Prostheta Trofimon

Ποια πρόσθετα τροφίμων είναι καρκινογόνα

Στις συσκευασίες των τροφίμων που αγοράζουμε, υπάρχουν διάφοροι κωδικοί που αναφέρονται στα συστατικά των τροφών, καθώς και τις πρόσθετες ουσίες που ενυπάρχουν σε αυτά και  έχουν στόχο τη διατήρηση της γεύσης, του χρώματος αλλά και της διάρκεια των προϊόντων αυτών. Πολλά από αυτά τα συστατικά όμως,  είναι άκρως επικίνδυνα για τον οργανισμό μας και  θα πρέπει να τα αποφεύγουμε. Δεν κινδυνεύουμε, όταν καταναλώνονται σε μικρή ποσότητα, όμως, επειδή τα περισσότερα τρόφιμα περιέχουν τα πρόσθετα αυτά , είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθούν ανεπιθύμητα προβλήματα υγείας σε μια μακροχρόνια έκθεση του οργανισμού μας σε αυτά.

Στην παρακάτω λίστα αναφέρονται τα βλαβερά και καρκινογόνα πρόσθετα:

Χρωστικές τροφίμων

Σύμφωνα με μελέτες, οι τεχνητές χρωστικές, οι οποίες ενυπάρχουν σε σάλτσες σαλάτας, χυμούς φρούτων και  σόδες, είναι πολύ πιθανόν να  δημιουργήσουν  προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά μας  και να μειώσουν σημαντικά του δείκτη νοημοσύνης τους (IQ). Επιπρόσθετες μελέτες σε πειραματόζωα, έχουν συσχετίσει  ορισμένες χρωστικές τροφίμων  και με τον καρκίνο.

Blue #1 και Blue #2 – Κωδικός: E133

Αυτός ο κωδικός είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει  χρωμοσωματική βλάβη και υπάρχει  σε: δημητριακά, αναψυκτικά,  καραμέλες, αθλητικά ποτά και σε τροφές των κατοικίδιων μας. Είναι ήδη απαγορευμένη ουσία στη Γαλλία, τη Νορβηγία και  τη Φινλανδία.

Yellow #6 – Κωδικός: E110 και κίτρινη ταρτραζίνη – Κωδικός: Ε102

Προκαλεί επίσης χρωμοσωματική βλάβη αλλά και προκαλεί αύξηση των όγκων στα νεφρά μας αλλά και τους επινεφρίδιους αδένες μας και υπάρχει στα ανθρακούχα ποτά, σε γλυκά και σε αμερικανικού τύπου τυριά. Είναι απαγορευμένη ουσία στη Σουηδία και τη Νορβηγία.

Θειώδες νάτριο – Κωδικός: E221

Το θειώδες νάτριο είναι ένα  συντηρητικό που χρησιμοποιείται σε επεξεργασμένα τρόφιμα αλλά και στην οινοποίηση. 1 στα 100 άτομα είναι ευαίσθητα στις θειώδεις ουσίες των τροφών . Εμφανίζουν άσθμα, κάτι το οποίο, το συσχετίζει με το θειώδες άλας. Κύρια συμπτώματα είναι: αναπνευστικά προβλήματα, εξανθήματα και πονοκέφαλοι. Στη χειρότερη των περιπτώσεων, οδηγούν σε θάνατο, κλείνοντας τους αεραγωγούς μας, προκαλώντας ανακοπή καρδιάς. Υπάρχει σε αποξηραμένα φρούτα και στο κρασί.

BHA και BHT – Κωδικός: E320

Στα φυτικά έλαια, τις τσίχλες, τα δημητριακά αλλά και τα πατατάκια, ανιχνεύεται η βουτυλιωμένη υδροξυανισόλη (ΒΗΑ) και η βουτυλιωμένη hydrozyttoluene, κι αυτό για μα διατηρείται η γεύση και το άρωμά τους. (ΒΗΤ) είναι συντηρητικά που χρησιμοποιούνται σε δημητριακά, τσίχλες, πατατάκια, και φυτικά έλαια. Αυτά τα συντηρητικά προστατεύουν τις τροφές από την αλλοίωση του χρώματος και της γεύσης τους. Τα BHA και BHT είναι οξειδωτικά και σχηματίζουν αντιδραστικές ενώσεις που προκαλούν καρκίνο στο σώμα σας. Επίσης, έχουν αρνητική επίδραση στο νευρολογικό σύστημα στον εγκέφαλό μας. Σε ποια τρόφιμα υπάρχει επιπλέον; Στο λαρδί, σε καραμέλες και ζελέ, στο εμπλουτισμένο ρύζι και τα κατεψυγμένα λουκάνικα.

