Pesticides Toxic Fruit 728x400

Ασφάλεια τροφίμων: Περιορίστε τα φυτοφάρμακα

Τα φρούτα και τα λαχανικά  πολλές φορές μπορεί να περιέχουν φυτοφάρμακα και άλλα χημικά επιβαρυντικά για την υγεία . Μπορεί να καλύπτουν τις διατροφικές μας ανάγκες και να δίνουν στο το σώμα μας απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, αλλά δεν παύει να υπάρχει ο κίνδυνος. Τα χημικά αυτά χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια παραγωγής για να κρατούν μακριά τα παράσιτα και να βελτιώσουν την όψη των φρούτων και λαχανικών.

Συγκεκριμένα, τα φυτοφάρμακα είναι χημικά τα οποία χρησιμοποιούνται για να απομακρύνουν μύκητες, βακτήρια και άλλα παράσιτα από την παραγωγή και να μη μειωθεί η σοδιά. Ψεκάζονται στην επιφάνεια των καρπών των φυτών και παραμένουν εκεί μέχρι την κατανάλωση, εάν δεν πλυθούν πολύ καλά.

Συνήθως τα φυτοφάρμακα/παρασιτοκτόνα ρυθμίζονται έτσι ώστε να μην χρησιμοποιούνται σε μεγάλες ποσότητες οι οποίες θα ήταν επικίνδυνες για την υγεία του καταναλωτή . Υπάρχουν όμως ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όπως τα παιδιά και οι γυναίκες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τα παιδιά, επειδή έχουν μικρότερο σωματικό βάρος σε σχέση με έναν ενήλικα και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να απορροφάται μεγαλύτερη ποσότητα φυτοφαρμάκων και να δημιουργούνται μεγαλύτερες παρενέργειες. Επίσης τα φυτοφάρμακα μπορούν να βλάψουν γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η μεγάλη έκθεση σε φυτοφάρμακα μπορεί να προκαλέσει κινητικά προβλήματα, προβλήματα συμπεριφοράς και καθυστερημένη ανάπτυξη στο έμβρυο.

Εάν θέλετε να μειώσετε ην κατανάλωση των φυτοφαρμάκων ειδικά εάν είστε σε ομάδα υψηλού κινδύνου, μπορείτε να χρησιμοποιείτε ειδικά σπρευ που υπάρχουν για την απομάκρυνση των φυτοφαρμάκων. Επίσης μπορείτε να τρίβετε καλά την επιφάνεια τους με σφουγγάρι κάτω από τρεχούμενο νερό. Αυτό βέβαια είναι δύσκολο σε περιπτώσεις μικρών φρούτων όπως τα κεράσια, σταφύλια κτλ. Σε αυτή την περίπτωση η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων  αποτελεί την καλύτερη επιλογή.

Οποιοδήποτε φρούτο ή λαχανικό καταναλώνεται με τη φλούδα, περιέχει ποσότητα φυτοφαρμάκων. Εάν όμως το καθαρίσετε όπως κάνετε με τα πορτοκάλια και τις μπανάνες θα απαλλαγείτε από αυτά. Οι διατροφικές συστάσεις προτείνουν κατανάλωση των φρούτων και λαχανικών με τη φλούδα, επειδή έχουν πολλές φυτικές ίνες και μεγάλη διατροφική αξία. Εάν τα καταναλώνετε λοιπόν με τη φλούδα, πλύνετε τα σχολαστικά.

Μερικά φρούτα που τείνουν να έχουν υψηλότερες περιεκτικότητες σε φυτοφάρμακα είναι

-Τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια

-Τα κεράσια, οι φράουλες και τα σταφύλια

-Τα βερύκοκα και τα μήλα

-Οι πατάτες

-Το σπανάκι

-Το σελερυ

Σε αντίθεση, τα παρακάτω φρούτα και λαχανικά τείνουν να έχουν μικρότερες ποσότητες φυτοφαρμάκων.

Αβοκάντο

-Μανγκο

-Ακτινίδια

-Σπαράγγια

-Κρεμμύδια

Καλαμπόκι

-Αρακάς

-Ανανάς

Πιθανόν να μην είναι δυνατόν, να εξαλείψουμε την έκθεσή μας σε μικρές ποσότητες φυτοφαρμάκων, όμως είναι σημαντικό να γίνει προσπάθεια να αγοράζουμε βιολογικά προϊόντα όταν είναι εφικτό και όταν αγοράζουμε συμβατικά προϊόντα να το καθορίζουμε πριν την κατανάλωσή τους.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.