Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα πολύπλοκο σύστημα το οποίο προστατεύει τον οργανισμό  από τους παθογόνους μικροοργανισμούς. Η σωστή διατροφή λοιπόν μπορεί να λειτουργήσει σαν ασπίδα ενάντια στις διάφορες ασθένειες που απειλούν τον οργανισμό μας. Μέσα από την κατανάλωση  τροφών που μας  παρέχουν τις απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, θωρακίζουμε  τον οργανισμό μας και τον προφυλάσσουμε από τη νοσηρότητα.

 

 

  • Τα εσπεριδοειδή, όπως τα πορτοκάλια και τα γκρέιπφρουτ, περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C. Η βιταμίνη C σχετίζεται άμεσα με την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η βιταμίνη C δρα αποτελεσματικά στη μείωση των φλεγμονών που δημιουργούνται από το κρυολόγημα και τις ιώσεις.

 

  • Το σκόδο, παρουσιάζει ισχυρές αντιμικροβιακές, αντισηπτικές και αντιικές ιδιότητες, ενώ αποτελεί μία από τις τροφές που ευνοούν τη λειτουργία της καρδιάς.

 

  • Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε, μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που παρουσιάζει προστατευτική δράση για τον οργανισμό μας ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, καθώς Επίσης, βελτιώνει την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος προστατεύοντας τα κύτταρα από την φθορά τους.
  • Η βιταμίνη Α παρουσιάζει επίσης αντιοξειδωτική δράση καθώς σχετίζεται με την κινητοποίηση διαφόρων αμυντικών μηχανισμών του οργανισμού. Η βιταμίνη Α βρίσκεται κυρίως στα γαλακτοκομικά προϊόντα, το βούτυρο, τα αυγά, και το συκώτι.

 

  • Οι ντομάτες περιέχουν μεγάλη ποσότητα λυκοπένιου ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό για τον οργανισμό που ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό.

 

  • Το σπανάκι και άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε φολικό οξύ το οποίο αποτρέπει τη φθορά των αιμοφόρων αγγείων.

 

  • Η βιταμίνη Β6 συνδέεται και αυτή με την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος και με την παραγωγή αντισωμάτων ενάντια στους παθογόνους  μικροοργανισμούς. Τη βρίσκουμε κυρίως  στα δημητριακά, στους ξηρούς καρπούς, στο ψωμί, στις πατάτες, και στη μαγιά μπύρας.

 

 

  • Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα παρουσιάζουν φυσική αντιφλεγμονώδη δράση ενώ παράλληλα επιταχύνουν τη δράση των λευκών αιμοσφαιρίων, καταπολεμώντας έτσι τα βακτήρια. Πηγές  της ομάδας ω-3 είναι τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και η σαρδέλα.

 

  • Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχονται στο ελαιόλαδο, στο αβοκάντο, στο σουσάμι θα πρέπει έχουν βασική θέση στην διατροφή μας σε αντίθεση με τα κορεσμένα και trans λιπαρά που βρίσκονται στο βούτυρο και γενικά στα ζωικά λίπη,  και συνδέονται άμεσα με σοβαρότατες ασθένειες όπως  τα καρδιαγγειακά νοσήματα και μερικές μορφές καρκίνου. Είναι αποδεδειγμένο ότι η κατανάλωση  κορεσμένων και trans λιπαρών, αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας το πιο ευάλωτο σε λοιμώξεις.

 

 

 

Εκτός όμως από τη σωστή διατροφή, ο οργανισμός μας μπορεί να προστατευθεί φυσικά με την υιοθέτηση απλών καθημερινών συνηθειών που εκτός των άλλων θα βελτιώσουν και την ποιότητας ζωής μας. Η συστηματική άσκηση 2-3 φορές την εβδομάδα, η  αποφυγή κλειστών χώρων στους οποίους βρίσκονται πολλά άτομα, ο επαρκή ύπνος αποτελούν βασικές αρχές για μια καλή, ποιοτική ζωή αλλά και ταχύτερη ανάρρωση σε περιπτώσεις ασθένειας.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4