβιταμίνες. Γιατί είναι αυτό άτοπο; Επειδή πολυβιταμίνες παίρνει κάποιος, όταν η διατροφή του είναι ελλιπής σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες! Όταν δηλαδή, ένα παχύσαρκο άτομο υπερκαταναλώνει θερμίδες, αλλά αυτές είναι  φτωχές σε θρεπτικά συστατικά, είναι απαραίτητο να  λαμβάνει πολυβιταμινούχα συμπληρώματα. Το ίδιο ισχύει και για τα άτομα που πάσχουν από προβλήματα απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών, παρόλο που το βάρος τους είναι φυσιολογικό.   Είτε λοιπόν είναι παχύσαρκος κάποιος, είτε λιποβαρής είτε κανονικός, η ισορροπημένη διατροφή του προσφέρει βιταμίνες και μέταλλα, καλύπτοντας τις βασικές  ανάγκες του, αλλιώς η λύση είναι τα συμπληρώματα για να μην έχει ελλείψεις.
  3. Επίσης, ο μύθος «Μην τρώτε οτιδήποτε λευκό ή καφέ!». Λευκά τρόφιμα, τα οποία είναι πλούσια σε προβιοτικά, συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, οπότε είναι βασικό να υπάρχουν στη διατροφή μας. Ακόμη, λευκά ή καφέ λαχανικά όπως τα μανιτάρια, οι πατάτες , το σκόρδο και το τζίντζερ , αλλά και λαχανικά όπως τα μήλα, οι χουρμάδες, η μπανάνα και το αχλάδι είναι πραγματικά θρεπτικά για τον ανθρώπινο οργανισμό.
  4. Τα φρούτα πρέπει να τα τρώμε με άδειο στομάχι ΜΟΝΟ, για να γίνεται πιο εύκολη η διαδικασία απορρόφησης θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό μας. Ανυπόστατος ισχυρισμός, καθώς το αν το στομάχι μας θα απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά, ουδεμία σχέση έχει με το αν είναι άδειο ή όχι. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η απορρόφηση γίνεται από το έντερο και όχι από το στομάχι!
  5. Πρέπει πρώτα να τρώμε το φαγητό μας και μετά  τη σαλάτα, γιατί η σαλάτα δρα ενισχυτικά για τον οργανισμό μας κάνοντας πιο αποτελεσματική την πέψη των τροφών που καταναλώνουμε. Άλλη μια ψευδής συμβουλή! Εδώ ισχύει το αντίθετο, καθώς τρώγοντας τη σαλάτα στην αρχή του γεύματός μας, γεμίζουμε το στομάχι μας με φυτικές ίνες που μας προκαλούν κορεσμό, κι έτσι καταλήγουμε να τρώμε λιγότερο φαγητό.
  6. Καλό είναι να μην καταναλώνουμε καλαμπόκι, γιατί όπως έχει αποδειχθεί, όταν το τρώνε οι αγελάδες, παχαίνουν. Εντελώς ανυπόστατη αλλά και αστεία αυτή η τοποθέτηση, καθώς δεν έχουμε το ίδιο γαστρεντερικό σύστημα με τις αγελάδες! Κι επιπλέον, δεν υπάρχουν κακά τρόφιμα, απλά θα πρέπει να εκπαιδευτούμε σωστότερα και πιο σοβαρά στο ποια είναι τελικά η σωστή μερίδα!
  7. Όταν διπλασιάζουμε  την ποσότητα των πολυβιταμινών που λαμβάνουμε, επιτυγχάνεται πιο άμεσα το αποτέλεσμα που επιθυμούμε. Δεν ισχύει αυτό σε καμία περίπτωση εννοείται! Επιπλέον, πολλές υδατοδιαλυτές βιταμίνες  όπως  A, D Ε, και K, όταν λαμβάνονται σε μεγαλύτερες από το κανονικό ποσότητες, δεν απομακρύνονται μέσω των ούρων από τον οργανισμό μας, αλλά αποθηκεύονται στο ήπαρ μας  και η μεγάλη συγκέντρωσή τους μπορεί να μετατραπεί σε τοξική, άρα επικίνδυνη για τον οργανισμό μας.
  8. Οι ομάδες τροφίμων δεν πρέπει να συνδυάζονται, γιατί δεν μπορεί να τις χωνέψει εύκολα ο οργανισμός μας. Για παράδειγμα, δεν έχετε ακούσει να μην συνδυάζουμε το άμυλο με το κρέας; Να πούμε λοιπόν, ότι το ανθρώπινο σώμα  μπορεί να εκκρίνει σε κάθε μας γεύμα, ένζυμα τα οποία μπορούν να μεταβολίσουν όλες τις διατροφικές ομάδες ( είτε πρωτεϊνες, είτε υδατάνθρακες είτε λιπαρά). Η αλήθεια είναι, πως είναι απαραίτητες όλες οι ομάδες τροφών σε κάθε γεύμα, γιατί έτσι το σάκχαρο στο αίμα μας, ρυθμίζεται καλύτερα.

Συνοψίζοντας, κυκλοφορούν πάρα πολλές ανυπόστατες θεωρίες, όσον αφορά την υγιεινή διατροφή, οπότε καλό είναι να είστε ενημερωμένοι και φυσικά,  να απευθύνεστε στο διαιτολόγο σας, κι αυτός θα σας κατευθύνει κατάλληλα!

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.