Ως κοιλιοκάκη ορίζεται η νόσος που προσβάλλει το λεπτό έντερο μέσω αυξημένης ανοσολογικής απόκρισης στη γλουτένη. Η γλουτένη ,ο τοξικός παράγοντας στη νόσο της κοιλιοκάκης ,είναι το αδιάλυτο στο νερό πρωτεϊνικό κλάσμα του σπόρου του σίτου ,της σίκαλης και του κριθαριού.
Σημαντικό κομμάτι για την αντιμετώπιση της κοιλιοκάκης αποτελεί η διατροφή που πρέπει να είναι ελεύθερη γλουτένης και μπορεί να ανακουφίσει τον ασθενή από τα συμπτώματα της νόσου.
Επομένως τρόφιμα που απαγορεύεται να καταναλώνονται σε δίαιτα ελεύθερη γλουτένης είναι τα εξής :
- Ψωμί από σιτάρι, σίκαλη και κριθάρι ,καθώς και οτιδήποτε περιέχει άλευρο από τα απαγορευμένα (πχ κουλουράκια, φρυγανιές, κέικ, τοστ κλπ)
- Μακαρόνια, σπαγγέτι, φιδές, χυλοπίτες ,κριθαράκι και άλλες πάστες ζυμαρικών
- AllBran και άλλα δημητριακά εμπορίου που περιέχουν γλουτένη
- Κρέμες που δε γίνονται από γάλα ,ροφήματα σοκολάτας, επιδόρπια και γλυκά εμπορίου που συνήθως περιέχουν σα συστατικό τους τη γλουτένη
- Ορισμένα τυριά που έχουν μαστίχα βρώμης σα συστατικό τους
- Κατεργασμένα κρέατα που περιέχουν σιτάρι, κριθάρι, βρώμη ή σίκαλη
- Αλλαντικά άγνωστης σύστασης
- Σούπες εμπορίου
- Λαχανικά σε κονσέρβα με σάλτσα, φασόλια σε κονσέρβα, έτοιμες σάλτσες
- Όλα τα είδη εμπορίου τύπου snack(γαριδάκια ,κλπ)
- Μπύρα, τζιν ,ουίσκι, βότκα, λευκό ξύδι
- Ορισμένα κατεργασμένα μπαχαρικά και καρυκεύματα
- Έτοιμες σάλτσες
- Κατεργασμένα φρούτα με προϊόντα που περιέχουν γλουτένη
Τρόφιμα που επιτρέπεται να καταναλώνονται σε περίπτωση κοιλιοκάκης είναι τα εξής:
- Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα (φρέσκο, εβαπορέ, σκόνη, πλήρες και αποβουτυρωμένο γάλα, κρέμες από γάλα και καλαμποκάλευρο ή ρυζάλευρο, γιαούρτι ,τυριά)
- Κρέας (όλα τα φρέσκα ή κατεψυγμένα κρέατα, πουλερικά, ψάρια και σε κονσέρβα)
- Αυγά
- Δημητριακά: ψωμί, φρυγανιές, κράκερ, κ.ά. παρασκευασμένα από ελεύθερα γλουτένης άλευρα(καλαμποκάλευρο, ρυζάλευρο, πατατάλευρο, αλεύρι από σόγια)
- Πατάτες, γλυκοπατάτες, ρύζι ,καλαμπόκι, χυλός από καλαμπόκι
- Λαχανικά (όλα τα φρέσκα, κατεψυγμένα ή σε κονσέρβα χωρίς σάλτσα)
- Όσπρια
- Φρούτα (όλα τα φρέσκα, κατεψυγμένα ή και σε κονσέρβα και οι χυμοί τους)
- Σούπες με γνωστή σύνθεση
- Καφές (στιγμιαίος ή αλεσμένος) τσάι και άλλα αφεψήματα
- Μη εμπλουτισμένο κακάο
- Ζάχαρη, μέλι, μαρμελάδα, ζελές, σιρόπι
- Ορισμένες καραμέλες
- Αλάτι, πιπέρι, κανέλα, μπαχαρικά, καρυκεύματα
- Μυρωδικά
- Ελιές
- Ξύδι από σταφύλια
- Μουστάρδα
- Σάλτσα από ντομάτα