5 τροφές που πρέπει να τρώτε κατά τη διάρκεια του χειμώνα
Η περίοδος του χειμώνα και οι ψυχροί του μήνες, πέραν από το κρύο που μας προσφέρουν απλόχερα, χαρακτηρίζονται από αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πολλών προβλημάτων υγείας και διαφόρων ασθενειών, από μειωμένη παραγωγικότητα και διάθεση αλλά και από λιγότερες ηλιακές ακτινοβολίες.
Ο χειμώνας είναι λοιπόν μια εποχή, όπου η διατροφή μας πρέπει να είναι ακόμη πιο προσεγμένη και ισορροπημένη, για να αποφύγουμε πιθανά κρυολογήματα και ασθένειες αλλά και διατροφικές ελλείψεις. Ο οργανισμός μας χρειάζεται περισσότερη θωράκιση οπότε καλό είναι οι τροφές που θα καταναλώνουμε να μας χορηγούν με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες.
Σας παραθέτουμε παρακάτω 5 τροφές που θα προασπίσουν την υγεία σας εν όψει των δύσκολων χειμερινών μηνών:
Λαχανάκια Βρυξελλών: Είναι γεμάτα από βιταμίνες Α, C και Κ, φολικό οξύ και φυτικές ίνες. Η βιταμίνη C, θεωρείται ασπίδα κατά των χειμερινών κρυολογημάτων, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης τους αλλά και ενισχύοντας την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Στην ίδια κατηγορία με τα λαχανάκια Βρυξελλών( τα σταυρανθή λαχανικά δηλαδή), ανήκουν και το κουνουπίδι με το μπρόκολο, τα οποία, σαφέστατα χαρίζουν επίσης πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό μας.
Μανιτάρια: Τα μανιτάρια είναι εξαιρετική πηγή φωσφόρου, σεληνίου, χαλκού αλλά κι ενός σημαντικού αντιοξειδωτικού στοιχείου τη νιασίνη. Επιπλέον, έχουν αντιβακτηριακές και αντι-ιικές ιδιότητες που συμβάλλουν στην αποτροπή και πρόληψη των λοιμώξεων και τέλος, είναι πλούσια σε σίδηρο, πρωτεΐνες και βιταμίνη C.
Λιπαρά ψάρια: Η έλλειψη ηλιακής ακτινοβολίας το χειμώνα, μειώνει και τη βιταμίνη D που λαμβάνει ο οργανισμός μας . Κι εδώ έρχονται τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος, για να καλύψουν αυτή την έλλειψη, καθώς σύμφωνα με την Κλινική του Κλήβελαντ, είναι ιδανικές τροφές τον χειμώνα για να λάβουμε μια πολύ καλή δόση από βιταμίνη D. Κατά τους χειμερινούς μήνες, μειώνεται αισθητά η έκθεση μας στον ήλιο, γι’ αυτό είναι αναγκαία η κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε βιταμίνες που ευεργετούν τα οστά μας(βιταμίνη D κυρίως), καθώς η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει άμεση σχέση με την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων, με οστική αποδυνάμωση ή και μειωμένη ανάπτυξη.
Πράσινο τσάι: Ξέρουμε ότι το χειμώνα προτιμάτε την κατανάλωση ζεστών ροφημάτων και δε, η ζεστή σοκολάτα είναι από τις πρώτες επιλογές στη λίστα σας. Καλό είναι όμως, να την αντικαταστήσετε με μια κούπα πράσινου τσαγιού, καθώς τα οφέλη του για την υγεία σας είναι πολλαπλά(βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία). Αν επίσης ακολουθείτε κάποιο πρόγραμμα απώλειας βάρους, το πράσινο τσάι θα τονώσει δραστικά την προσπάθειά σας αυτή.
Κολοκύθα: Μπορείτε να την καταναλώσετε είτε βάζοντάς την σε ψωμιά, σε υγιεινά γλυκά, σε σούπες ή και μαγειρευτά. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και κάλιο και φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην αποφυγή της υπερφαγίας. Κι όλα αυτά με ελάχιστο θερμιδικό φορτίο και υπέροχη γεύση!