Frouta H Xumoi Frouton Ti Na Protimiso

Φρούτα ή χυμοί φρούτων; Τι να προτιμήσω;

Αρκετοί άνθρωποι επιλέγουν να πιούν ένα χυμό φρούτου (φυσικό ή επεξεργασμένο) από το να καθαρίσουν κάποιο φρούτο και να το φάνε. Οι περισσότεροι γιατί δεν τους αρέσουν καθόλου τα φρούτα και άλλοι γιατί απλά δεν έχουν το χρόνο να πλύνουν και να καθαρίσουν κάποιο φρούτο. Άρα, η εύκολη λύση, είναι να αγοράσεις έναν έτοιμο συσκευασμένο ή να στύψεις ένα χυμό. Η διαφορά, στο να φας ένα φρέσκο φρούτο και στο να πιείς ένα χυμό ειδικά είναι τεράστια, τόσο ως προς τις θερμίδες που θα λάβεις όσο και ως προς τις ωφέλιμες και θρεπτικές ουσίες που θα σου έδινε το φρούτο. Ειδικότερα ένας χυμός, ακόμη και στην περίπτωση που είναι φρεσκοστυμμένος ή 100% φυσικός, χωρίς προσθήκη ζάχαρης αποδίδει αναλογικά περισσότερες θερμίδες από μια μερίδα φρούτου. Ειδικά στα άτομα που ακολουθούν ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους είναι προτιμότερο να επιλέγουν ολόκληρα φρούτα καθώς η κατανάλωση χυμών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης. Σαφώς το ολόκληρο φρούτο ανεξαρτήτως για ποιο μιλάμε είναι η πιο σωστή και πλήρης πηγή βιταμινών και άλλων θρεπτικών ουσιών από οποιοδήποτε χυμό επιλέξεις. Φυσικά, αντιλαμβάνεται κανείς, πως όταν επιλέγεται ένας χυμός που περιέχει ζάχαρη ή ένα ρόφημα τύπου smoothie με φρούτα και άλλα συστατικά, όπως γάλα, γιαούρτι, μέλι ή ξηρούς καρπούς, τότε η διαφορά στο ενεργειακό περιεχόμενο είναι ακόμη μεγαλύτερη.  Επομένως από το να μην καταναλώνεις τίποτα από τα δύο αν δεν μπορείς να μπεις στη διαδικασία του να καθαρίσεις και να φας φρούτα, ακόμα κι ο χυμός κάτι θα σου προσφέρει αλλά αυτό που συστήνεται είναι η πρώτη επιλογή σου να είναι τα φρέσκα φρούτα και μάλιστα ολόκληρα με τη φλούδα τους. Άρα, γιατί να προτιμήσουμε να καταναλώσουμε φρούτα από χυμούς; 

Για τα οφέλη που μας δίνει η φλούδα των φρούτων 

Σε πολλά φρούτα η κατανάλωση της φλούδας (π.χ. σταφυλιού) προστατεύει από την ακτινοβολία του ήλιου και από τον κίνδυνο καρκίνου. Επιπλέον, οι φλούδες των φρούτων είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών απαραίτητων για τον οργανισμό μας. Το μόνο που θα πρέπει να προσέχουμε είναι ότι στη φλούδα των φρούτων μπορεί να έχουν συσσωρευτεί ουσίες από φυτοφάρμακα γι’ αυτό καλό είναι να επιλέγουμε βιολογικά προϊόντα για να προστατευτούμε καλύτερα. 

Ο κορεσμός 

Η επιλογή ενός χυμού έναντι του ολόκληρου φρούτου, μπορεί να οδηγήσει και σε αυξημένη πρόσληψη τροφής αργότερα μέσα στην ημέρα. Και αυτό, γιατί ο χυμός, λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες δεν επιφέρει το ίδιο αίσθημα κορεσμού, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πιο γρήγορη επανεμφάνιση του αισθήματος πείνας κι ενδεχομένως υψηλότερη κατανάλωση τροφής στο επόμενο γεύμα. 

Τα φρούτα έχουν πολύ περισσότερες φυτικές ίνες 

H φλούδα ενός φρούτου είναι πλούσια σε φυτικές ίνες απαραίτητες για τον οργανισμό μας. Σαφώς και καταναλώνοντας ένα φυσικό χυμό φρούτου θα λάβουμε πάλι κάποιες φυτικές ίνες αλλά είναι ξεκάθαρο πως όταν φτιάχνουμε χυμό χάνεται μεγάλο ποσοστό των ινών σε σχέση με την μεγάλη περιεκτικότητα των ολόκληρων φρούτων. Είναι πολύ λιγότερες οι φυτικές ίνες που θα δώσουμε στον οργανισμό αν πιούμε χυμό αντί να φάμε το φρούτο ως έχει. Κι αυτό από μόνο του είναι ένας σημαντικός λόγος που απαντάει στο γιατί να προτιμάς φρούτα από χυμούς. Ειδικά από τη φλούδα του φρούτου όπως είπαμε και νωρίτερα παίρνουμε το πιο μεγάλο ποσοστό ινών που συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του εντέρου μας ενώ επιπλέον λόγω του γεγονότος ότι καθυστερούν την πέψη μας προκαλούν την αίσθηση κορεσμού για πιο πολύ ώρα. Επίσης, οι φυτικές ίνες βοηθούν να αποβάλλεται μέρος της κακής χοληστερίνης από τον οργανισμό μας. 

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.