Όταν αναφερόμαστε στο μεταβολικό σύνδρομο, γίνεται λόγος για ένα συνονθύλευμα παραγόντων κινδύνου που αφορούν την υγεία μας, με βασικότερους και πιο σημαντικούς την αντίσταση του οργανισμού μας στην ινσουλίνη, στην υψηλή χοληστερόλη, την υπέρταση αλλά και το αυξημένο κοιλιακό λίπος. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες μάλιστα, όσοι πάσχουν από το μεταβολικό σύνδρομο, πρέπει απαραίτητα να καταναλώνουν 50% περισσότερη ποσότητα βιταμίνης Ε από τη διατροφή τους, σε σχέση με τους υγιείς. Κι αυτό επειδή οι πάσχοντες εμφανίζουν μεγάλα επίπεδα φλεγμονής αλλά και οξειδωτικού στρες και η βιταμίνη Ε είναι αυτή που είναι υπεύθυνη για την πρόληψη πιθανών τέτοιων επιπτώσεων.
Σύμφωνα μάλιστα με τους ειδικούς, η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα που είναι απαραίτητη για τον οργανισμό μας είναι τα 15 mg βιταμίνης E.
Πιο κάτω σας έχουμε τις κορυφαίες 6 τροφές που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε. Διαβάστε τα και αν εντάξτε όσο περισσότερα μπορείτε στη διατροφή σας.
Το γνωρίζατε εσείς ότι μόνο ένα φλιτζάνι με μαγειρεμένο σπανάκι στον ατμό μας προσφέρει το 20% της βιταμίνης Ε που χρειαζόμαστε σε καθημερινή βάση; Σπανάκι λοιπόν! Μπορείτε για παράδειγμα να του προσθέσετε λίγο ελαιόλαδο και να το αρωματίσετε με σκόρδο για να απολαύσετε μια γρήγορη σαλάτα ή να φτιάξετε κάποια από τις εκατοντάδες συνταγές που κυκλοφορούν αν έχετε περισσότερο χρόνο.
Μπρόκολο
Το μπρόκολο είναι μια από τις υπερτροφές. Μπορεί να καταναλωθεί είτε σε σαλάτα, είτε σαν βασικό υλικό σε διάφορες συνταγές και με μόνο ένα φλιτζάνι από μαγειρεμένο μπρόκολο να καλύψουμε το 15% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού μας σε βιταμίνη Ε.
Σιτέλαιο
Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα γνωστό, όμως, μία μόνο κουταλιά της σούπας σιτέλαιο, μας παρέχει το 100% της ημερήσιας ανάγκης του οργανισμού μας σε βιταμίνη Ε. Επειδή όμως το έλαιο αυτό είναι πολύ ευαίσθητο στη θερμότητα, συνίσταται να το καταναλώνουμε στην ωμή του μορφή για να λαμβάνουμε όλα τα θρεπτικά του συστατικά χωρίς αλλοιώσεις.
Φουντούκια
Τα φουντούκια δεν είναι ιδιαίτερα αγαπητή επιλογή ξηρών καρπών. Όμως, αν σας λέγαμε ότι μια χούφτα με φουντούκια καλύπτει το ¼ των ημερήσιων αναγκών σας σε βιταμίνη Ε, δεν θα τα εντάσσατε κι εσείς στη διατροφή σας;
Ηλιόσποροι
Οι ηλιόσποροι, έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη φήμη τα τελευταία χρόνια και αυτό όχι άδικα, καθώς μια χούφτα με ηλιόσπορους, μας χαρίζει το 40% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού μας σε βιταμίνη Ε. Μπορείτε είτε να τους καταναλώσετε σκέτους, είτε να τους προσθέσετε σε σάλτσες, φαγητά και φυσικά στις σαλάτες σας!
Αμύγδαλα
Τα αμύγδαλα ενδείκνυνται πολύ, στις προσπάθειες απώλειας βάρους μας καθώς είναι πλούσια σε πρωτεϊνη και μας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα. Επίσης, θεωρούνται και εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, η οποία πάνω κάτω είναι ίδια με αυτή των ηλιόσπορων. Μπορείτε ή να τους καταναλώσετε ως ένα γρήγορο σνακ ενδιάμεσα στα γεύματά σας ή να τα προσθέσετε σε διάφορες συνταγές ή σαλάτες.