Η φερριτίνη είναι πολύ σημαντική και βασική πρωτεΐνη του οργανισμού μας. Με τη βοήθειά της, το σώμα μας αποθηκεύει τον επιπλέον σίδηρο που υπάρχει στον οργανισμό μας. Άρα, συνοπτικά, η ποσότητα φερριτίνης που υπάρχει στο σώμα μας, αντιστοιχεί στο σύνολο των αποθεμάτων σιδήρου που υπάρχουν στον οργανισμό μας.
Ο σίδηρος είναι ένα μέταλλο με πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό μας. Αποτελεί βασικό δομικό συστατικό διαφόρων ενζύμων που έχουν ενεργή συμμετοχή στις διεργασίες του μεταβολισμού μας. Μια πιθανή έλλειψη σιδήρου εμποδίζει τα κύτταρά του οργανισμού μας να μεταφέρουν ηλεκτρόνια αλλά και να μεταβολίσουν ενέργεια.
Η διαδικασία της απορρόφησης του σιδήρου γίνεται στο λεπτό μας έντερο και στη σωστή της επίτευξη, σημαντικό ρόλο παίζει το όξινο περιβάλλον του στομάχου μας, το οποίο διατηρεί το σίδηρο διαλυμένο. Όταν ο σίδηρος λοιπόν κάνει την είσοδό του στο εντερικό κύτταρο, αποθηκεύεται με τη μορφή φερριτίνης ή διαχέεται στο αίμα και ενωνεται με την τρανσφερίνη (η οποία είναι μια πρωτεϊνη μεταφοράς).
Για να εκτιμηθούν με σωστό τρόπο οι αποθήκες σιδήρου του σώματος, χρησιμοποιείται η φερριτίνη και σε άτομα με φυσιολογικά επίπεδα σιδήρου αλλά και σε άτομα που πάσχουν από έλλειψη σιδήρου. Όταν τα αποθέματα σιδήρου του οργανισμού μας εξαντλούνται, αναλογικά μειώνεται και η φερριτίνη. Για παράδειγμα, σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας , οι οποίες χάνουν σίδηρο με την έμμηνο ρύση, πέφτουν αναλογικά και τα επίπεδα φερριτίνης, τα οποία σε σύγκριση με της γυναίκες που βρίσκονται στην περίοδο μετά την εμμηνόπαυση, είναι δυστυχώς πολύ χαμηλότερα.
Η μη επαρκής πρόσληψη σιδήρου επομένως, διατηρεί τη φερριτίνη του οργανισμού μας σε χαμηλά επίπεδα και άμεσο αποτέλεσμα είναι η πρόκληση σιδηροπενίας.
Τα χαμηλά επίπεδα φερριτίνης αλλά και η σιδηροπενία με τη σειρά τους προκαλούν ανεπιθύμητα νοσήματα αλλά και παθολογικές καταστάσεις όπως:
-Αιμολυτικά σύνδρομα.
-Παθήσεις του γαστρεντερικού μας συστήματος με κακή απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από τις τροφές.
-Κακή διατροφή, η οποία χαρακτηρίζεται από τη μειωμένη πρόσληψη τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο όπως είναι το σπανάκι, οι ελιές, οι φακές, τα αυγά, το κόκκινο κρέας κτλ…
-Γυναικολογικές παθήσεις που έχουν ως αποτέλεσμα την αυξημένη ποσότητα περιόδου με διάφορα αιμορραγικά σύνδρομα.
Βάσει ερευνών, η χαμηλή φερριτίνη είναι μία από τις συχνότερες αιτίες πρόκλησης αδυναμίας, ατονίας και κόπωσης στα άκρα και κυρίως στα πόδια μας, αλλά και δυσκολίας στην αναπνοή.
Η μείωση της φερριτίνης επίσης, έχει τη δυνατότητα να κάνει θαμπά και φθαρμένα τα νύχια και τα μαλλιά μας, αλλά και να προκαλέσει εμφανείς αλλοιώσεις στο δέρμα μας. Σε πιο κλινικές περιπτώσεις, τα σημάδια είναι ακόμη πιο εμφανή, είτε μέσω της εκδήλωσής τους σε νευρολογικά σύνδρομα, είτε στην κοιλονυχία , είτε μέσω εμφάνισης σχισμών στις γωνίες του σώματός μας, είτε τέλος σε διαστρέβλωση της συμπεριφοράς μας.
Κλείνοντας, θα σας αναφέρουμε τα πιο συχνά συμπτώματα της χαμηλής φερριτίνης, κι αν εντοπίσετε παραπάνω από δυο στην καθημερινότητά σας, καλό θα είναι να δείτε έναν ειδικό. Τέτοια είναι: το αίσθημα ταχυκαρδίας, η απώλεια αντοχής, η μειωμένη ικανότητα μνήμης, η αδυναμία, η ατονία, η δύσπνοια, οι διαταραχές συγκέντρωσης, η εύκολη κόπωση, η ζάλη και τέλος η αίσθηση λιποθυμίας.