Καθημερινά ο οργανισμός μας παράγει μια σταθερή ποσότητα κρεατίνης, η οποία είναι αναλογική με τη μυϊκή του μάζα, αλλά και από την κατανάλωση κόκκινου κρέατος.
Η κρεατινίνη είναι ένα φυσιολογικό, αλκαλικό συστατικό που υπάρχει στα ούρα αλλά και το αίμα μας και απομακρύνεται από τον οργανισμό μας από τους νεφρούς.
Η κρεατίνη μπορεί να φιλτραριστεί από το αίμα μας με τη συμβολή των νεφρών, κατά τη σωληναριακή έκκριση αλλά και τη σπειραματική διήθηση και έπειτα ένα μικρό ποσοστό μπορεί να επαναρροφηθεί.
Ποιες είναι όμως οι τιμές κρεατίνης που θα πρέπει να έχουμε για να είμαστε υγιείς;
Για τις γυναίκες, οι φυσιολογικές τιμές κρεατινίνης αίματος είναι 0,6-1,1 mg και για τους άντρες 0,7-1,3 mg/dl .
Αν τα επίπεδα κρεατίνης στο αίμα μας είναι αυξημένα, αυτό αυτόματα υποδηλώνει ότι τα νεφρά μας δυσλειτουργούν και έχουν μειωμένη ικανότητα όσον αφορά την αποβολή τοξινών αλλά και άλλων υπολειμμάτων από τον οργανισμό μας.
Πως μπορούμε όμως να ρυθμίσουμε σε φυσιολογικά, τα επίπεδα κρεατίνης του οργανισμού μας; Παρακάτω σας έχουμε 6 τρόπους:
Μειώστε την πρόσληψη πρωτεΐνης: σύμφωνα με έρευνες, η υπερκατανάλωση πρωτεϊνης ( όπως είναι πχ το κόκκινο κρέας), είναι πολύ πιθανό να αυξήσει τα επίπεδα κρεατίνης στον οργανισμό μας.
Ελαττώστε την έντονη άσκηση: Η έντονη σωματική δραστηριότητα αλλά και η επακόλουθη μυϊκή καταπόνηση του οργανισμού μας, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων κρεατίνης.
Φασκόμηλο: Σύμφωνα με μελέτες, το φασκόμηλο έχει ευεργετικές ιδιότητες για την καλή υγεία του οργανισμού μας, αλλά η κατανάλωσή του καλό είναι να καθορίζεται έπειτα από ιατρική παρέμβαση όσον αφορά την κρεατίνη του οργανισμού μας. Αυτό που είναι ευρέως γνωστό για το φασκόμηλο, είναι ότι στην κινέζικη ιατρική επί πολλά χρόνια, χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση αλλά και βελτίωση των περιπτώσεων των ανθρώπων που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια.
Αποφύγετε τη λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης: Η κρεατίνη είναι μια φυσική ένωση, η οποία παράγεται στο συκώτι μας και μέσω των μυών μεταφέρεται στον οργανισμό μας, παρέχοντάς μας την απαραίτητη ενέργεια. Αν όμως ο οργανισμός μας δεν κάνει τις απαραίτητες καύσεις για να αξιοποιηθεί πλήρως η ενέργεια αυτή, τότε μετατρέπεται σε κρεατίνη.
Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών: Μια πολύ χρήσιμη συμβουλή είναι να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών, καθώς σύμφωνα με έρευνες, η αύξηση τους μειώνει τα επίπεδα κρεατίνης του οργανισμού μας. Επομένως, αυξήστε την κατανάλωση λαχανικών, τροφίμων ολικής άλεσης και φρούτων και ρίξτε τις τιμές της κρεατίνης με φυσικό τρόπο. Πρώτα όμως, καλό είναι α συμβουλευτείτε τον προσωπικό σα γιατρό αλλά και το διαιτολόγο σας!
Αυξήστε την πρόσληψη υγρών: Τα πολλά υγρά κρατούν ενυδατωμένο τον οργανισμό μας και ρίχνουν τα επίπεδα κρεατίνης του. Μια πιθανή αφυδάτωση, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων κρεατίνης, οπότε μεριμνήστε γι’ αυτό με επαρκή ενυδάτωση!