Pexels Daria Shevtsova 1260968

Πότε οι λιγούρες δείχνουν ότι σας λείπει σίδηρος, έχετε αφυδατωθεί ή σας λείπει ύπνος

Τις περισσότερες φορές οι λιγούρες  κάνουν την εμφάνισή τους απροειδοποίητα, χωρίς να είμαστε σε θέση  να εξηγήσουμε γιατί νιώθουμε την έντονη επιθυμία να καταναλώσουμε μία πίτσα ή  ένα ή μια σοκολάτα ή οτιδήποτε τέλος πάντων είναι παχυντικό.

Μια συχνή αιτία πρόκλησης της επιθυμίας μας για γλυκά η ανθυγιεινά φαγητά είναι το στρες, το οποίο διακατέχει τη ζωή μας σε μεγάλο βαθμό. Κάποιες στιγμές όμως, οι λιγούρες μπορούν να εξηγηθούν κι από βιολογική σκοπιά, καθώς μας αποδεικνύουν με την εμφάνισή τους, ότι κάποιες από τις ανάγκες του οργανισμού μας δεν καλύπτονται με το σωστό τρόπο.

Παρακάτω, σας έχουμε κάποιους λόγους που οι λιγούρες οφείλονται σε διαταραχές ή ελλείψεις του οργανισμού σας, έτσι ώστε να αναγνωρίζετε τη διαφορά και να τις αντιμετωπίσετε μια και καλή:

  1. Διαβήτης ή προδιαβήτης

Εάν η επιθυμία σας να πιείτε νερό είναι τόσο έντονη που να μπερδεύει τον εγκέφαλό σας και να την αναγνωρίζει ως λιγούρα, πιθανότατα έχει να κάνει με ανεβασμένες τιμές σακχάρου στο αίμα σας, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του προδιαβήτη και του διαβήτη.  Επιπρόσθετα, αν η ισχυρή αυτή  επιθυμία για  κατανάλωση νερού είναι τακτική και διαρκεί για αρκετές εβδομάδες, καλό είναι να κάνετε εξετάσεις για να δείτε που κυμαίνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

  1. Έλλειψη σιδήρου

Σύμφωνα με έρευνες,  τα άτομα που έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό τους (την επονομαζόμενη αναιμία) έχουν πολύ συχνά την επιθυμία να τρώνε παγάκια, ναι παγάκια! Η παγοφαγία, όπως ονομάζεται,  είναι ένα παράδοξο ιατρικό φαινόμενο, που ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως από τους γιατρούς και μάλλον με την τακτική αυτή οι άνθρωποι αυτοί  καταπραΰνουν τη φλεγμονή στο στόμα τους, η οποία προκαλείται από την ανεπάρκεια του σιδήρου.

  1. Ημικρανία

Η έντονη λιγούρα που αισθανόμαστε  για συγκεκριμένα φαγητά είναι ένα κοινό σύμπτωμα στα πρώιμα στάδια της εμφάνισης της  ημικρανίας και είναι πιθανό  να εκδηλωθεί λίγα  λεπτά έως και τρεις μέρες πριν κάνει αισθητή  την εμφάνισή του ο πόνος. Η πιο συχνή λιγούρα στην περίπτωση αυτή είναι για κατανάλωση σοκολάτας.

  1. Έλλειψη ύπνου

Η έλλειψη ύπνου σε  βιολογικό επίπεδο, επηρεάζει σημαντικά  τη λειτουργία του εγκεφάλου μας, «ενεργοποιώντας» τα κέντρα της ανταμοιβής  του και παράλληλα «απενεργοποιώντας» τα κέντρα της ορθής λήψης αποφάσεων. Είναι δηλαδή αδύνατο, με άλλα λόγια, να κάνουμε  σωστές διατροφικές επιλογές, όταν δεν έχει ξεκουραστεί επαρκώς ο οργανισμός μας.

  1. Αφυδάτωση

Αν νιώθετε έντονη επιθυμία για αλμυρά σνακ ( όπως είναι τα κράκερς πατατάκια), τότε πιθανότατα  ο οργανισμός σας χρειάζεται περισσότερη ενυδάτωση. Όταν δεν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες υγρών και ηλεκτρολυτών στο σώμα μας, έχουμε το αίσθημα της λιγούρας, η οποία αποτελεί ένδειξη ότι πρέπει να επαναφέρουμε τον οργανισμό μας στη φυσιολογική του κατάσταση.  Άλλωστε τα πατατάκια ή άλλα παρόμοια  αλμυρά σνακ, είναι ιδανικά στην περίπτωση αυτή, καθώς το αλάτι συμβάλλει στη ρύθμιση των επιπέδων ενυδάτωσης του οργανισμού μας.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.