Η παχυσαρκία και ο υποσιτισμός αποτελούν από τις σημαντικότερες αντιθέσεις του σύγχρονου κόσμου, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα. Το φαινόμενο αυτό δεν είναι εμφανές μόνο στην Ελλάδα αλλά εντοπίζεται και στην υπόλοιπες δυτικές χώρες, σε Ευρώπη και Αμερική.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που το προκάλεσαν;

Βασικός παράγοντας θεωρείται η οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα από το 2009. Οι άνθρωποι των κατώτερων οικονομικών στρωμάτων οδηγούνται σταδιακά στην κατανάλωση κακής ποιότητας τροφών με περισσότερα λιπαρά καθώς είναι φθηνότερες. Επίσης, τέτοιου είδους τροφές παρασκευάζονται πολύ γρήγορα ή βρίσκονται έτοιμες στην αγορά (fast food), διευκολύνοντας τους ανθρώπους που διαθέτουν ελάχιστο χρόνο για να ετοιμάσουν τα γεύματά τους καθώς «τρέχουν» μέσα στην ημέρα για να προλάβουν όλες τις δουλειές που απαιτεί η σύγχρονη κοινωνία. Ωστόσο, η παχυσαρκία προκαλείται και από ένα πλήθος άλλων παραγόντων όπως η αύξηση της καθιστικής δραστηριότητας μέσα στην ημέρα, διάφορους γενετικούς παράγοντες ενώ συνυπάρχει και με πολλά νοσήματα. Ακόμα, ενδιαφέρον είναι τα αποτελέσματα ερευνών που μελετούν τη σχέση διατροφής της  μητέρας κατά την κύηση με την πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας του παιδιού στο μέλλον και φαίνεται πως για κάθε 200γρ. που παίρνει η μητέρα πάνω από το φυσιολογικό, αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας για το παιδί κατά 25%.

Από την άλλη πλευρά, σε μία χώρα με οικονομική κρίση, η φτώχεια, η έλλειψη εκπαίδευσης και οι ανισότητες που αναπόφευκτα δημιουργούνται, οδηγούν σε ακραίες περιπτώσεις ακόμα και στον υποσιτισμό. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να στηρίξουν οικονομικά ούτε καν τροφές κακής ποιότητας. Μεγαλύτερη απόδειξη ύπαρξης υποσιτισμού στη χώρα μας είναι η έναρξη προγραμμάτων σίτισης σε πολλά δημόσια σχολεία συγκεκριμένων περιοχών, όπου είχαν παρατηρηθεί φαινόμενα υποσιτισμού παιδιών. Η εξασθένηση του οργανισμού ενός ατόμου που υποσιτίζεται, μπορεί να προκαλέσει πλήθος ασθενειών, μολύνσεων και λοιμώξεων, καθώς και προβλήματα στην ανάπτυξη, όταν πρόκειται για παιδιά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι άνθρωποι αυτοί να χρήζουν νοσηλείας πολύ πιο συχνά.

Τι μπορούμε να κάνουμε…

Η οικονομική κρίση είναι κάτι που υπάρχει στη ζωή μας εδώ και αρκετά χρόνια και την επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό! Ας μην προσθέσουμε ένα ακόμα πρόβλημα στην καθημερινότητά μας, είτε αυτό είναι η παχυσαρκία είτε η διαταραχή της υγείας μας μέσα από την κακή ή ελλιπή διατροφή.

  • Προτιμείστε για την αγορά των τροφίμων σας τη λαϊκή αγορά, όπου θα βρείτε πλήθος λαχανικών, φρούτων και θαλασσινών σε καλές τιμές και μειώστε την αγορά κρέατος.
  • Για την αγορά κρέατος προτιμείστε το κρέας πουλερικών που είναι οικονομικό και υγιεινό για τον οργανισμό.
  • Όταν δεν έχετε χρόνο να προετοιμάσετε ένα γεύμα, φτιάξτε μία γρήγορη σαλάτα με υλικά της επιλογής σας, που δεν χρειάζονται μαγείρεμα και αποφύγετε να πάρετε κάτι έτοιμο. Θα σας κοστίσει λιγότερο και είναι πιο υγιεινό.
  • Μεγάλη προσοχή στη διατροφή και στον υγιεινό τρόπο ζωής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη του παιδιού.
  • Γονείς γίνετε παράδειγμα για τα παιδιά σας! Κλείστε την τηλεόραση, κάντε έναν περίπατο μαζί τους, μαγειρέψτε υγιεινά, & περάστε δημιουργικό χρόνο μαζί!

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.