Διοξείδιο του θείου – Κωδικός: Ε220

Το διοξείδιο του θείου καταστρέφει τις βιταμίνες Β1 και Ε. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που προκαλούν είναι: χαμηλή αρτηριακή πίεση, αναφυλακτικό σοκ, βρογχικά προβλήματα και έξαψη. Απαγορεύεται αυστηρά η κατανάλωσή τους από πάσχοντες εμφυσήματος, βρογχίτιδας, καρδιαγγειακής νόσου, βρογχικού άσθματος και επιπεφυκίτιδας. Υπάρχει στα προϊόντα πατάτας , σε χυμούς, λικέρ, ξύδι, κρασί, χυμούς, αποξηραμένα φρούτα και αναψυκτικά.

Νιτρικό νάτριο/νιτρώδες νάτριο

Το  συστατικό αυτό , το οποίο ίσως να ακούγεται ακίνδυνο, είναι ουσιαστικά απίστευτα  καρκινογόνο όταν  εισέρχεται στο ανθρώπινο πεπτικό σύστημα. Αμέσως  μετά την είσοδό του, σχηματίζει μια ποικιλία ενώσεων νιτροσαμίνης , οι οποίες εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και καταστρέφουν κυρίως το πάγκρεας και  το συκώτι. Το νιτρώδες νάτριο θεωρείται ευρέως τοξικό συστατικό και η χρήση του κάνει τα παλιά κρέατα να φαίνονται φρέσκα σταθεροποιώντας το χρώμα τους. Εντοπίζεται σε: μπέικον, ζαμπόν, χοτ ντογκ, luncheon meat, αλλαντικά, λουκάνικα, κονσερβοποιημένα κρέατα, παστό βοδινό,καπνιστά ψάρια ή σε οποιουδήποτε άλλο είδος επεξεργασμένου κρέατος.

Όξινο γλουταμινικό νάτριο (MSG) – Κωδικός: Ε621

Το MSG είναι ένα αμινοξύ και  χρησιμοποιείται σαν γευστικό βοήθημα  σε τσιπς, σούπες, σάλτσες σαλάτας και  κατεψυγμένα προϊόντα αλλά και τροφές πρώτης ύλης στα εστιατόρια. Σύμφωνα με μελέτες, η τακτική πρόσληψή του δημιουργεί κόπωση, πονοκεφάλους, παχυσαρκία, βλάβες στα μάτια, αποπροσανατολισμό και κατάθλιψη. Ακόμη, ακυρώνει το αίσθημα κορεσμού στον εγκέφαλό μας, κάτι το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Θεωρείται πολύ  διεγερτική τοξίνη, η οποία βλάπτει τα κύτταρα ή και τα σκοτώνει. Υπάρχει κυρίως σε: καρυκεύματα, κινέζικο φαγητό, μπισκότα τσιπς, σε πάρα πολλά κονσερβοποιημένα προϊόντα σούπας, luncheon meat και τέλος σε  κατεψυγμένα γεύματα.

Κόκκινη χρωστική # 3 (επίσης Red #40) – Κωδικός: Ε124

Η ουσία αυτή παρεμβαίνει στη μετάδοση σημάτων μεταξύ εγκεφάλου και νεύρων, προκαλεί χρωμοσωματικές βλάβες και καρκίνο του θυροειδούς. Ωστόσο, η βλαβερή αυτή χρωστική ουσία συνεχίζει να υπάρχει  στην αγορά μέχρι εξαντλήσεως των  προϊόντων στα οποία χρησιμοποιήθηκε όταν αυτά κονσερβοποιήθηκαν!

Υπάρχει σε: παγωτά, γλυκά, προϊόντα αρτοποιίας, κοκτέιλ φρούτων, μείγμα κερασιών για πίτες και γλυκά, κεράσια τύπου μαρασκίνο, αλλά και σε πολλά άλλα τρόφιμα ! Στις ΗΠΑ έχει απαγορευτεί από το 1990!

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.