Deka Sybtomata Anaimias Pou Kalo Einai Na Min Agnoisete

Δέκα συμπτώματα αναιμίας που καλό είναι να μην αγνοήσετε

Η αναιμία που προκαλείται από την έλλειψη σιδήρου, έχει κατά βάση αθόρυβα συμπτώματα, γι’ αυτό καλό είναι να έχετε τις κεραίες σας ανοιχτές για να προλαβαίνετε να τα αντιμετωπίζετε εγκαίρως.

Δείτε πιο κάτω 10 συμπτώματα που φανερώνουν ότι έχετε αναιμία:

 

Έχετε πόνους στο στήθος

Όταν τα ερυθρά αιμοσφαίρια του οργανισμού μας δεν μεταφέρουν αρκετό οξυγόνο, η καρδιά καταβάλλει μεγαλύτερη  προσπάθεια για να μεταφέρει αίμα μέσα στο σώμα μας. Το αποτέλεσμα; Χτυπά πιο γρήγορα από το φυσιολογικό και αρχίζετε να νιώθετε κάποιους πόνους στο στήθος εξαιτίας της έντασης.  Θα πρέπει όμως να είστε πολύ προσεκτικοί με τους πόνους αυτούς, γιατί υπάρχει πιθανότητα  με τον καιρό να αυξηθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων.

Νιώθετε κόπωση

Ένα από τα πιο βασικά  συμπτώματα της αναιμίας είναι η αίσθηση παρατεταμένης  κούρασης. Πως προκαλείται η κόπωση; Από τη μικρή ποσότητα οξυγόνου που κυκλοφορεί στο αίμα λόγω της μειωμένης αιμοσφαιρίνης.

Έχετε αρκετά συχνά ζαλάδες

Χωρίς την πρόσληψη της απαραίτητης ποσότητας σιδήρου από τις τροφές με ελάχιστες θερμίδες μας, η βιταμίνη Β12 δεν μπορεί να παράγει ικανοποιητική ποσότητα  αιμοσφαιρίνης, επομένως και  πρωτεΐνης, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή  λειτουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων Να πούμε ότι η  αιμοσφαιρίνη που δίνει στο αίμα μας  το κόκκινο χρώμα,  επιτρέπει στο οξυγόνο να δεσμεύεται στα κύτταρα με αποτέλεσμα να μπορούν να το μεταφέρουν σε όλο  μας το σώμα. Επομένως, η μειωμένη αιμοσφαιρίνη έχει ως αποτέλεσμα τη μεταφορά λιγότερου οξυγόνου στον εγκέφαλο μας, δημιουργώντας μας την αίσθηση  ζαλάδας.

Το δέρμα σας φαίνεται  χλωμό

Αν τα ερυθρά αιμοσφαίριά του οργανισμού μας δεν είναι αρκετά υγιή ώστε να τροφοδοτήσουν τα όργανά του σώματός μας  με οξυγόνο, δεν μπορούμε να περιμένουμε από το δέρμα μας που είναι  μεγαλύτερο όργανο του σώματος μας, να είναι υγιές. Με τη μειωμένη λοιπόν πρόσληψη βιταμίνης Β12 και σιδήρου, το δέρμα μας δεν λαμβάνει  την απαραίτητη παροχή αίματος, άρα  το χρώμα του είναι πιθανό να χάσει την ερυθρότητά του  και να γίνει πιο κίτρινο και χλωμό.

Ακολουθείτε χορτοφαγική διατροφή

Αν είστε οπαδός της χορτοφαγικής διατροφής τα νέα είναι καλά, καθώς πέρα από το κόκκινο κρέας, ο σίδηρος υπάρχει  στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στο τόφου  αλλά και στους σπόρους σόγιας. Σε αντίθεση όμως με το σίδηρο η βιταμίνη Β-12, δεν υπάρχει σε φυτικές πηγές, επομένως οι χορτοφάγοι καλό είναι  να λαμβάνουν συμπληρώματα  βιταμίνης Β12.

 Είστε έγκυος ή χάνετε πολύ αίμα

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το γυναικείο   σώμα παράγει 40% περισσότερο υγρό (‘η αλλιώς πλάσμα) και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του όγκου του αίματος σε ποσοστό 20-30%. Η άυξηση αυτή του όγκου, είναι πιθανό να προκαλέσει  «αραίωση» του αίματος, η οποία συχνά συνδέεται με πτώση του αιματοκρίτη, που γίνεται ακόμα μεγαλύτερη στα τελευταία στάδια της κύησης κατά κύριο λόγο και δεν θεωρείται παθολογική.

Ακόμα, πολύ πιθανό είναι  να έχετε αναιμία, αν έχετε έλκος,  αιμορροΐδες ή φλεγμονή στο στομάχι, ή και γαστρεντερικά προβλήματα.

Έχετε αρρυθμίες ή ταχυπαλμίες

Η καρδιά μας  πρέπει να εργαστεί πιο έντονα για τη μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα του σώματός μας, αν δεν υπάρχει στον οργανισμό μας ικανοποιητική ποσότητα  αιμοσφαιρίνης. Η διαδικασία αυτή έχει ως αποτέλεσμα η καρδιά μας να χτυπά ακόμη πιο ακανόνιστα, πιο έντονα και πιο γρήγορα.

Έχετε συχνά πονοκεφάλους

Αν τον τελευταίο καιρό οι πονοκέφαλοί σας έχουν αυξηθεί, τότε καλό είναι να κάνετε ένα έλεγχο στα επίπεδα σιδήρου που υπάρχουν στον οργανισμό σας.  Οι συχνοί πονοκέφαλοι  είναι ξεκάθαρο σημάδι ότι δεν φτάνει ικανοποιητική ποσότητα οξυγόνου στον εγκέφαλό σας.

Επιθυμείτε διακαώς να καταναλώσετε  περίεργα σνακ όπως  είναι για παράδειγμα τα παγάκια.

Ένα από τα πιο ασυνήθιστα συμπτώματα της αναιμίας είναι η τάση που έχουμε ορισμένες φορές να καταναλώνουμε  βρώσιμα ή μη, σνακ με μηδενική διατροφική και θρεπτική αξία  (πχ παγάκια ή ξύσμα από μολύβι ή υπολείμματα από χώμα). Αυτή η τάση, γνωστή και ως σύνδρομο Pica στους επιστημονικούς κύκλους, δεν έχει εξηγηθεί ακόμη επιστημονικά αλλά έχει συσχετιστεί με την έλλειψη σιδήρου.

Κρυώνουν τα άκρα σας

Όταν τα ερυθρά αιμοσφαίρια του οργανισμού μας δεν είναι αρκετά υγιή, δεν μεταφέρεται  σωστά η θερμότητα στα υπόλοιπα κύτταρα του σώματός μας, οπότε είμαστε πιο επιρρεπείς στην αίσθηση του κρύου στα άκρα μας (κρύα χέρια και πόδια).

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.