Προβιοτικά & Πρεβιοτικά
Τα προβιοτικά είναι μη παθογόνοι, μικροοργανισμοί, συνήθως βακτήρια, που περιέχονται σε τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση ή σε διατροφικά συμπληρώματα. Στο πεπτικό μας, υπάρχουν τόσο παθογόνα όσο και μη παθογόνα βακτήρια. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό για την υγεία του οργανισμού μας να υπάρχει ισορροπία μεταξύ των βακτηρίων αυτών. Τα προβιοτικά ανήκουν στα μη παθογόνα βακτήρια τα οποία όταν λαμβάνονται σε ικανοποιητικές ποσότητες έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία μας.
Η δημιουργία φλεγμονής στο σώμα αποτελεί την κυριότερη αιτία αύξησης του σωματικού βάρους καθώς ο μεταβολισμός μειώνεται και το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί. Η φλεγμονή είναι ένα αποτέλεσμα της παρατεταμένης και χρόνιας χρήσης φαρμάκων, όπως αντιβιοτικά, της αυξημένης κατανάλωσης τροφίμων με ζάχαρη και αντίστοιχα της μειωμένης κατανάλωσης τροφίμων με φυτικές ίνες.
Στη μάχη για την καταπολέμηση της φλεγμονής σημαντική ασπίδα του οργανισμού αποτελούν τα προβιοτικά.
Τροφές πλούσιες σε προβιοτικά:
- Γιαούρτι
- Κεφίρ
- Μαύρη σοκολάτα
- Κρασί ή μπύρα
- Αρακάς
- Μαλακά ωριμασμένα τυριά
- Ελιές
Τα πρεβιοτικά είναι ολιγοσακχαρίτες και βρίσκονται κυρίως σε φυτά. Είναι βρώσιμα συστατικά που δεν αφομοιώνονται από τον οργανισμό δια της πέψης και χρησιμοποιούνται ως «τροφή» για να διεγείρουν την ανάπτυξη και δραστηριότητα των «καλών» βακτηρίων στο έντερο. Τα προβιοτικά είναι ουσιαστικά εκείνα τα οποία βοηθούν το πεπτικό σύστημα του οργανισμού και βοηθούν στην υποστήριξη της ανάπτυξης των προβιοτικών βακτηρίων. Τα πρεβιοτικά ενισχύουν την υγεία του εντέρου, βοηθούν στην πέψη και βελτιώνουν την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Υποστηρίζοντας ένα ισορροπημένο μικροβίωμα του εντέρου, τα πρεβιοτικά συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, στη μείωση των φλεγμονών και στην καλύτερη συνολική υγεία του πεπτικού συστήματος. Επομένως, τα πρεβιοτικά είναι ειδικές μορφές φυτικών ινών ενώ τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια που έχουν ως στόχο να βοηθήσουν να κρατήσουν σταθερούς τους πληθυσμούς της χλωρίδας του εντέρου.
Τροφές πλούσιες σε πρεβιοτικά:
- Σπαράγγια
- Ραδίκια
- Αγκινάρες
- Σκόρδο
- Πράσα
- Κρεμμύδια
- Χόρτα πικραλίδας
- Μπανάνες , μήλα