Το παντζάρι και ευεργετικές του ιδιότητες
Το παντζάρι είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα «φάρμακα» της φύσης καθώς, και ευεργετεί πολλαπλά την υγεία μας και προλαμβάνει την εμφάνιση διάφορων παθήσεων.
Αποτελεί πολύ καλή πηγή και βιταμίνης Α, σιδήρου, καλίου και μαγγανίου, καθώς και ισχυρών αντιοξειδωτικών συστατικών που ονομάζονται βετακυανίνες. Οι βετακυανίνες δρουν πολλαπλά: μας προστατεύουν από την εμφάνιση χρόνιων παθήσεων που σχετίζονται άμεσα με το οξειδωτικό στρες( πχ τα καρδιαγγειακά νοήματα και διάφορες μορφές καρκίνου) και επίσης εξουδετερώνουν τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες.
Όσον αφορά τα θρεπτικά συστατικά, το παντζάρι περιέχει φυτικές ίνες που ενισχύουν την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου μας και το φυλλικό οξύ και μάλιστα σε μεγάλη ποσότητα, το οποίο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και τη σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων .
Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει, η ευεργετική του συμμετοχή στην υγεία μας είναι πολλαπλά αποδεδειγμένη! Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, σίδηρου, νάτριου, νιτρικών αλάτων, μαγνησίου, φυτοθρεπτικών συστατικών (όπως η βετανίνη και η βουλγαξανθίνη –το αντιοξειδωτικό που δίνει στα παντζάρια το βαθύ κόκκινο χρώμα τους), καλίου και υδατανθράκων. Αντιλαμβάνεστε τώρα γιατί θεωρείται σαν φυσικό φάρμακο! Η κατανάλωση του, προλαμβάνει σειρά ασθενειών και μας βοηθάει να αποφύγουμε οποιαδήποτε θεραπευτική αγωγή. Επιπρόσθετα, επιστημονικές μελέτες των τελευταίων χρόνων, έχουν συνδέσει την κατανάλωση του χυμού παντζαριού με βελτίωση της ροής του αίματός μας( αυξάνοντας κατά πολύ την παραγωγή του) και κατ’ επέκτασιν της αθλητικής μας απόδοσης, αλλά και με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, κι όλα αυτά λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νιτρικά άλατα. Τέλος, υπάρχουν επίσημες ενδείξεις, ότι ο χυμός παντζαριού δρα, θωρακίζοντας τον οργανισμό μας ενάντια στην εμφάνιση άνοιας.
Συνοψίζοντας, τα παντζάρια, έχουν το κόκκινο χαρακτηριστικό τους χρώμα και τη δική τους μοναδική γλυκιά γεύση και τα τελευταία χρόνια, η ζήτησή τους έχει αυξηθεί , παρόλο που μέχρι τότε δεν ήταν πολύ γνωστά για τα τόσα μοναδικά οφέλη που προσφέρουν. Πέραν των άλλων όμως θετικών τους στοιχείων, έχει και ελάχιστες θερμίδες γεγονός που τα κάνει να εισχωρούν ακόμη περισσότερο στη διατροφή όσων προσέχουν λίγο παραπάνω τη διατροφή τους. Συγκεκριμένα, δυο μέτρια παντζάρια, έχουν μόνο 45 θερμίδες!