
Κετογονική Δίαιτα
Η κετογονική δίαιτα είναι μια δίαιτα που επικεντρώνεται στην υψηλή περιεκτικότητα λιπαρών, στην μέτρια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και σε χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Επίσης, στην ιατρική χαρακτηρίζεται κυρίως ως θεραπευτική δίαιτα, που δημιουργήθηκε αρχικά για την αντιμετώπιση της επιληψίας κυρίως στα παιδιά και χορηγείται όταν η αντιεπιληπτική αγωγή δεν έχει επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η δίαιτα επιβάλλει το σώμα να καίει λίπη παρά υδατάνθρακες. Είναι μια εντελώς προσωπική δίαιτα γιατί η κέτωση είναι μια κατάσταση που προκαλείτε από τον οργανισμό μας με προώθηση της δίαιτας. Έχοντας διαφορετική ορμονική απόκριση ο κάθε άνθρωπος η διαδικασία κέτωσης είναι διαφορετική από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Πώς λειτουργεί η κετογονική δίαιτα;
Η δίαιτα αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι το σώμα μας χρησιμοποιεί υδατάνθρακες ως κύρια πηγή ενέργειας. Στην περίπτωση όμως που οι υδατάνθρακες είναι σε έλλειψη, το σώμα μας θα αναγκαστεί να κάψει λίπος ή κετόνες (κετόνες είναι οι ουσίες που παράγονται από την καύση του λίπους). Στην κετογονική δίαιτα, οι υδατάνθρακες συνεισφέρουν το 5% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης. Με τη δίαιτα αυτή τους υδατάνθρακες τους παίρνουμε από λαχανικά χαμηλά σε άμυλο και από πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Η πρωτεΐνη προσδίδει περίπου το 20% των ημερήσιων ενεργειακών αναγκών. Πρωτεΐνη παίρνουμε από το κρέας, πουλερικά, ψάρια, θαλασσινά, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα λιπαρά είναι υπεύθυνα περίπου για το 75% των ημερήσιων θρεπτικών συστατικών. Λιπαρά παίρνουμε από τα διάφορα φυτικά έλαια, ελιές, αβοκάντο, σπόρους, ξηρούς καρπούς, ολόπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα, παχιά κρέατα, βούτυρο.
Τι να προσέχουμε κατά τη διάρκεια της κετογονικής δίαιτας;
Η κέτωση θεωρείται γενικά ότι είναι ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, μπορεί να οδηγήσει σε μερικές παρενέργειες, ειδικά στην αρχή. Για να μπορέσουμε να μπούμε σε κέτωση υπάρχουν τροφές που θα πρέπει να αποφεύγονται. Σε γενικές γραμμές στην κετογονική δίαιτα θα πρέπει να αποφεύγουμε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, όπως όσπρια, σιτηρά, τα περισσότερα φρούτα, κάποια λαχανικά και τροφές πλούσιες σε ζάχαρη. Να σημειωθεί ότι θα πρέπει να αποφεύγονται ακόμη και τροφές light με υποκατάστατα ζάχαρης, αλκοόλ, κακής ποιότητας λιπαρά.