Οι διατροφικές διαταραχές είναι ένα φλέγον ζήτημα, το οποίο δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχει πάρει τεράστιες διατάσεις και αφορούν τον τομέα της υγείας και της διατροφής και τη συμπεριφορά κάποιων ατόμων απέναντι στην τροφή. Πολλά περιστατικά εξακολουθούν να υπάρχουν, παρά την πληθώρα πληροφόρησης και ενημέρωσης που γίνεται στο ευρύ κοινό. Πρόκειται για σημαντικά θέματα διατροφής που έχουν άμεσο αντίκτυπο και μάλιστα αρκετά δυσάρεστο στην υγεία του ατόμου.
Στις διατροφικές διαταραχές ανήκουν: νευρογενής βουλιμία , η νευρική ανορεξία ή και τα επεισόδια υπερφαγίας.
Βουλιμία
Τα άτομα που παρουσιάζουν τάσεις βουλιμίας δεν φαίνεται να έχουν υπερβολικές ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά , όμως οι συχνοί εμετοί που κάνουν δημιουργούν άλλες επιπλοκές στην υγεία τους. Οι εμετοί που προκαλούν, τους δημιουργούν ηλεκτρολυτικές διαταραχές και αφυδάτωση με αποτέλεσμα να μην έχουν σταθερό καρδιακό ρυθμό και να πάθουν διάφορες καρδιακές παθήσεις, ακόμα και ανακοπή. Άλλα πολύ σοβαρά προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν λόγω της συχνής παλινδρόμησης των γαστρικών υγρών είναι η φθορά των δοντιών, το πεπτικό έλκος αλλά και η εμφάνιση καρκίνου του οισοφάγου και του στόματος.
Νευρική ανορεξία
Πρόκειται την περίπτωση όπου τα άτομα δεν τρέφονται με επαρκείς ποσότητες τροφών ώστε να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού τους, με αποτέλεσμα να μην ανταπεξέρχεται σωστά ο οργανισμός στις καθημερινές και απαραίτητες λειτουργίες του. Αυτά είναι τα γνωστά επεισόδια υποσιτισμού , τα οποία όταν γίνονται μακροπρόθεσμα, μειώνουν την αρτηριακή πίεση, ρίχνουν κατά πολύ τους καρδιακούς παλμούς και αυξάνουν την πιθανότητα ανακοπής σε μεγάλο βαθμό. Ως αποτέλεσμα της μη λήψης επαρκών ποσοτήτων τροφής επέρχεται και η έλλειψη μετάλλων βιταμινών και ιχνοστοιχείων, που με την σειρά τους αυξάνουν τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης, άρα τα κόκκαλά τους γίνονται πιο εύθραυστα και χάνουν αρκετό ασβέστιο, καθιστώντας τον οργανισμό ανήμπορο να διεκπεραιώσει κάποιες βασικές λειτουργίες. Ακόμη, ο οργανισμός τους αφυδατώνεται λόγω έλλειψης ηλεκτρολυτών , οδηγώντας σε ξηροδερμία, κόπωση και αδυναμία, τριχοφυϊα, νεφροπάθεια και απώλεια της μυϊκής μάζας.
Επεισοδιακή υπερφαγία
Εδώ έχουμε να κάνουμε με κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφίμων , με αποτέλεσμα την παχυσαρκία. Κάποια από τα συμπτώματα της επεισοδιακής υπερφαγίας είναι: τα αυξημένα τριγλυκερίδια, οι δυσλειτουργίες της χοληδόχου κύστης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η αυξημένη χοληστερίνη και η εμφάνιση διαβήτη τύπου 2
Το πιο βασικό στην περίπτωση των διατροφικών διαταραχών, είναι η συνειδητοποίηση και αποδοχή του προβλήματος και έπειτα η αναζήτηση βοήθειας. Με αυτό τον τρόπο , μειώνεται ο κίνδυνος που διατρέχει η υγεία του ατόμου γιατί από μόνο του δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει , όλα γίνονται ξανά και ξανά με αποτέλεσμα να παγιδεύεται σε ένα φαύλο κύκλο. Γι’αυτό , είναι πολύ σημαντικό να απευθυνθούμε σε αρμόδιους φορείς υγείας, σε περίπτωση που καταλάβουμε ότι κάποιο άτομο από το περιβάλλον μας αντιμετωπίζει ένα τέτοιο πρόβλημα υγείας. Και που ξέρετε: η πράξη αυτή ίσως είναι η σωτηρία του!