I Diatrofiki Axia Tou Karpouziou

Η διατροφική αξία του καρπουζιού

Το  καλοκαίρι έφτασε επιτέλους και τα φρούτα εποχής έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους. Βασιλιάς όλων ; Το αγαπημένο μας καρπούζι! Το απολαμβάνουμε τους καλοκαιρινούς μήνες και μας δροσίζει και μας γλυκαίνει και μας παρέχει θρεπτικά συστατικά. Αποτελεί κορυφαία επιλογή ενδιάμεσου σνακ. Η περιεκτικότητά του σε νερό φτάνει στο 90% και η ενυδάτωση που μας προσφέρει είναι όμοια με αυτή του νερού.

Λέγεται ότι οι Αιγύπτιοι τα καλλιεργούσαν ήδη 5.000  χρόνια πριν  και ότι κατάγονταν από την Αφρική. Τα καρπούζια, να πούμε ότι ανήκουν στην ίδια κατηγορία με την κολοκύθα και τα αγγούρια, εξαιτίας της τόσο υψηλής περιεκτικότητάς τους σε νερό.

 

Τα καρπούζια αποτελούν καλές πηγές φυτικών  ινών, λιπαρών και πρωτεϊνών. Το γνωρίζατε ότι όλα τα τμήματα του  μπορούν να καταναλωθούν, ακόμα και τα σπόρια στο εσωτερικό του; Και ότι περιέχουν μάλιστα και ιδιαίτερα σημαντική θρεπτική αξία; Ναι, φυσικά! Άρα, καλό είναι να τα καταναλώνετε όλα, και τα σπόρια και τον καρπό μαζί, με λίγα λόγια!  Τα σπόρια τους μάλιστα, στον αραβικό κόσμο, αν ψηθούν και αλατιστούν αποτελούν ένα πολύ θρεπτικό και υγιεινό σνακ!

Τι άλλο περιέχει το καρπούζι; Περιέχει, σε υψηλή μάλιστα περιεκτικότητα, ένα καροτενοειδές που ονομάζετει λυκοπένιο (το οποίο εμπεριέχεται και  στις ντομάτες), αλλά και  αντιοξειδωτικές ουσίες που ονομάζονται καροτενοειδή.  Σύμφωνα και με μελέτες, έχει αποδειχθεί ότι τα αντιοξειδωτικά τα οποία περιέχει, δρουν προστατεύοντας τη στοματική μας κοιλότητα αλλά παράλληλα και προλαμβάνουν διάφορες μορφές καρκίνου, με δημοφιλέστερη αυτή του προστάτη.

Τρόποι κατανάλωσης καρπουζιού

  • Ως φυσικό χυμό ή μόνο του ή  μαζί με πεπόνι, βερίκοκα και ροδάκινο
  • Ως ένα ελαφρύ βραδινό γεύμα, συνδυαστικά  με μια μπάρα δημητριακών
  • Σε φρουτοσαλάτα μαζί με άλλα  καλοκαιρινά και δροσιστικά φρούτα
  • Σαν  ένα ελαφρύ βραδινό γεύμα με 2 φρυγανιές ή 2 μικρά παξιμαδάκια και 1 μερίδα  (30γρ) φέτα

Ποια είναι η Θρεπτική Αξία  του Καρπουζιού ;

Τα Θρεπτικά συστατικά του καρπουζιού ανά  Περιεκτικότητα 100γραμμαρίων είναι:

Ενέργεια σε kcal: 30
Πρωτεΐνη σε γρ: 0,61
Υδατάνθρακες σε γρ: 7,55
Νερό: 91,45
Λυκοπένιο σε mcg:4532
Λιπαρά σε γρ: 0,15

Κλείνοντας και έχοντας λάβει γνώση για τα θρεπτικά συστατικά του καρπουζιού, καλό είναι να έχει εξέχουσα θέση στη διατροφή σας και να καταρρίψετε επιτέλους τους αναληθείς μύθους ότι παχαίνει και ότι έχει πολλή ζάχαρη! Οτιδήποτε καταναλώσετε ανεξέλεγκτα μπορεί να προκαλέσει αύξηση του βάρους σας! Τα οφέλη του υπερτερούν, έναντι των αλλαγών στη σιλουέτα σας άλλωστε, φτάνει να θυμάστε πάντα να καταναλώνετε όλα τα τρόφιμα με μέτρο, αυτή είναι η χρυσή τομή.!

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4