Μέλι: Η θρεπτική του αξία
Το μέλι αποτελεί πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Τα φυσικά σάκχαρα του μελιού όπως: η γλυκόζη και η φρουκτόζη απορροφούνται αμέσως από τον οργανισμό. Η φρουκτόζη του μελιού μετατρέπεται στο ήπαρ σε γλυκογόνο, όπου και αποθηκεύεται προκειμένου να χρησιμοποιηθεί από τον οργανισμό για ενέργεια. Η φρουκτόζη προστατεύει από μολύνσεις και αποβάλει τις τοξίνες από το σώμα. Η γλυκόζη με την σειρά της είναι ένα σημαντικό σάκχαρο που περιέχει το μέλι και δίνει ενέργεια και θερμότητα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους μυς για ενέργεια αν χρειαστεί.
Ας δούμε μερικά από τα οφέλη του μελιού στην υγεία:
- Σε μελέτες φάνηκε το μέλι να έχει ευεργετική επίδραση στην λειτουργία της καρδιάς. Το μέλι περιέχει μια ουσία την ακετυλοχολίνη η οποία διευρύνει τις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς και δυναμώνει τη λειτουργία της. Επιπλέον τα σάκχαρα που περιέχει το μέλι διαστέλλουν τα αγγεία με αποτέλεσμα να μειώνουν την υπέρταση.
- Έχει φανεί ότι το μέλι βοηθά στην αποφυγή των φλεγμονών και των οιδημάτων και λόγω και των αντιμικροβιακών ιδιοτήτων που έχει βοηθά να σταματά το αίμα των πληγών.
- Η υψηλή περιεκτικότητα του μελιού σε σάκχαρα βοηθάει στην αποβολή των βακτηρίων από τον οργανισμό καθώς τα σάκχαρα απορροφούν την υγρασία που είναι απαραίτητη για να αναπτυχθούν τα βακτήρια. Οι μέλισσες εκκρίνουν ένα ένζυμο, την οξείδωση της γλυκόζης που προκαλεί αυξημένη συγκέντρωση του υπεροξειδίου του υδρογόνου, μιας ουσίας με ήπιες αντισηπτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες.
- Ανακουφίζει από προβλήματα που σχετίζονται με το στομάχι όπως η δυσπεψία και οι φλεγμονές, και είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του έλκους του στομάχου.
- Η Β6, η Β9 και ο σίδηρος που περιέχει το μέλι, βοηθά στη αντιμετώπιση της αναιμίας.
- Ευεργετική έχει φανεί η κατανάλωση του μελιού και για την μείωση της «κακής» χοληστερόλης, ενώ ταυτόχρονα έχει παρατηρηθεί αύξηση του επιπέδου της «καλής» χοληστερόλης.
- Η ποικιλία των ιχνοστοιχείων που περιέχει το μέλι βοηθούν στον μεταβολισμό, ρυθμίζουν την οξύτητα του στομάχου και βοηθούν στην καλή λειτουργία των ενδοκρινών αδένων.
- Η υψηλή περιεκτικότητας σε χολίνη ανακουφίζει από την δυσκοιλιότητα.
- Χρήσιμο σε περιπτώσεις μέθης καθώς μεταβολίζει πιο γρήγορα το οινόπνευμα.
- Χρησιμοποιείται πολύ στην ζαχαροπλαστική και στη μαγειρική σαν φυσικό γλυκαντικό.
- Οι αντιμικροβιακές ιδιότητές του που έχει ανακουφίζουν σε κρυολογήματα.
- Το μέλι ενισχύει τον οργανισμό, είναι διουρητικό και αντισηπτικό, περιορίζοντας τα μικρόβια της χοληδόχου κύστης.
- Τα καφεϊκά οξέα που περιέχει έχει φανεί να έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.
- Το μέλι βοηθά στην αντιμετώπιση αλλεργιών από την αιωρούμενη στο περιβάλλον γύρη. Διότι η μικρή ποσότητα γύρης που υπάρχει στο μέλι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού και βοηθά να αποκτήσει ανοσία.
- Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά παρεμποδίζοντας τις ελεύθερες ρίζες να σχηματιστούν.
Μην ξεχνάτε λοιπόν να προσθέστε το μέλι στο καθημερινό σας διαιτολόγιο αφού τα ευεργετικά οφέλη για τον οργανισμό είναι τεράστια. Καταναλώστε 1-2 κουταλιές μέλι την ημέρα. Απαγορεύεται η κατανάλωση μελιού σε βρέφη μικρότερα του ενός έτους.