Τα μπαχαρικά, τα τελευταία χρόνια, γίνονται όλο και περισσότερο γνωστά στο ευρύ καταναλωτικό κοινό και οι περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν να τα προσθέτουν στη διατροφή τους. Υπάρχουν πλέον παντού και μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε στη διατροφή σας, όχι μόνο για να δώσετε περισσότερη γεύση στα πιάτα σας, αλλά και για να λάβετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός σας.
Στο Μεξικό, τα πιο γνωστά μπαχαρικά είναι το τσίλι και το σκόρδο, στην Ταϊλάνδη ο γλυκός βασιλικός και το λεμονόχορτο, στην Ινδία το κύμινο και το κάρδαμο και τέλος, στην Ιταλία η ρίγανη και ο βασιλικός.
Όπως και να έχει όμως, δεν χρειάζεται να ταξιδέψετε μέχρι την άκρη του κόσμου για να γευτείτε αυτά τα ιδιαίτερα μπαχαρικά και βότανα. Στην Ελλάδα, έχουμε ιδιαίτερα θρεπτικά βότανα και μπαχαρικά που ευεργετούν πολλαπλά την υγεία μας και τα οποία είναι καλό, να έχουν ξεχωριστή θέση στην διατροφή και την κουζίνα μας. Ποια είναι αυτά; Δείτε παρακάτω 4 πολύ βασικά:
Τζίντζερ: Σύμφωνα με μελέτη, το τζίντζερ θεωρείται εξαιρετικά αποτελεσματικό στη θεραπεία των ημικρανιών, καθώς όταν συνδυάζεται με κατανάλωση παυσίπονων, είναι περισσότερο αποτελεσματικό, όσον αφορά την αντιμετώπιση πιθανής ημικρανίας, σε σύγκριση με τη λήψη μόνο παυσίπονων. Για να φτιάξετε για παράδειγμα, ένα αφέψημα τζίντζερ, βράστε για δέκα λεπτά τη ρίζα και έπειτα σουρώστε και απολαύστε το ρόφημα σας! Επίσης, το τζίντζερ μπορεί να αναδείξει οποιοδήποτε πιάτο ή ρόφημα με την ιδιαίτερη γεύση του. Έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και έχει αποτελεσματική δράση όσον αφορά την ανακούφιση από κράμπες της περιόδου, αλλά και του πόνου που προκαλείται από την οστεοαρθρίτιδα. Τέλος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση στομαχικών προβλημάτων.
Κουρκουμάς: Ο κουρκουμάς είναι ιδιαίτερα γνωστός στην Ινδία και θεωρείται ως ένας από τους βασικότερους λόγους που η χώρα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά Αλτσχάιμερ στον παγκοσμίως. Αυτό επιβεβαιώνεται κι από πολλές μελέτες, που αποδεικνύουν ότι μπορεί να μειώσει τυχόν φλεγμονές στον οργανισμό μας και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου, ότι μας προστατεύει από την τοξικότητα των βαρέων μετάλλων και τέλος, ενισχύεται με την κατανάλωσή του η πρόληψη του Αλτσχάιμερ και άλλων παρεμφερών μορφών άνοιας. Είναι πολύ γνωστός για το χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα του, το οποίο προέρχεται από την κουρκουμίνη, η οποία αποτελεί πολύ ευεργετικό συστατικό για τον οργανισμό μας. Χρησιμοποιείστε τον λοιπόν στα μαγειρευτά σας, τις σάλτσες και τις σαλάτες, δίνοντας μια ιδιαίτερη γευστική νότα!
Κανέλα: Η κανέλα είναι ίσως από τα πιο δημοφιλή μπαχαρικά παγκοσμίως, καθώς έχει ιδιαίτερη γεύση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε γλυκά όσο και σε αλμυρά πιάτα. Έχει πολύ ισχυρές θεραπευτικές ιδιότητες και είναι πλούσια σε πολυφαινόλες και αναρίθμητα άλλα αντιοξειδωτικά συστατικά, τα οποία σταθεροποιούν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες με τη σειρά τους δημιουργούν το οξειδωτικό στρες, το οποίο έχει άμεση σχέση με τον κίνδυνο εμφάνισης σειράς σοβαρών ασθενειών.
Σκόρδο: Σύμφωνα με μελέτη σε 5.000 άνδρες και γυναίκες στην Κίνα, το εκχύλισμα σκόρδου, αποδείχθηκε ότι μειώνει κατά 52% τα ποσοστά καρκίνου του στομάχου. Επιπρόσθετη μελέτη σε 41.387 γυναίκες στην Αϊόβα, έδειξε ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση σκόρδου, μείωνε κατά 50% τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου του παχέος εντέρου συγκριτικά με τις υπόλοιπες τροφές που μελετήθηκαν (συνολικά μελετήθηκαν 127 τροφές).Το σκόρδο, έχει πολλές και διαφορετικές χρήσεις, έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και τέλος, μπορεί και να αποδώσει ιδιαίτερα νόστιμη γεύση σε σούπες ή σάλτσες ζυμαρικών, αλλά και οποιοδήποτε αλμυρό πιάτο.