Το άγχος και το στρες είναι πολύ έντονα συνδυασμένα με το σύγχρονο τρόπο ζωής. Το ξέρατε ότι υπάρχουν τρόφιμα που μας μειώνουν το στρες και μας χαλαρώνουν; Βεβαίως και υπάρχουν. Δείτε παρακάτω:
Σολομός
Ο σολομός είναι πλούσιος σε Ω- 3 λιπαρά, τα οποία με τη σειρά τους παράγουν σεροτονίνη, η οποία είναι η ορμόνη που βελτιώνει τη διάθεσή μας. Τα DHA που υπάρχουν στα Ω-3 λιπαρά, ευεργετούν την καλή λειτουργία του εγκεφάλου μας, συμβάλλουν στην αυξημένη παραγωγή σεροτονίνης και κάνουν τις ορμόνες του στρες να υποχωρούν. Τέλος, τα λιπαρά αυτά βελτιώνουν την υγεία του αίματος αλλά και της ροής του και τέλος, περιορίζουν τον κίνδυνο εμφάνισης και ανάπτυξης της φλεγμονής στο σώμα μας.
Ξηροί καρποί και σπόροι
Οι σπόροι αλλά και οι ξηροί καρποί μειώνουν το στρες, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε Ω-6 αλλά και Ω-3 λιπαρά οξέα. Αποτελούν ιδανικό απογευματινό σνακ (μια χούφτα αρκει!). Προτιμήστε όλους τους ξηρούς καρπούς, αλλά δώστε ιδιαίτερη βάση στους ηλιόσπορους και τα κάσιους, τα οποία περιέχουν επιπρόσθετα και τρυπτοφάνη, η οποία αυξάνει ακόμη περισσότερο την παραγωγή σεροτονίνης και αποτελούν ιδανική λύση έπειτα από μια στρεσογόνο ημέρα.
Εσπεριδοειδή
Τα εσπεριδοειδή ( πχ τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ κτλ), είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να λάβετε βιταμίνη C. Και τι με αυτό; Η βιταμίνη αυτή, έχει αποδειχθεί, βάσει ερευνών, ότι περιορίζει τα επίπεδα στρες και ευεργετεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά. Επομένως, για να χαλαρώσετε τους ρυθμούς σας το απόγευμα, καταναλώστε ένα πορτοκάλι και με την τακτική κατανάλωση θα δείτε ότι τα επίπεδα του στρες σας θα πέσουν και θα νιώθετε πιο χαλαροί και ευδιάθετοι.
Γλυκοπατάτες και καρότα
Τα καρότα αλλά και οι γλυκοπατάτες, επειδή είναι πλούσια σε υδατάνθρακες αλλά και φυτικές ίνες, αυξάνουν την παραγωγή σεροτονίνης. Είναι επιπρόσθετα, καλές πηγές βοταμινών και μετάλλων, γεγονός και λόγω της ελαφριάς τους γλυκύτητας, περιορίζουν τις πιθανές μας λιγούρες για γλυκά! Μπορείτε επομένως, δυο φορές την εβδομάδα να καταναλώνετε για βραδινό ένα φλιτζάνι γλυκοπατάτες ή καρότα και να προσφέρετε ιδιαίτερα θρεπτικά και αγχολυτικά συστατικά στον οργανισμό σας.
Γαλοπούλα
Η γαλοπούλα είναι εξαιρετική πηγή τρυπτοφάνης, η οποία υξάνει την παραγωγή σεροτονίνης στον οργανισμό μας, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο το στρες. Μπορείτε να γευτείτε γαλοπούλα πέρα από το μεσημεριανό σας γεύμα, και στο πρωινό σας, προσθέτοντας λίγες φέτες στην ομελέτα σας για παράδειγμα.
Σπανάκι
Ανήκει στα σκουρόχρωμα φυλλώδη λαχανικά και είναι ιδιαίτερα γνωστό για την υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες και μαγνήσιο. Το σπανάκι μας χαλαρώνει επομένως και παράλληλα ενισχύει τα επίπεδα ενέργειάς μας. Ιδανικό συνοδευτικό των κυρίως γευμάτων σας ή απαραίτητο συστατικό στις σαλάτες σας. Φάτε σπανάκι, κάτι ήξερε ο Ποπάυ!